Cum să fii un lider care promovează fericirea

Cum să fii un lider care promovează fericirea

De ce ar trebui să le pese liderilor dacă echipele lor sunt fericite? În afară de faptul că oamenii doresc să lucreze pentru persoane cărora le pasă de starea lor de spirit, studiile arată că atunci când oamenii sunt fericiți la locul de muncă, sunt mai productivi, mai creativi, dar și mai loiali companiei. Mai mult decât atât, oamenii fericiți sunt mai sănătoși, ceea ce poate ajuta la reducerea concediilor medicale și la creșterea satisfacției pacienților.

Descoperă mai jos câteva dintre măsurile pe care poți să le iei astfel încât să promovezi o atmosferă pozitivă care să le insufle energie și o stare generală bună angajaților din domeniul medical.

  1. Creează un mediu de lucru pozitiv

Un mediu de lucru pozitiv este esențial pentru a promova fericirea la locul de muncă. Ca lider, este important să fii un model de comportament pozitiv. Poți realiza asta prin cultivarea unei culturi organizatorice care pune accentul pe încurajarea și recunoașterea lucrurilor bune, a meritelor, pe comunicarea deschisă și transparentă, dar și pe oferirea de feedback constructiv. De exemplu, la o perioadă de timp ai putea organiza sesiuni de feedback, în care liderii și angajații discută împreună despre problemele curente și soluții pentru acestea.

De asemenea, încearcă să le oferi angajaților facilități și beneficii care să le îmbunătățească bunăstarea. Acestea pot include programe de wellness și sănătate mintală, sau ore flexibile de lucru.

În plus, o altă modalitate eficientă este să-i încurajezi să se implice în activități de voluntariat. Poate o oră liberă pe săptămână pentru astfel de activități îi va motiva să fie implicați în comunitatea în care trăiesc.

  1. Oferă oportunități de dezvoltare personală și profesională

Oamenii se simt fericiți și împliniți atunci când au oportunități de dezvoltare personală și profesională, așa că poți promova acest lucru prin furnizarea de training-uri și cursuri de formare, mentorat și coaching, precum și prin promovarea dezvoltării abilităților interpersonale și de comunicare.

De asemenea, poate fi util să încurajezi angajații să se implice în activități de cercetare și inovație, care să le permită să exploreze noi idei și să dezvolte noi tehnici și practici care să contribuie la îmbunătățirea calității îngrijirii pacienților.

Oferirea acestor tipuri de dezvoltare poate contribui, de asemenea, și la creșterea loialității angajaților față de companie și poate ajuta la îmbunătățirea performanței și a calității serviciilor oferite.

Vezi și top Companii din industria medicală care pun fericirea angajaților înainte de profit

  1. Încurajează echilibrul între viața personală și profesională

În domeniul medical, personalul este de obicei supus unui nivel ridicat de stres și presiune. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face este să încurajezi un echilibru sănătos între viața profesională și cea personală. Oamenii care se simt copleșiți de muncă și care nu reușesc să își găsească un echilibru pot deveni stresați, pot dezvolta boli și afecțiuni și pot deveni în general nefericiți.

Poți implementa câteva metode pentru a promova acest lucru prin oferirea de ore flexibile, opțiuni de lucru de la distanță (pentru anumite taskuri administrative) sau vacanțe plătite. De asemenea, este important să încurajezi angajații să-și facă timp pentru activități care îi fac fericiți, cum ar fi petrecerea timpului cu familia și prietenii, exercițiile fizice și diverse hobby-uri.

  1. Asigură-te că angajații sunt implicați și se simt apreciați

O modalitate eficientă de a promova fericirea la locul de muncă este de a te asigura că angajații se simt implicați, valorificați și apreciați. Ca lider al echipei, încearcă să recunoști și să sărbătorești realizările angajaților tăi, dar și să le oferi feedback pozitiv și constructiv. Ascultă preocupările și sugestiile angajaților și include-i în luarea deciziilor importante, atunci când îi vizează pe toți.

Recunoaște meritele și performanțele remarcabile și oferă-le beneficii celor care excelează.

Acestea pot să includă bonusuri, promoții și alte tipuri de recunoaștere. Nu uita nici de zilele lor de naștere sau realizările importante ale echipei. Atunci când angajații se simt valorificați și apreciați vor fi mai implicați și mai loiali companiei, dar și mai motivați să facă o treabă excelentă.

Află care este Secretul fericirii la locul de muncă în domeniul medical

  1. Creează o cultură a încrederii și respectului reciproc

Oricare dintre noi își dorește onestitate și respect de la partenerul de conversație sau în relațiile profesionale. Acestea sunt pilonii unei bune colaborări de lungă durată.

Pentru a promova fericirea la locul de muncă, creează un mediu în care angajații se simt în siguranță să își exprime opiniile și ideile, dar și să ceară ajutor atunci când au nevoie.

Fie că este vorba de o problemă, o solicitare sau orice subiect care este de interes pentru echipa pe care o coordonezi, ușurința cu care angajații apelează la ajutorul sau sfatul tău spune multe despre cultura organizațională. Încurajează-i să se exprime deschis și astfel, orice problemă care apare, o puteți rezolva rapid și fără complicații, care pot fi ușor de evitat.

  1. Fii un lider care demonstrează comportamente pozitive

Cu toții avem uneori zile mai puțin plăcute, în care ne simțim stresați și anxioși și suntem ușor iritabili, dar e bine să ne amintim că nu trebuie să ne înfuriem pe oamenii care nu au cauzat această situație. 

Personalul medical, dar și pacienții pot avea de suferit dacă managerii sunt mereu furioși în timpul programului de lucru, așa că fii tu un lider cu un comportament pozitiv și care servește drept model pentru angajații săi. Încearcă să te concentrezi pe construirea unor relații pozitive, să-ți încurajezi mereu angajații să se dezvolte și să promovezi valori precum empatia și compasiunea.

Citește și: Cum să devii un lider de succes în clinica ta

Concluzie

Leadership-ul vine cu multe provocări, dar îți poate aduce multe satisfacții de-a lungul carierei. Fie că ești la început într-o poziție de conducere sau ai ceva ani de experiență în spate, nu este niciodată prea târziu să începi să cultivi un mediu de lucru sănătos, în care comportamentele toxice nu doar că nu sunt permise, dar sunt chiar sancționate.

Încearcă să fii un model pentru ceilalți și să îi susții în munca lor zilnică. Promovarea fericirii la locul de muncă nu este importantă numai pentru binele angajaților, ci și pentru succesul organizației. Angajații fericiți sunt mai productivi, se simt încurajați să-și atingă potențialul maxim, ceea ce poate duce la îmbunătățiri semnificative în calitatea serviciilor medicale și în satisfacția pacienților.

Angajezi specialiști medicali? Creează un cont de companie, spune-ne ce posturi libere ai, iar noi te conectăm cu candidați calificați.

Despre Autor

Violeta Dan

Entuziastă, neobosită visătoare și cititoare avidă. Sunt o admiratoare a poveștilor bine spuse, a celor care inspiră, motivează, aduc plus valoare și o viziune nouă, dar care sunt bine documentate și splendid realizate.

Facebook Comment