Ce opțiuni există dacă nu intri la medicină?

Ce opțiuni există dacă nu intri la medicină?

Cu toții știm câtă muncă implică admiterea la facultatea de medicină: ore de meditații, zile în șir de citit, realizat scheme, desene, subliniat, repetat și rezolvat grile. Realitatea este că nu toți cei care susțin examenul de admitere vor și deveni viitori mediciniști: unii constată doar în ziua examenului complexitatea sa, alții, deși au muncit intens, sunt copleșiți de emoții și nu mai reușesc să le facă față, ratând astfel realizarea visului lor. Însă visele adevărate nu se spulberă ușor chiar dacă sunt uneori zguduite din temelii. După trecerea momentului critic, adună-ți gândurile și reconfigurează-ți traseul!

Ce alternative există?

Dacă ai ratat înrolarea în rândul viitorilor medici, nu este capăt de lume, chiar dacă pentru un timp așa va părea: poți să te înscrii, pe lângă medicină și la o altă facultate, să dai admitere în același an la un alt centru universitar medical sau să iei în considerare sesiunea de admitere din toamnă. O altă opțiune, valabilă pentru cei care doresc cu orice chip să urmeze numai și numai medicina, fără să ia în calcul alte posibilități de studiu, este să rămâi un an acasă și să continui pregătirea pentru anul următor. De asemenea îți poți căuta un job pentru un an, timp în care îți pui gândurile la loc și o iei de la capăt. Și să nu renunți!

Citește și: 10 sfaturi pentru examenul de admitere la medicină

  1. Caută facultățile care organizează sesiuni de admitere în alte zile față de majoritatea

De obicei marile centre universitare din țara noastră programează susținerea examenului de admitere în aceeași zi și la aceeași oră, motiv pentru care nu poți fi prezent fizic decât într-un singur loc. Însă sunt câteva facultăți care organizează admiterea la câteva zile distanță, cum este de exemplu Facultatea de Medicină din Oradea, Universitatea Transilvania Brașov și nu numai. Așadar îți poți depune dosarul de înscriere și la unele dintre aceste facultăți ca o rezervă. Condiția este să îți convină orașul, distanța și facultatea. Am cunoscut cazuri printre colegi care nu au reușit să intre la facultatea dorită și au mers să dea admitere, de exemplu, la Oradea, unde au intrat și apoi s-au transferat în centrul universitar dorit inițial: aceasta nu este o regulă general valabilă. Ca să primești aprobare pentru transfer în altă universitate există o serie de condiții foarte obiective, printre care, fie să ai domiciliu în orașul în care dorești să ceri transferul, fie să fii căsătorit sau să ai copii. Dar mai există și excepții și la urma urmei depinde de cazul fiecăruia în particular. Deci, este un plan de rezervă dacă nu intrați din prima acolo unde vă doriți și nu sunteți dispuși să pierdeți un an.

Te-ar putea interesa și: Viața de student la Medicină: 10 lucruri pe care merită (și ai vrea) să le știi dinainte, ca să îți fie mai ușor

  1. Înscrie-te pe lista de așteptare

Frecvent, dintre cei admiși pe locurile nebugetate, unii renunță, așa că se eliberează câteva locuri pe care le pot ocupa cei declarați inițial respinși, în ordinea descrescătoare a mediilor. Și în acest caz, cunosc colegi care au fost printre primii din lista de respinși, dar care au reușit să obțină un loc la taxă datorită celor care au reunțat. Însă în acest caz trebuie să admiteți că veți plăti o taxă care este semnificativă.

  1. Susține admiterea din nou în sesiunea de toamnă

Iată încă o opțiune demnă de avut în vedere, însă aici e riscant și foarte nesigur de la un an la altul și foarte diferit de la o facultate la alta. În funcție de numărul de studenți care acceptă să confirme locurile la taxă vor rămâne sau nu locuri disponibile care se vor scoate în toamnă. Au fost ani când, de exemplu, în sesiunea de toamnă la specializarea farmacie în cadrul UMF Iași au fost câteva zeci de locuri disponibile, o parte chiar și la buget, ceea ce înseamnă că în anul respectiv concurența la admitere nu a fost deloc mare. 

Fii cu ochii în patru și urmărește desfășurarea lucrurilor, iar dacă există locuri disponibile, mai o a doua șansă în același an să reușești.

Citește și: De la teorie la practică… medicală: Cât de mult îi ajută facultatea pe studenți pentru o carieră în medicină?

  1. Înscrie-te și la o altă facultate

Unii candidați nu pot accepta ideea de a rămâne pe dinafară și își doresc să urmeze neapărat cursurile unei alte facultăți, așa că pe lângă înscrierea la medicină puteți lua în calcul încă una sau două facultăți la care să vă depuneți dosarele de înscriere. Dacă se vor susține examene de admitere și la acestea, fiți atenți să nu se suprapună între ele sau cu admiterea de la medicină. Probabil vă gândiți dacă nu ar exista posibilitatea de a da la asistență medicală generală, medicină dentară, farmacie sau alte specializări din cadrul UMF, însă aici e diferit de la o facultate la alta: în majoritatea centrelor universitare admiterea se susține în aceeași zi, la aceeași oră pentru toate specializările.

Mulți preferă facultatea de biologie sau chimie ca o a doua opțiune, în ideea asemănării materiilor, însă traiectoria și ținta sunt total diferite între ele. 

Unii aleg această variantă din motivul de a rămâne pur și simplu conectați cu mediul academic, de a-și menține ritmul și pentru a nu se deconecta de școală, crezând că în acest mod vor putea, pe lângă cursurile noii facultăți, să aibă timp și pentru continuarea pregătii la medicină: nu zic că este imposibil, dar este destul de provocator și epuizabil: poți risca să pierzi ambele ținte. Facultatea curentă îți va cere timp și implicare, vor exista cursuri, lucrări practice, seminarii, teste, colocvii și sesiuni: pentru toate acestea trebuie să te pregătești, ceea ce implică să amâni sau să neglijezi studiul pentru un examen care se va desfășura peste un an în favoarea celor din viitorul apropiat. Dar nu putem nega puterea învingătoare a unui spirit organizat și muncitor: întotdeauna intelectul uman împletit cu voință și perseverență au fost capabile de realizări uimitoare. Așa că, dacă vrei să începi o competiție cu tine însuți, probabil că această variantă ți se potrivește.

Te-ar putea interesa și: Admis la medicină: cum să te pregătești pentru primul an de facultate?

Dar, mai este un aspect de menționat: dacă, să spunem, nu ai intrat la medicină, dar ai fost admis la chimie, pe un loc bugetat, nu uita, că dacă anul următor vei reuși să fii admis la medicină tot la buget, din păcate, acel an vei fi nevoit să plătești taxă. Cel puțin așa menționează legea și cunosc un caz real, în care s-a insistat să plătească retroactiv taxa la fosta facultate deoarece era o sumă mult mai accesibilă față de taxa de la UMF, însă fără niciun succes. Deci ar fi bine să rețineți și aspectul acesta.

  1. Stai un an acasă și te pegătești

Nu sună prea atractiv această opțiune, dar deși pare provocatoare și greu realizabilă, aduce rezultate bune: asta este pentru candidații care sunt deplin hotărâți că vor să urmeze doar medicină, fără să aibă alte planuri secundare. 

Având un an liber îți poți da un refresh, îți recalculezi prioritățile și o poți lua de la capăt într-un ritm mai liniștit. Iată câteva beneficii ale acestei opțiuni:

  • Îți poți căuta un job part-time, în felul acesta nu te vei simți dator nimănui, în plus te responsabilizează să devii independent și te pregătește pentru viitoarea perioadă de studenție. Poți să îți aduni un mic cont de economii și să descoperi cum este să ai un câștig muncit de tine. Sau există și varianta de full-time, dar e de preferat să fie doar pentru câteva luni, după care să te preocupi din nou cu toată energia de învățat. Dacă ai rude sau prieteni care lucrează în străinătate și îți pot găsi un job pentru 4-5 luni, este o opțiune grozavă, întrucât acolo vei avea și un salariu mult mai bun față de unul din România și iată cum te poți pregăti pentru studenție chiar și din punct de vedere economic. 
  • Indemnizația de șomaj pentru absolvenți: absolvenții de învățământ în vârstă de minim 16 ani pot beneficia de o indemnizție de șomaj pentru o perioadă de 6 luni, dacă se înregistrează la agenția pentru ocuparea forței de muncă din raza căreia își au domicliul, în maximum 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, ca persoană în căutarea unui loc de muncă, potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale

Precizăm că înregistrarea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă în termen de 60 de zile de la absolvire, este o etapă prealabilă și obligatorie în vederea obținerii indemnizației de șomaj în cazul în care nu au reușit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale în termenul menționat. În cazul absolvenţilor de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de Bacalaureat, termenul de 60 de zile se calculează din ziua următoare datei absolvirii studiilor stabilită prin regelementările normative în vigoare”, declară Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă în cadrul unui comunicat de presă. 

