Regulile pentru acordarea serviciilor de telemedicină, aprobate de Guvern. Lista specialităților și a îngrijirilor medicale

Regulile pentru acordarea serviciilor de telemedicină, aprobate de Guvern. Lista specialităților și a îngrijirilor medicale

Normele de aplicare a serviciilor de telemedicină au fost aprobate recent în ultima ședință de Guvern. Proiectul care a primit aprobarea cuprinde specialitățile medicale și lista serviciilor de telemedicină, dar și condițiile de organizare, funcționare și acordare a acestor servicii.

Prin acest demers, sunt instituite o serie de măsuri alternative pentru protecția pacienților. În același timp, clinicile și spitalele vor avea mai alte posibilități prin care pot acorda servicii medicale la distanță, în scopul prevenirii îmbolnăvirii populației, îmbunătățirii sau chiar menținerii stării de sănătate a pacienților. 

„Asigurarea calității serviciilor medicale furnizate prin telemedicină este responsabilitatea unităților sanitare care furnizează serviciul medical respectiv, iar calitatea lor va fi verificată de către structurile de control al calității serviciilor de sănătate din cadrul Ministerului Sănătății și al direcțiilor de sănătate publică”, se arată într-o informare a Ministerului Sănătății. 

În cadrul acestui serviciu de telemedicină, doi sau mai mulți medici specialiști pot forma de la distanță grupuri multi-disciplinare de analiză, interpretare și diagnosticare a pacienților cu boli rare sau cazuri de boli cronice. Aceste servicii de telemedicină vor fi programate la fel ca serviciile medicale acordate în cabinetul specialistului. Astfel, atunci când are loc consultația la distanță, medicul are acces la fișa pacientului și la informațiile relevante pentru starea sa de sănătate. 

Citește și Prima platformă pentru afecțiuni pulmonare, la care au lucrat 20 de medici, a fost lansată la Timișoara

„Actul medical furnizat prin telemedicină trebuie să respecte toate drepturile şi obligaţiile pe care le implică orice act medical. Pacientul poate să refuze interacțiunea prin telemedicină”, mai arată sursa citată. 

Pot fi acordate consultații în specialități precum anatomie patologică, alergologie și imunologie clinică, boli infecțioase, cardiologie, chirurgie, diabet, hematologie, oncologie, oftalmologie, medicină nucleară etc. 

Serviciile medicale care pot fi acordate de la distanță sunt următoarele:  

  • stabilirea diagnosticului 
  • monitorizarea preventivă a stării de sănătate
  • interpretarea rezultatelor investigațiilor medicale 
  • stabilirea conduitei terapeutice
  • indicarea unor metode de prevenţie a bolilor şi accidentelor;
  • serviciile de teleexpertiză (schimbul de opinii medicale la distanță între mai mulți medici inter sau intra – disciplinar, în scopul confirmării unui diagnostic pe baza datelor din documentele medicale ale pacientului, precum și stabiliriea conduitei terapeutice a pacientului); 
  • serviciile de teleasistență (integrarea în timp real a unor date sau a unor opinii ale unor profesioniști din domeniul sănătății de la distanță în scopul efectuării unor proceduri medicale, precum și în ajutorul oferit de un medic unui alt practician, aflat la distanţă, care efectuează un act medical /sau chirurgical); 
  • serviciile de teleradiologie, (transmiterea electronică a imaginilor radiologice și interpretarea imaginilor radiologice prevăzute de către specialiștii în radiologie-imagistică medicală în vederea stabilirii unui diagnostic); 
  • serviciile de telepatologie (interpretarea datelor și imaginilor microscopice de către specialiștii anatomopatologi și stabilirea unui diagnostic);
  • serviciile de telemonitorizare (supravegherea stării de sănătate a pacienților cu afecțiuni, interpretarea de la distanţă a datelor medicale despre pacient, precum și ajustarea conduitei terapeutice, a regimului de viaţă şi igieno-dietetic referitoare la îngrijirea pacientului).

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment