Cum să-ți setezi corect obiectivele de carieră încă din luna ianuarie

Cum să-ți setezi corect obiectivele de carieră încă din luna ianuarie

Începerea noului an devine o oportunitate numai bună de a evolua atât din punct de vedere profesional, cât și personal. Este un moment în care îți poți recalibra prioritățile și te poți gândi la strategiile care te vor ajuta să te bucuri de performanțe extraordinare. Nu-i deloc o treabă ușoară, totuși, mai ales dacă activezi într-un domeniu atât de volatil cum este medicina. În plus, luna ianuarie vine pentru mulți ca o trezire bruscă la realitate, tocmai de aceea este considerată cea mai deprimantă perioadă din an. Plecarea celor apropiați în străinătate, nevoia de a reface stocul de economii după sărbători, dar și ritmul alert de muncă pot reprezenta adevărate obstacole în parcursul profesional. Definitivarea unor obiective realiste devine o adevărată provocare. Tocmai de aceea, aproximativ 80% dintre cei care își stabilesc rezoluții la început de an renunță la îndeplinirea lor până în luna februarie. Este o statistică îngrijorătoare, care nu face altceva decât să sublinieze faptul că avansarea în carieră reprezintă pentru mulți un drum mult prea dificil. Într-adevăr, noile începuturi nu sunt deloc ușoare, mai ales că vin imediat după sezonul în care momentele festive erau la ordinea zilei. 

Însă, nimic nu devine prea greu dacă îți dorești cu adevărat. În plus, e important să îți setezi mindset-ul corect înainte de a bifa etapele propriu-zise de evoluție. 

Cum trebuie să arate un obiectiv de carieră?

Înainte de a trece la rezultatele pe care vrei să le acumulezi în carieră e important să știi cum trebuie să arate un obiectiv. Modelul SMART se numără printre cele mai eficiente, tocmai pentru că are la bază principii organizatorice bine definite. 

Astfel, dacă te-ai hotărât să începi noul an cu forțe proaspete și-ți dorești să devii o variantă îmbunătățită a ta, asigură-te că obiectivele de carieră sunt: 

  • Specifice – Gândește-te clar ce îți dorești de la noul an. Vrei să avansezi pe scara ierarhică sau îți dorești să abordezi o nouă specializare? Adaugă cât mai multe detalii și elemente specifice, care să te ajute în obținerea rezultatelor dorite. Notează cerințele și așteptările pe care le ai din punct de vedere profesional. 
  • Măsurabile – Imediat ce ai trasat lucrurile care te interesează pentru anul 2024 e important să stabilești un plan de acțiuni care va susține îndeplinirea lor. Dacă vrei, spre exemplu, să aplici pentru un job nou, gândește-te la platformele de recrutare pe care poți să le folosești pentru a te bucura de oferte personalizate. 
  • Realizabile – Chiar dacă vrei să devii unul dintre cei mai apreciați medici pe o anumită specializare, obiectivul nu va avea nicio relevanță dacă nu e realizabil. E important să ai în spate experiență, cunoștințe și suficientă determinare pentru bifa obiectivul pe lista de priorități. 
  • Relevante – Analizează cu atenție fiecare obiectiv și întreabă-te dacă este relevant pentru tine și cariera ta. Nu încerca să îți setezi rezoluții care nu au nicio semnificație reală. Personalizează planul în funcție de nevoile tale și de ceea ce îți dorești cu adevărat pentru viitorul tău. 
  • Delimitate în timp – Stabilește date clare de îndeplinire a obiectivelor setate. Un calendar în care să-ți programezi toate activitățile specifice de evoluție te poate ajuta să-ți concentrezi forțele pentru a-ți materializa dorințele care vizează cariera. Ba mai mult, îți va fi de mare folos în identificarea eventualelor probleme care te împiedică să ajungi acolo unde ți-ai propus. 

Te-ar putea interesa și: Obiceiurile la care trebuie să renunți pentru a avea o carieră de succes în medicină

Sfaturi practice care te vor ajuta să-ți setezi corect obiectivele profesionale

Vrei să transformi anul 2024 într-unul prosper din punct de vedere profesional, dar nu știi ce strategii să adopți? Ei bine, există câteva aspecte care te vor ajuta să atingi succesul, indiferent de complexitatea drumului care trebuie parcurs. 

Iată câteva sfaturi practice, care te vor ajuta mai mult ca sigur să-ți setezi corect obiectivele la început de an: 

  • Fă o retrospectivă a anului care a trecut – Gândește-te la capitolul care tocmai s-a încheiat și vezi care au fost cele mai tensionate momente. Care au fost cele mai mari greșeli pe care le-ai făcut și pe care nu vrei să le repeți în anul ce tocmai a venit? Ia în calcul și situația actuală. Gândește-te la salariul câștigat, dar și la responsabilitățile pe care le ai. Ești pe deplin mulțumit/ă de ceea ce se întâmplă în cariera ta? Există modalități prin care îți poți îmbunătăți condiția? Ia inițiativă pentru a schimba lucrurile. 
  • Ieși din zona de confort – Curajul este piatra de temelie a rezultatelor cu adevărat importante pentru carieră. Nu-i deloc ușor, într-adevăr, dar acolo e de fapt farmecul. Dacă îți dorești să devii un nume important în industrie și să primești aprecierea cuvenită e esențial să faci lucrurile diferit de cum fac ceilalți. Achiziționează cursuri de perfecționare sau participă la conferințe și workshop-uri din industrie. În cazul în care vrei să acumulezi și mai multe cunoștințe nu ezita să faci un schimb de experiență cu un specialist din altă țară. Perioada petrecută acolo te va ajuta să-ți schimbi perspectiva de lucru. 
  • Asigură-te că dispui de resursele necesare pentru îndeplinirea obiectivelor – Înainte de a nota pe o foaie obiectivele pentru 2024 asigură-te că ai cum să le duci la bun sfârșit. Gândește-te la toate oportunitățile de care ai nevoie pentru a ajunge la rezultate de succes și asigură-te că angajatorul îți oferă tot sprijinul necesar. E important să existe o conduită bazată pe ajutor reciproc și înțelegere. Stabilește o discuție sinceră cu managerul și expune-i transparent ceea ce îți dorești de la noul an. În cazul în care e vorba de acumularea unor noi cunoștințe e esențial ca firma să asigure finanțarea unor cursuri și traininguri specifice. 
  • Cere feedback Încă o modalitate care te va ajuta să ajungi cu rapiditate la un noi nivel de evoluție este să ții cont de feedback-ul oferit. Ascultă atât opiniile managerului, cât și ale colegilor cu care ești nevoit/ă să împarți sarcinile zilnice. Este o tehnică foarte bună care te va ajuta să accepți și alte puncte de vedere și care îți va oferi beneficii diverse în carieră. Ține cont doar de feedback-ul real, argumentat și constructiv, nu de cel acordat din dorința de a nu supăra pe cineva. 

Citește și: Carieră sau viața personală? Sau, cum să le împaci pe amândouă

Concluzii

Anul 2024 a venit cu pași repezi și se vrea unul al schimbărilor. Noile începuturi reprezintă momente numai bune de a-ți seta rezoluții în carieră. Însă, stabilirea obiectivelor pentru anul ce tocmai a început nu este deloc o misiune ușoară. Este un proces care presupune multă răbdare și atenție la detalii. În primul rând, asigură-te că obiectivele la care te gândești îndeplinesc câteva caracteristici importante. Pentru a garanta succesul, trebuie să fie SMART, adică specifice, măsurabile, relevante, realizabile și delimitate în timp. 

Fă o analiză amănunțită a anului 2023 și gândește-te la lucrurile care ți-au pus bețe-n roate. În anul 2024, fă-ți o promisiune și încearcă să elimini toate aspectele negative care te-au acaparat în anul trecut. Adoptă o atitudine curajoasă și ieși din zona de confort, ori de câte ori ți se ivește ocazia. Participă la conferințe, cunoaște oameni noi și împărtășește idei și experiențe cu oameni apreciați în industrie. Asigură-te că firma pentru care lucrezi îți poate oferi suportul de care ai nevoie în drumul pe care îți dorești să-l parcurgi. Cere feedback în mod constant atât din partea angajatorului, cât și al colegilor. Îmbunătățește lucrul în echipă și setează-ți noi așteptări salariale. 

Îți dorești să te bucuri de performanțe extraordinare în carieră? Adoptă strategiile de mai sus și creează premisele unei evoluții armonioase!

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

REDSEM

Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.

Facebook Comment