Blue Monday – ce este și cum îți poate influența sănătatea mintală?

Blue Monday – ce este și cum îți poate influența sănătatea mintală?

Haosul specific perioadei sărbătorilor a luat sfârșit. Goana după cadouri, amenajarea locuinței cu decorațiuni specifice și pregătirea mesei festive nu se mai află pe lista de priorități zilnice. Luna ianuarie vine ca un moment de respiro mult așteptat. De asemenea, devine un prilej numai bun pentru a-ți seta rezoluțiile și obiectivele pentru noul an, atât pe plan personal, cât și profesional. Totuși, începerea noului an nu reprezintă pentru toți o oportunitate de evoluție. Pentru mulți, luna ianuarie vine la pachet cu sentimente de singurătate, nefericire și anxietate. După o perioadă în care petreceai zilnic timp de calitate cu cei dragi, a venit momentul să o iei de la capăt. Nu este deloc ușor să excelezi în anul ce tocmai a venit. Optimismul și dedicarea încep să-și piardă din forță odată ce dai cu ochii de realitate. Începi să conștientizezi că visurile trebuie să fie susținute și de fapte reale. 

Ianuarie a devenit, astfel, cea mai depresivă lună din an. Blue Monday este termenul care a apărut pentru a defini cea mai nefericită zi – cea de-a treia luni din ianuarie. În anul 2024, Blue Monday este pe 15 ianuarie. Totuși, ce presupune mai exact o asemenea zi? Există metode testate care te pot ajuta să treci cu brio peste stresul aferent perioadei? Ce înseamnă Blue Monday pentru cariera ta în medicină? 

Află mai multe despre: Singurătatea în profesia de medic: cum se manifestă și cum o combatem?

Este sau nu Blue Monday o invenție?

În anul 2005, o companie de turism britanică a fost cea care a introdus termenul, după ce a cerut părerea unui psiholog cunoscut – Cliff Arnall. Specialistul a ajuns la definiția de Blue Monday după ce a luat în calcul următorii factori

  • Temperaturile reci și vremea rea de afară favorizează schimbarea stării de spirit și instalarea senzațiilor de anxietate.
  • E foarte posibil ca după sărbători, fondurile de economii să fie folosite parțial sau total. Tocmai de aceea, petreci mai mult timp în casă. 
  • Oamenii tind să se simtă vinovați după începerea noului an pentru că nu au luat nicio inițiativă pentru a-și îmbunătăți condiția. 

Totuși, nu există studii de specialitate care să confirme faptul că ar exista cu adevărat un moment de cumpănă la începutul noului an. Adevărul este că există multe zile din an în care poți resimți stări și emoții negative. Responsabilitățile personale și profesionale sunt atât de multe încât uiți efectiv de propria persoană. Este perfect normal să se întâmple astfel, mai ales dacă lucrezi în industria medicală. Ca specialist în domeniu trebuie să duci la bun sfârșit numeroase sarcini și activități, care mai de care mai complexe. Presiunea rezultatelor desăvârșite și dorința de a mulțumi fiecare pacient în parte poate deveni cu adevărat copleșitoare. Pentru medicii care se luptă în fiecare zi pentru a salva vieți, Blue Monday apare ca un moft. Când lucrezi ore în șir pentru a aplica tratamentele corecte și a oferi pacienților siguranța zilei de mâine, Blue Monday devine o stare de fapt. Tocmai de aceea, majoritatea cadrelor medicale care nu mai știu să păstreze un echilibru între carieră și viața personală se confruntă cu efecte ale depresiei. Conform unui studiu, aproximativ 75% dintre medici au resimțit stres de-a lungul timpului, în timp ce 49% au suferit de anxietate, iar 32% au prezentat simptome de depresie.

Blue Monday se repetă pentru mulți în fiecare zi a anului, ceea ce nu face decât să ridice numeroase motive de îngrijorare. 

Citește și: Burnout-ul sau sindromul epuizării profesionale în domeniul medical. Cauze și cum poate fi tratat

Tips and tricks pentru a gestiona cu ușurință presiunea începerii noului an

Noile începuturi nu sunt deloc ușoare, mai ales când activezi într-un domeniu atât de volatil cum este medicina. Blue Monday nu ar trebui să te sperie, totuși. Nivelul de stres pe care îl vei experimenta în cariera ta este destul de ridicat, dar nu ar trebui să privești cu frică perioada următoare. 

Te întrebi cum poți gestiona eficient începerea noului an și una dintre cele mai monotone luni? Există câteva aspecte pe care merită să le iei în calcul: 

Concluzii 

Cea de-a treia luni din ianuarie a primit titulatura de cea mai depresivă zi din an. Sfârșitul perioadei sărbătorilor poate veni la pachet pentru mulți cu sentimente de vinovăție, regret și tristețe. Plecarea celor dragi, dar și fondurile insuficiente de bani rămași se numără printre cele mai comune probleme cu care se confruntă majoritatea. 

Însă, pentru unii, Blue Monday poate fi resimțită zilnic, tocmai datorită stresului ridicat experimentat la locul de muncă. Cadrele medicale sunt nevoie să trăiască în mod constant presiunea noilor începuturi, dar și a definitivării unei cariere de succes. Este o misiune dificilă, chiar și pentru cele mai puternice caractere. Însă, stările de anxietate și depresie pot fi eliminate cu ușurință, dacă aplici câteva reguli esențiale. E important să începi noul an cu promisiunea că gândurile negative nu te vor acapara. Încearcă să rămâi activ/ă, chiar dacă vremea de afară nu este tocmai de partea ta. Odihnește-te și păstrează legătura cu cei care au plecat în străinătate. 

Colorează-ți noile începuturi cu inițiative sănătoase și bucură-te de o stare constantă de bine pe tot parcursul anului!

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

REDSEM

Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.

Facebook Comment