Ce poate face Chat GPT pentru HR?

Ce poate face Chat GPT pentru HR?

Dezvoltarea expansivă a inteligenței artificiale a creat contextul perfect evoluției în diverse domenii de activitate. Medicina se numără printre ele. Cu ajutorul sistemelor ingenioase care au în spate baze de date imense, pot fi elaborate soluții pe termen lung în ceea ce privește tratarea pacienților. Algoritmii inteligenți filtrează informația și o folosesc pentru a face munca doctorilor și celorlalte cadre medicală mai ușoară. 

ChatGPT se numără printre cele mai populare invenții din ultimul timp în materie de inteligență artificială. Lansată pe 30 noiembrie 2022, ChatGPT este practic o platformă care, pe baza unor cuvinte cheie sau întrebări specifice, poate scrie articole, eseuri, aplicații de joburi sau emailuri. Are o interfață intuitivă și ia forma unei conversații, tocmai de aceea este foarte ușor de folosit și accesat. Datorită cunoștințelor destul de vaste pe care le deține, aplicația poate fi folosită în diverse domenii și poate servi drept avantaj competitiv. Una dintre cele mai facile întrebuințări este eficientizarea serviciilor de recrutare. Chiar dacă pare greu de crezut, ChatGPT poate oferi plus valoare companiilor prin asigurarea resurselor umane, numai dacă este folosit corect și cu simț de răspundere. 

Top 5 avantaje ale utilizării ChatGPT pentru HR

Te întrebi cum poți îmbunătăți munca departamentului de HR prin folosirea inteligenței artificiale? Răspunsul are mai multe valențe și trebuie analizate cu atenție la detalii. 

Iată top 5 avantaje ale folosirii ChatGPT pentru domeniul HR: 

  1. Garantează găsirea rapidă a angajaților – Poate părea clișeic, dar aplicația, tocmai datorită capacităților de scriere foarte bine dezvoltate, poate contribui la găsirea candidaților relevanți pentru firmă. ChatGPT poate fi folosit pentru a crea descrierile joburilor vacante. Poate trasa, de asemenea, așteptările pe care le are echipa de conducere în ceea ce privește candidatul ideal. Sumarizează foarte bine informația care urmează a fi postată pe platformele online de comunicare. Nu folosește fraze vagi, fără sens și nici nu lasă loc de interpretări. 
  2. Oferă candidatului o experiență personalizată Dacă lucrezi în HR probabil știi cât de solicitantă poate fi planificarea unui interviu. Trebuie să te pregătești foarte bine înainte pentru a te asigura că punctezi toate aspectele relevante. Inteligența artificială, însă, reprezintă modalitatea ideală prin intermediul căreia poți uita de orele de muncă extenuante. Poate crea întrebări personalizate în doar câteva minute și îți poate oferi direcții de conversație. Pe lângă personalizarea experienței candidatului, aplicația îți permite să derulezi mai multe interviuri în aceeași zi, fără a resimți stări de oboseală sau epuizare. 
  3. Te ajută să-ți gestionezi fără probleme responsabilitățile zilniceCine ar fi crezut că ChatGPT te poate ajuta să-ți organizezi foarte bine activitățile profesionale? Este asemenea unei agende multifuncționale, pe care o poți folosi pentru a bifa toate sarcinile importante din fiecare zi. Cum anume? Ei bine, platforma este ideală pentru a-ți aminti de întâlniri sau programări pe care trebuie să le onorezi. De asemenea, îl poți folosi ca pe o conversație într-o fereastră de chat online cu un posibil angajat. Indiferent de scop, la final te vei bucura de mai mult timp liber, dar și grade sporite de confort și funcționalitate. 
  4. Vine cu idei și soluții de evoluție pe termen lung – Ai rămas în pană de idei în ceea ce privește îmbunătățirea strategiei de recrutare? ChatGPT este la curent cu trendurile de ultimă oră folosite în industrie, tocmai de aceea te va ajuta să găsești soluția ideală dezvoltării. Prin intermediul platformei vei putea găsi noi modalități prin care poți atrage candidați în firmă. Tot cu ajutorul ei poți ajunge la strategii ideale pentru a-i motiva pe angajații deja existenți. 
  5. Poate susține derularea activităților de training – Întotdeauna este loc de mai bine, mai ales atunci când vine vorba de un domeniu atât de versatil cum este medicina. Ca reprezentant al departamentului de HR trebuie să te asiguri că angajați au mereu la îndemână resurse utile, prin care își pot îmbunătăți sfera de cunoștințe. ChatGPT poate pune la dispoziția utilizatorilor materiale relevante din domeniu. Informațiile oferite sunt clare, concise și ușor de asimilat, tocmai datorită algoritmilor responsabili de sumarizare.  

Când nu ar trebui să folosești ChatGPT în domeniul HR?

În ciuda beneficiilor funcționale pe care le prezintă, inteligența artificială nu a ajuns încă la perfecțiune. Și, cel mai probabil, nici nu va putea ajunge fără supraveghere și asistență tehnică. 

Există, așadar, unele limitări în ceea ce privește folosirea platformei în domeniul de recrutare și anume: 

  • Poate furniza informații false, nejustificate prin argumente palpabile. Este foarte posibil ca platforma să genereze detalii incorecte. Prezintă foarte puține date din anii 2022 și 2023, ceea ce reprezintă o problemă, mai ales dacă vrei să fii la curent cu un anumit eveniment. Tocmai de aceea, înainte de a crea profilul candidatului ideal sau a pregăti interviul e recomandat să verifici cu atenție informațiile furnizate. 
  • Nu funcționează deloc în parametri optimi în contextul suprasolicitării – ChatGPT se bucură de o popularitate sporită în rândul multor business-uri, fie ele la început sau cu perspective bine definite de evoluție. De cele mai multe ori, cererea poate fi atât de mare încât platforma nu poate face față fiecărei solicitări. În plus, informațiile pot fi livrate cu greșeli gramaticale sau de exprimare, ceea ce poate impacta negativ reputația business-ului.

Citește și: Companii din industria medicală care pun fericirea angajaților înainte de profit

  • Nu oferă acea notă specific umană – creativă, fresh și autentică – ChatGPT este un asistent foarte bun al celor care efectuează servicii de recrutare. Ajută foarte mult la procesul propriu-zis de angajare, prin redactarea descrierilor de job sau structurarea interviului de angajare. Totuși, nu este deloc o soluție care să inspire originalitate și ingeniozitate. Lipsa emoției și a empatiei specific umane nu poate fi înlocuită de niciun sistem de ultimă generație. 
  • Nu poate gestiona situațiile limită – Nu te poți baza pe inteligența artificială pentru a rezolva o situație complexă. În momentele de criză ai nevoie soluții și asocieri creative, care nu au la bază informații standardizate. Ai nevoie de acea sclipire venită în urma unui brainstorming, care să te ajute în rezolvarea problemei întâmpinate. 
  • Poate genera probleme de confidențialitate – Încearcă să folosești responsabil platforma și ia în calcul situațiile pe care le poate genera din cauza informațiilor confidențiale pe care le deține. Dacă nu stabilești foarte clar o limită și utilizezi fără oprire aplicația pentru a-ți ușura munca, vei avea probleme inclusiv din punct de vedere legislativ. 

Concluzii 

Dezvoltarea tehnologiei a însemnat o reconfigurare a serviciilor de recrutare. Multe departamente de HR au optat pentru soluții bazate pe inteligență artificială, tocmai pentru a eficientiza timpul de lucru și rezultatele finale. ChatGPT se numără printre cele mai utilizate platforme în procesul de angajare. Avantajele pe care le garantează sunt diverse, de la crearea anunțurilor și descrierilor pentru joburile vacante până la asigurarea resurselor utile de învățare. 

Totuși, orice platformă online trebuie folosită cu simț de răspundere. ChatGPT prezintă câteva limitări. Printre cele mai întâlnite probleme se numără furnizarea informațiilor incorecte și lipsa emoției. Tocmai de aceea, e indicat să verifici cu atenție toate datele pe care ți le oferă. 

Inteligența artificială nu va ajunge niciodată să înlocuiască munca unui om creativ. 

Alege-ți inteligent resursele și bucură-te de avantajele pe care le oferă!

Angajezi specialiști medicali? Creează un cont de companie, spune-ne ce posturi libere ai, iar noi te conectăm cu candidați calificați.

Despre Autor

REDSEM

Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.

Facebook Comment