Modificări în Codul Muncii: Angajații pot cere zile libere pentru urgențe și au dreptul să ceară mutarea pe un post mai favorabil

Modificări în Codul Muncii: Angajații pot cere zile libere pentru urgențe și au dreptul să ceară mutarea pe un post mai favorabil

Angajații se vor bucura, începând din această toamnă, de mai multe beneficii la locul de muncă, pe care legiuitorul le-a inclus în Codul Muncii. Vor avea posibilitatea să ceară zile libere în caz de urgențe și vor putea solicita un post mai bun în aceeași instituție. Este vorba despre o serie de modificări aduse Codului Muncii, care au intrat în vigoare în data de 22 octombrie (Legea 283/2022 aduce modificări Legii 53/2003 – Codul Muncii).

Una dintre noile prevederi aduse se referă la acordarea dreptului salariaților de a lipsi de la locul de muncă atunci când apar anumite urgențe în familie „cauzate de boală sau accident, care fac indispensabilă prezența imediată” a acestuia la serviciu. Modificarea arată că angajații au dreptul la maximum 10 zile lucrătoare într-un an calendaristic. De asemenea, aceștia trebuie să-și anunțe superiorul înainte să lipsească. Însă, important este de menționat că aceste zile vor fi recuperate de salariat, conform unui program stabilit împreună cu angajatorul. 

Citește și 2023 ar putea fi desemnat Anul European al Competențelor. Ce aduce sistemului medical

O altă prevedere care a intrat în vigoare în urmă cu câteva zile arată că un angajat are dreptul să ceară superiorului să fie mutat pe un post care i-ar asigura condiții de muncă mai favorabile. Acesta trebuie să se asigure că postul pe care îl dorește este deja vacant. Însă nu toți salariații pot formula o astfel de cerere: se încadrează aici doar persoana care și-a încheiat perioada de probă în respectiva companie și are o vechime de cel puțin șase luni la același angajator. Legea prevede și o obligație pentru superior în această privință: acesta trebuie să răspundă motivat, în scris, în termen de 30 de zile de la primirea solicitării angajatului. 

Tot la capitolul drepturilor pentru salariați, noua lege arată că un manager este obligat să acorde concediu de îngrijitor celui care are nevoie de zile libere pentru a îngriji o rudă sau o persoană care locuiește în aceeași gospodărie, în urma unor probleme medicale grave. Durata acestui termen este de 5 zile lucrătoare, într-un an calendaristic. Cererea pentru acordarea acestor zile trebuie efectuată în scris. 

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment