Cum fac unele companii să aibă atât de mult succes la angajări, în timp ce altele au dificultăți în a atrage candidați?

Cum fac unele companii să aibă atât de mult succes la angajări, în timp ce altele au dificultăți în a atrage candidați?

Te-ai întrebat vreodată cum reușesc unele companii să aibă succes în procesul de recrutare, în timp ce altele întâmpină dificultăți în a atrage candidați?

Ce este diferit, ce au în plus acele companii și ce poți face astfel încât să găsești angajații potriviți pentru organizația ta?

Am pregătit pentru tine sfaturi care să te ajute să atragi cei mai buni candidați:

  1. Îmbunătățește experiența candidaților

Prima experiență a candidaților cu organizația ta începe din momentul în care ei aplică pentru jobul respectiv. Orice companie care își dorește să fie competitivă pe piața muncii trebuie să se preocupe să le ofere candidaților o experiență pozitivă în interacțiunile cu aceasta. Atunci când ai în vedere angajarea de personal medical experimentat, ei vor ști că au oricând posibilități noi de carieră. De aceea, este foarte important să te ridici la nivelul lor și să respecți aceleași cerințe ridicate pe care le îndeplinesc și ei. Îți recomandăm să încerci să eficientizezi procesul de recrutare și astfel să scurtezi perioada în care se desfășoară. Un proces simplificat și rapid este apreciat de candidații valoroși și dă dovada că sunteți o organizație profesionistă. 

  1. Brandul de angajator, o componentă cheie în strategia de recrutare

Employer branding sau construirea unui brand de angajator reprezintă un factor cheie al oricărei strategii de recrutare de succes. O organizație care are un brand de angajator clar definit, poate găsi candidații potriviți mult mai ușor și îi poate păstra pe termen lung.

Având în vedere cererea de locuri de muncă în domeniul sănătății, este important să ieșiți în evidență pentru a atrage candidații potriviți.

Citește și: Ai dificultăți în recrutare? Fă-ți oferta irezistibilă cu aceste beneficii mai puțin cunoscute

Ce înseamnă employer branding? 

Atunci când vorbim despre employer branding, avem în vedere, în mare, imaginea angajatorului. Un brand de angajator înseamnă reputația companiei în rândul forței de muncă, dar și percepția propriilor angajați despre mediul de lucru. 

O reputație bună reprezintă din start un avantaj competitiv uriaș care te scoate în evidență față de ceilalți recrutori. În plus, este important de știut că, mai ales în perioade de criză, angajații sunt mai puțin predispuși să se angajeze într-o companie despre care nu cunosc foarte multe lucruri. De fapt, conform statisticilor, 86% dintre angajați nu ar aplica sau nu vor continua să lucreze pentru o companie care are o reputație proastă.

Cum dezvolți brandul de angajator?

Brandul de angajator nu se construiește peste noapte. Trebuie să vă întrebați cum doriți să fiți ca angajator. Răspunsurile trebuie să fie sincere și autentice – atât pentru dumneavoastră, cât și pentru ceilalți. Important de reținut este că un brand de angajator prost este mai rău decât un brand de angajator lăsat la voia întâmplării.

Așadar, în funcție de dimensiunea companiei, sunt mai multe modalități prin care vă puteți consolida brandul de angajator.

O companie mare poate însemna pentru viitorii angajați acces la echipament medical de ultimă generație, posibilitatea de a evolua din punct de vedere profesional și de a urca scara ierarhică sau alte beneficii materiale, precum bonusuri de performanță. Pe de cealaltă parte, și companiile mici pot profita de mărimea lor și pot să construiască branduri care să se conecteze mai bine cu oamenii care caută flexibilitate, își doresc apartenență și vor să sprijine creșterea organizației.

Un alt pas important în conturarea strategiei de employer branding este definirea candidatului ideal. Înainte de a începe comunicarea, trebuie să știi cui se adresează mesajul tău. Personalizează mesajul transmis și ține cont de: vârstă, educație, experiența anterioară, ce l-ar putea motiva să caute un job nou. Odată ce răspunzi acestor întrebări, vei găsi profilul candidatului ideal și îți va fi mai ușor sa conturezi direcția de comunicare. 

Te-ar putea interesa și: 7 cele mai bune practici de Employer Branding, pe care trebuie să le aplici acum

Următorul pas este definirea canalelor de comunicare, astfel încât să te asiguri că mesajul tău ajunge la candidați. Nu uita în acest proces de importanța pe care o are fiecare interacțiune a candidaților cu compania: de la ce văd când intră prima oară pe profilul de social media, până la procesul de aplicare și susținerea interviului. Nu uita că oamenii vor să vadă alți oameni în spatele numelui organizației. Spune povestea companiei folosind fotografii cu echipa, videoclipuri, postări pe blog sau social media. Storytelling-ul este o modalitate eficientă de a construi brandul de angajator și de a convinge candidații în timpul interviurilor de angajare. 

  1. Cultura organizațională, apreciată mai mult decât salariul

La fel ca brandul de angajator, nu există o definiție universal acceptată pentru cultura organizațională. Adam Mendler spune despre „cultura companiei că este combinația de oameni, viziune și valori care, în cele din urmă, definește atmosfera de la locul de muncă și determină cât de mult îți face plăcere să vii la serviciu.” 

Alte persoane spun că este „personalitatea” organizației, sufletul companiei sau „lipiciul” care unește angajații. Indiferent de cum vrei să o definești, o cultură organizațională puternică va genera un brand puternic de angajator, iar ambele duc la un proces de recrutare de succes.

Potrivit studiilor, angajații pun un mare accent pe cultura organizațională. Majoritatea angajaților care iau în considerare cultura companiei înainte de a aplica pentru un loc de muncă, spun că nu ar aplica pentru un loc de muncă la o companie care nu împărtășește aceleași valori ca ei. Totodată, ei spun că rămân în posturile lor în mare parte datorită culturii companiei și declară că o apreciază mai mult decât salariul.

Poate termenul cultură organizațională vi se pare că nu se potrivește cu domeniul medical, ci vă face să vă gândiți mai degrabă la o companie IT, să spunem. Însă nu trebuie să vă mai gândiți la cultura organizațională ca la ceva rezervat marilor companii de tehnologie. Pentru industria medicală, este vorba despre construirea unei culturi a aprecierii, a sprijinului și a comunității, iar acest lucru este foarte important mai ales când vine vorba de medici.

Citește și: 5 moduri în care îți poți ajuta compania să găsească mai ușor candidații potriviți

Principiile care construiesc cultura organizațională în companiile de succes

Construirea unei culturi organizaționale eficiente se bazează astăzi pe o serie de principii și acțiuni precum:

  • Arătați apreciere pentru asistenții medicali și medici și oferiți-le un sentiment de apartenență și un scop. Atunci când demonstrați că vă pasă de angajații dumneavoastră, loialitatea și implicarea vor urma cu siguranță.
  • Oferiți recompense pentru realizări. Atunci când vedeți rezultate concrete din partea angajaților, acestea trebuie recunoscute și sărbătorite. Puteți oferi prime, o zi liberă, sau un editorial în revista internă a companiei sau pe paginile de social media. De asemenea, puteți implementa un sistem de vot prin care angajații pot alege „angajatul lunii”. O astfel de recunoaștere motivează angajații și le oferă un sentiment de împlinire atunci când văd că eforturile lor sunt apreciate.
  • Comunicați indicatorii cheie legați de succesul oamenilor și al companiei dumneavoastră. Atunci când angajații își pot vedea progresele înregistrate și cum au atins obiectivele personale și ale organizației, ei vor rămâne implicați și motivați.
  1. Mizează pe beneficii mai puțin cunoscute, nu doar pe salariu

Candidații nu vânează doar un salariu mare, ci sunt în căutarea unui angajator care să le poată oferi un pachet de compensații și beneficii. În prezent, candidații apreciază foarte mult beneficii precum asigurare medicală privată, pensie privată sau posibilitatea de a lucra de acasă. Așadar, pot fi o modalitate de a vă diferenția de celelalte companii.

Te-ar putea interesa și: Strategii de recrutare pentru a angaja cei mai buni asistenți medicali

  1. Nu uita de flexibilitate 

Tot mai mulți angajați își doresc flexibilitate în alegerea locului de unde muncesc și a programului de muncă. Dacă ar putea opta, peste jumătate (54%) dintre respondenții angajați ar alege un program de lucru flexibil, în timp ce pentru 40% ar prima flexibilitatea în privința locului din care muncesc, conform studiului EY „Work Reimagined Employee Surve”.

Pandemia de coronavirus a schimbat modul de abordare clasic, în care pacienții mergeau la doctor pentru orice trimitere medicală iar acum tot mai multe clinici oferă servicii online, inclusiv telemedicina, acolo unde este posibil. În anii următori, tot mai multe companii vor oferi posibilități în acest sens și astfel vor atrage personal calificat, motivat, care va rămâne alături de organizație mai mult timp. 

În concluzie, liderii și companiile din domeniul sănătății trebuie să creeze o atmosferă de sprijin și confort pentru asistenti și medici. Un mediu de lucru stimulant, în care angajații sunt mulțumiți, conduce la pacienți care vor apela cu încredere la serviciile oferite de compania voastră, dar și la candidați potriviți pentru joburile deschise. Nu uitați că cei mai buni ambasadori ai companiei voastre sunt angajații.

Angajezi specialiști medicali? Înregistrează-ți compania aici, spune-ne ce posturi libere ai, iar noi te conectăm cu candidați calificați.

Despre Autor

Alexandra Ariton

Fire curioasă și creativă, privesc cu entuziasm comunicarea online. Cred în storytelling și puterea textelor care informează, captează și inspiră publicul.

Facebook Comment