O tânără în vârstă de 21 de ani din Cluj-Napoca a dezvoltat o aplicație inedită, care analizează posibilele reacții dintre medicamente și alimente sau chiar reacțiile survenite în urma diferitelor combinații de medicamente. Este vorba despre aplicația Medinfo și reprezintă, de fapt, lucrarea sa de licență.
Edith Karda s-a născut în Cluj-Napoca și este absolventă a Facultății de Matematică-Informatică a Universității „Babeș-Bolyai”, specializarea informatică pe filiera germană. De asemenea, Edith a studiat și un semestru la facultatea din Linz.
Tânăra spune că aplicația pe care a dezvoltat-o este utilă atât pacienților, cât și medicilor și farmaciștilor. Edith speră ca, în curând, Medinfo să fie la îndemâna cadrelor medicale și a pacienților.
Într-un interviu, Edith a explicat ideea Medinfo.
1. Ce este Medinfo și cum s-a născut ideea dezvoltării proiectului?
Medinfo constituie lucrarea mea de licență și este o aplicație web care face posibilă o căutare, după nume, a mai multor medicamente. Aplicația oferă informații despre interacțiunile medicamentelor cu alimentația, dar evidențiază și posibile efecte încrucișate dintre medicamentele selectate. În plus, aplicația oferă detalii despre fiecare medicament și propune și o vizualizare grafică a reacțiilor dintre medicamente și alimente. Prin această vizualizare, utilizatorul ar putea identifica mai ușor reacțiile alimentare comune unui grup de medicamente. Demult am avut dorința de a îmbina informatica cu medicină pentru a mă putea face utilă oamenilor din domeniul sănătății.
Ideea mi-a venit vorbind cu mama, care lucrează ca medic și cunoaște foarte bine dificultățile legate de administrarea corectă a medicamentelor. În același timp, m-am gândit și la bunica mea și la nenumăratele medicamente pe care le ia, de aceea, eram sigură că mai sunt multe persoane în situații asemănătoare, care ar avea nevoie de o îndrumare.
2. Cât de mult ajută Medinfo pacienții și cadrele medicale? De asemenea, te rog să îmi spui și de ce consideri că ar fi utilă o astfel de aplicație?
Datele oferite de aplicație mea pot fi accesate și din alte surse, dar marele avantaj pentru pacienți ar fi cel că Medinfo le prezintă doar reacțiile încrucișate dintre medicamentele introduse și posibile reacții alimentare. Așadar, pacientul poate afla mult mai repede informațiile necesare lui, fără a fi nevoit să treacă prin lista cu toate posibilele reacții, ceea ce ar putea să-l încurce și să-l facă să ia decizii nepotrivite. Aplicația mea ar arata clar posibilitatea reacțiilor încrucișate dintre medicamentele alese și ar îndruma pacientul să ceară ajutorul unui medic.
De multe ori, pacienții au deja medicamente prescrise de un medic și se îndreaptă spre unul nou, acesta necunoscând lista medicamentelor prescrise anterior.
În cazul cadrelor medicale, aplicația ar oferi informații în plus, precum descrierea reacțiilor încrucișate, dar și vizualizarea reacțiilor dintre medicamente și alimente. O analiză a datelor folosite a arătat că 65% din medicamente au minimum 100 de reacții încrucișate cu alte medicamente. Medinfo ar ajuta medicii la prescrierea medicamentelor prin prezentarea rapidă a posibilelor reacții dintre diferitele medicamente utilizate în tratamentul unui pacient. Și farmaciștii ar putea beneficia de accesarea facilă a informațiilor ce ar trebui aduse la cunostința clienților.
3. Ce dificultăți ai întampinat la crearea proiectului si ce bază de date ai? De unde iei informațiile necesare utilizatorului?
La început, am vrut să dezvolt o aplicație care să conțină informațiile medicamentelor în limba română, dar în același timp am vrut să folosesc o bază de date cât mai mare, evitând introducerea manuală a acestor date; din păcate, nu am reușit să găsesc o sursă cu date într-un format adecvat.
Ca urmare am început să caut la un nivel global și am dat de „DrugBank”, o bază de date și aplicație canadiană care oferă acces gratuit la resursele ei, atât timp cât nu sunt folosite cu scop comercial. Ea conține peste 13.000 de medicamente, iar fiecare poate avea peste 200 de specificații/atribute, bineînțeles în limba engleză. Eu am procesat aceste date și am extras doar informațiile necesare aplicației mele, salvându-le într-un format mai convenabil.
4. Când va putea fi accesată aplicația și pe ce dispozitive va putea fi disponibilă?
Nu pot să dau un răspuns concret, deoarece aș avea nevoie de o licență pentru a folosi baza de date în scop comercial, iar aplicația ar trebui încă perfecționată pentru a putea fi pusă pe piață. Inițial am gândit-o ca o aplicație web accesibilă și de pe dispozitive mobile, dar ar putea fi schimbată și într-o aplicație mobilă.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.