Ajutorul de șomaj se acordă absolvenților, potrivit Legii 76/2002, ”o singură dată pentru fiecare formă de învățământ absolvită. Pe de altă parte, dacă la data solicitării urmează o altă formă de învățământ, aceștia nu pot primi indemnizația.

Indemnizația de șomaj de care ați putea beneficia reperezintă 50% din valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă în vigoare, adică un cuantum în valoare de 262 de lei pe lună. Dacă vă hotărâți să rămâneți acasă și doar să învățați, luați în calcul și această variantă. Actele necesare sunt: actul de identitate, actele de studii şi de calificare sau adeverinţa din care să rezulte data absolvirii, declaraţie pe proprie răspundere privind starea de sănătate – tipizat disponibil pe website-ul: www.anofm.ro – agenția AMOFM Bucureşti secţiunea Persoane fizice/Indemnizaţii de şomaj şi venituri de completare.

  • Îți cauți un profesor bun pentru meditații

Dacă nu ai reușit să treci cu brio examenul de admitere asta denotă faptul că undeva există câteva probleme, fie nu ai parcurs toată materia, fie nu ai avut timp suficient pentru fixare și recapitulare sau nu ai înțeles-o deplin. De aceea, ar fi foarte indicat să te hotărăști să ceri ajutor: un mentor bun va avea un impact pozitiv asupra evoluției tale, vei fi mai motivat să înveți știind că este cineva care te verifică constant și în fața căruia nu te poți prezenta cu lecțiile neînvățate. În plus vei primi explicații suplimentare, scheme, desene, materia îți va fi digerată și o vei asimila mult mai ușor și în mod logic.

Te-ar putea interesa și: Avantaje și dezavantaje ale cursurilor online pentru studenți

  • Notează-ți în calendar toate sesiunile de simulări

Încearcă să mergi la cât mai multe simulări, de obicei aproape toate facultățile de medicină organizează cel puțin 2 sesiuni de simulare al examenului de admitere. Participând la aceste examene îți verifici cunoștințele, nivelul în care ești cu materia, identifici lacunele pe care le mai ai, știind apoi pe ce capitole îți va rămânea să insiști. Mai mult, dacă ești o persoană emotivă, aici ai ocazia să te familiarizezi cu atmofera de examen, vei reuși să îți controlezi eficient emoțiile, să lucrezi contra cronometru și să te încadrezi în timpul alocat. 

Citește și: Grile-admitere: platforma adresata viitorilor studenti la Medicina

  • Nu ești singur

Probabil ai impresia că ești singurul care ai rămas în urma colegilor tăi și că nu vei mai recupera timpul pierdut, însă nu este un timp pierdut, este mai degrabă un test, o treaptă spre maturizare. Există și alți colegi care îți împărtășesc situația, mulți alți actuali mediciniști care au reușit după a doua încercare și nu puțini medici care în calea lor spre țelul dorit au trecut și prin această etapă, dar înfruntând provocarea au transformat-o într-o oportunitate de success. Regula obținerii succesului de orice fel este să continui: am aplicat o parte din aceste opțiuni în prorpiu-mi caz, cu aproximativ 9 ani în urmă și rezultatele nu au fost puține.

Succesul nu înseamnă absența eșecurilor, ci abilitatea de a le depăși cu entuziasm și hotărâre. ”Eu merg încet, dar nu merg niciodată înapoi ” este concluzia celui care, am putea spune fără rezerve, că a reușit să scrie istoria succesului. Abraham Lincoln este cel mai respectat dintre președinții SUA și unul dintre cele mai mari exemple ale perseverenței: ar fi fost îndreptățit să renunțe în repetate rânduri și tocmai pentru că nu a făcut-o a ajuns unul dintre președinții în amintirea căruia orice american își scoate pălăria. 

Mult succes!

Despre Autor

Adriana Crăciun

De profesie medic rezident în cadrul specialității medicină de familie, iubesc domeniul sănătății și sunt entuziasmată de a-i inspira și pe alții. Fire creativă și curioasă, sunt pasionată de lectură, călătorii și natură.

Facebook Comment