Proiect de lege care va reglementa colectarea medicamentelor expirate

Proiect de lege care va reglementa colectarea medicamentelor expirate

O lege aflată în dezbaterea Camerei Deputaților, după ce a primit vot favorabil în Senat, va reglementa o problemă din prezent cu privire la colectarea medicamentelor expirate sau rămase nefolosite de pacienți.

Potrivit proiectului de lege, medicamentele expirate sau nefolosite ar trebui să fie preluate de producătorii și importatorii de medicamente, iar farmaciile, care se ocupă în prezent de colectarea acestora să nu mai aibă această sarcină.

Citeșe și Punctele EFC pentru farmaciști și asistenți farmaciști. Ce sunt și cum le poți obține?

Ce prevede legea

În momentul în care legea va fi implementată, producătorii și importatorii de medicamente vor suporta costurile gestionării deșeurilor de medicamente, fie în mod direct, prin contractarea serviciilor unor firme autorizate de colectare și tratare a acestora, fie în mod indirect, prin organizații pentru implementarea răspunderii extinse a producătorilor (OIREP).

În același timp, legea prevede și sancțiuni pentru cei care nu respectă aceste prevederi, incluzând amenzi și suspendarea sau retragerea licenței.

Proiectul de lege menționează că OIREP-urile vor putea funcționa doar în urma aprobării primite de la o comisie care ar urma să fie reglementată de către Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor.

Te-ar putea interesa și 4 strategii pentru medici în abordarea pacienților care își pun singuri diagnostice și iau medicamente „după ureche”

Aceste organizații vor raporta lunar către Administrația Fondului pentru Mediu, pe bază de documente justificative, cantitatea de deșeuri de substanță farmaceutică colectată și eliminată.

De asemenea acestea vor avea obligația de a plăti anual, către Administrația Fondului pentru Mediu, o contribuție de 30 lei pe kilogram de deșeuri, pentru medicamentele care nu au fost colectate şi eliminate, obligație care va reveni totodată și producătorilor și importatorilor de medicamente.

În cazul în care un OIREP intră în insolvență obligația achitării acestei contribuții va reveni tot producătorului.

Obiective privind colectarea deșeurilor de medicamente

  • Pentru primul an se dorește eliminarea a 10% din greutatea substanței farmaceutice puse pe piață în anul precedent.
  • Anul următor, procentul va crește la 20%.
  • Începând cu anul al treilea, procentul se va stabili în baza unui calcul realizat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Citește și INTERVIU | Edith Karda, tânăra din Cluj-Napoca care a dezvoltat o aplicație ce arată cum pot fi combinate medicamentele

Ce obligații vor avea farmaciile

Proiectul de lege prevede obligații și pentru farmacii, care trebuie să încheie contracte cu firme autorizate în vederea gestionării deșeurilor, să asigure gratuit pentru populație posibilitatea de a se debarasa de deșeuri în recipiente dedicate, să țină evidența lunară a deșeurilor preluate și predate în vederea eliminării și să o raporteze Administrației Fondului pentru Mediu.

Farmaciile nu vor fi considerate colectori de medicamente expirate și nu vor trebui să se autorizeze suplimentar pentru îndeplinirea acestor obligații.

Neînregistrarea la Administrația Fondului pentru Mediu a producătorilor sau importatorilor va fi considerată infracțiune şi se va sancționa penal sau cu amendă. De asemenea, unele fapte considerate contravenții, cum ar fi lipsa evidențelor, se vor sancționa cu amendă de până la 1% din cifra de afaceri totală din anul financiar anterior sancționării.

Citește și Avantajele VS Responsabilitatile unui farmacist diriginte

Ești asistent medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment