10 sfaturi pentru examenul de admitere la medicină

10 sfaturi pentru examenul de admitere la medicină

Odată cu sosirea primăverii cresc și pregătirile și emoțiile liceenilor de an terminal care își plănuiesc să dea examenul de admitere la medicină. Deși drumul ales nu este deloc ușor, iar a fi student la medicină implică eforturi și muncă mai mult decât ți-ai imaginat vreodată, totuși, în ciuda multor vești descurajatoare despre viața de medicinist, aceasta este în realitate o alegere frumoasă, o cale captivantă. 

Chiar dacă de cele mai multe ori volumul de muncă este uriaș, nu intra în panică, vei avea timp și pentru tine și hobby-urile tale. Dacă ești isteț și vei reuși să te organizezi eficient vei vedea că a fi medicinist nu înseamnă doar să înveți. În plus, fiind o facultate de durată lungă în care vei învăța alături de mulți alți colegi un timp îndelungat, vei avea ocazia să legi prietenii trainice și de durată. Și nu te lăsa speriat de gândul celor 6 ani care ți se deschid înainte, ci conștientizează că medicina este o investiție pe termen lung, și orice investiție cere timp, efort, voință și sacrificii. 

Pentru că de 2 ani am terminat medicina, aș vrea să îți împărtășesc din experiența mea, dar să îți dau și câteva sfaturi pe care, acum, privind în urmă, constat că mi-ar fi fost de mare folos dacă le-aș fi primit la rândul meu de la cineva. Fie că ești absolvent de liceu, fie mai ai de parcurs până să termini liceul, aceste rânduri îți pot veni în ajutor, iar dacă dorința ta este să dai în viitor admitere la facultatea de medicină, încearcă să te organizezi din timp și să parcurgi sfaturile de mai jos.

  1. Când poți începe să te pregătești?

Acesta este un aspect care ține și de modul fiecăruia în parte de a învăța, dar și de ritmul său și de rezistența la stres. Dacă o să te apuci prin ultimul an de liceu, trebuie să ții cont că vei avea de învățat și de susținut și examenul de bacalaureat, apoi se adaugă încă 2 materii, biologie și chimie, pentru examenul de admitere, pe care va trebui să le diseci tare bine și să le fixezi temeinic. Așa că, sfatul meu este să o începeți din clasa a XI-a, să vă procurați cărțile menționate în tematica de admitere a facultății pe care o doriți, cât și culegerile cu teste din care să lucrați pe măsură ce avansați cu materia. Astfel veți reuși să învățați în ritmul vostru și nu veți întâmpina surprize nedorite.

  1. Pregătire cu un profesor? 

Asta nu înseamnă că cine nu ia meditații nu are șanse să fie admis, nicidecum! Doar va fi necesar să faceți voi și munca profesorului, să petreceți mai mult timp făcând scheme, înțelegând materia, să vă autoevaluați și să va mențineți motivația vie.

Dar, dacă vă permiteți, ar fi un mare plus și un beneficiu să faceți asta. Cu siguranță că unii dintre voi poate aveți la clasă profesori care se ocupă de voi excepțional și materia vă este clară și explicită, însă nu toată lumea se poate bucura de acest avantaj. Interesați-vă din timp despre profesori care oferă lecții particulare pentru admitere, care să aibă răbdare cu voi și să vă ofere o pregătire de calitate.

Vă veți bucura de mai multe avantaje în acest caz, deoarece profesorul vă va schematiza și organiza materia într-un mod mult mai accesibil și ușor de memorat, vă va evalua punctele forte și punctele slabe pentru ca apoi să vă îndrume, vă va explica acolo unde nu înțelegi, vă va evalua periodic, iar acest aspect lucrează la motivația voastră de a fi la zi cu lecțiile, ba chiar veți fi într-un fel obligați să o faceți pentru că nu vă puteți prezenta oricum la pregătire. Practic, misiunea profesorului este să vă ofere îndrumări, să vă supravegheze și să faciliteze procesul de organizare și înțelegere a materiei, însă asta nu înseamnă că face minuni, munca individuală și voința voastră sunt decizionale. 

Te-ar putea interesa și: Grile-admitere: platforma adresata viitorilor studenti la Medicina

  1. Axează-te doar pe admitere, nu te îngrijora de ceea ce va urma apoi!

În momentul de față nu este timp nici loc pentru stres și griji inutile. Acum este important ca în primul rând să luați bacul și dacă reușiți să luați și o notă bună este un plus, deoarece unele facultăți calculează și câteva procente din bac la ponderea notei finale de admitere. În al doilea rând să vă dedicați intens pregătirii pentru admitere. Ce se va întâmpla după admitere, cum va fi în primul an, sesiuni și alte griji nu-și au acum timpul, va veni și vremea lor, acum contează doar biologia și chimia sau fizica, nimic mai mult. 

  1. Creează un plan strategic de învățare!

Cu cât începi mai repede, cu atât procesul de învățare va fi mai ușor, vei avea bucăți mai mici din materie de digerat. Pune accentul pe eficiență: mai bine înveți lecția în 2 ore, iar în timpul rămas faci o activitate recreativă, decât să citești 4-5 ore cu un ochi la telefon și altul în carte. Fii auto-disciplinat: nu este simplu, dar încearcă să negociezi cu tine, să concurezi cu tine însuți, să îți propui anumite obiective zilnice și să te ții de cuvânt. 

Creează un plan personal de învățare folosind metoda SMART:

  • Un obiectiv SPECIFIC indică exact ceea ce dorești să obții: ”vreau să repet primul capitol în 2 zile” sau ”vreau să termin sistemul muscular fără să mă ating de telefon”. 
  • MĂSURABIL, înseamnă că va trebui să cuantifici, să bifezi pe foaie obiectivul atins, sau să primești aprecierea profesorului tău: ”voi ști că am reușit când greșesc mai puțin de 5% dintr-o grilă”.
  • ABORDABIL, asta înseamnă că îți propui țeluri obiective, realizabile, cu putință de atins, de exemplu nu îți vei propune niciodată să înțelegi sistemul nervos în 2 zile, e imposibil.
  • RELEVANT: realizarea unui obiectiv azi conduce la realizarea altuia mâine, pentru ca apoi, în mod nemijlocit să ducă la atingerea unui obiectiv mai mare. Munca zilnică se va cumula, rezultând în final cu atingerea obiectivului propus. 
  • ÎNCADRAT ÎN TIMP: este important să îți pui un deadline, să ai o țintă temporală atunci când îți fixezi un obiectiv de învățare: ”weekend-ul acesta termin analizatorii” sau ”până în luna mai vreau să fi trecut prin toată materia, ca apoi doar să recapitulez”. 
  1. Mergi la simulări!

Aproape toate facultățile de medicină din țara noastră organizează anual una sau multe sesiuni de simulare a examenului de admitere. Simularea este o oportunitate grozavă de a te familiariza cu condițiile de examen, de a-ți gestiona și stăpâni emoțiile, de a a-ți evalua stadiul materiei învățate, dar și ”arta” de a încercui bulinuțele, care se dovedește a fi un stres și o provocare pentru mulți dinte cei care am susținut examene grile și am avut acest mod de a da răspunsurile. Vei avea ocazia să vezi unde te situezi într-un clasament, vei constata cât mai ai de repetat sau ce aspecte îți rămân de aprofundat. Așadar, sfatul meu este să nu ratați această ocazie de evaluare, iar dacă facultatea pe care ți-o dorești organizează mai multe simulări și bugetul vă permite, profitați de aceste ocazii repetate. 

Citește și: Ghid 2022 | Simularea examenului de admitere la medicină

  1. Repetă, repetă, repetă! 

Repetiția este mama învățăturii, cunoaștem cu toții sintagma, iar în situația de față o putem grava pe un perete ca nu cumva să uităm de exersarea și eficiența ei. La prima vedere poate vi se pare că manualele nu sunt impresionant de voluminoase, însă nu uitați că grilele vor fi făcute din detalii, vor conține informații din tabele, din legendele pozelor, din paranteze. Luați în calcul că spre final veți fi mult mai obosiți, randamentul vostru va scădea, e normal să se întâmple asta, de aceea faceți un obicei de a repeta materia din urmă în mod constant, câte o bucată în fiecare zi. Treceți prin materie până vă plictisiți. Cu cât reușiți să repetați mai mult cu atât vă cresc șansele de a lua un punctaj mai mare.  

  1. Cum să înveți să intri la buget? 

Atitudinea ta contează mai mult decât crezi: dacă tu crezi că poți să înveți și că vei reuși să obții un rezultat bun datorită abilităților tale, vei avea parte de succes. Pe de altă parte, dacă nu ai încredere în propriile forțe, nu ai parte de succes. Deci, în primul rând ar trebui să ai încredere în tine și să-ți spui că poți reuși. Apoi fă-ți un plan concret pentru fiecare zi: a-ți termina, de exemplu, 2 lecții într-o zi te pot entuziasma extraordinar de mult. Fii încrezător și insistă asupra gândurilor pozitive. 

Nu te ocupa numai de memorarea informațiilor, încearcă să o pui și în practică. În timpul procesului de învățare fă și pauze pentru rezolvarea grilelor. Aceasta s-ar putea să facă diferența dintre candidații de top și ceilalți. Este o modalitate de a fixa informația acumulată, de a face conexiuni în materie și de a reține. Grile admitere sau grile medicină sunt pagini unde îți poți crea un cont și apoi să rezolvi grile asemănătoare cu cele de la examen. Meditații medicină este un alt site de unde te poți inspira și care îți vine în ajutor pentru repetarea materie într-un mod organizat pe săptămâni. 

Citește și: Viața de student la Medicină: 10 lucruri pe care merită (și ai vrea) să le știi dinainte, ca să îți fie mai ușor

  1. Borderoul. 

Ar fi culmea ironiei să reușiți să identificați răspunsurile corecte la grile, dar să gafați la final marcând bulinele eronat. Deoarece corectarea se face la scanner, trebui să fiți obișnuiți cu această modalitate de a marca răspunsurile corecte pentru a lua toate punctele care se cuvin lucrării voastre. 

Borderoul este acea înșiruire de buline pe coloane, pe care va trebui să le marcați cu atenție fără să depășiți marginile cadranului, iar pentru aceasta aveți nevoie să vă alocați suficient timp și să fiți calmi. Bineînțeles că aveți voie să cereți altul dacă s-a întâmplat un accident, însă dacă întâmplarea nefericită se petrece pe final și timpul nu vă mai stă la dispoziție, este cam greu să o luați de la capăt cu bulinele pe o foaie nouă. De aceea, sfatul meu este să vă descărcați borderourile de pe internet, să exersați din timp acasă să marcați bulinele cât mai corect posibil, să vă obișnuiți cu ele, iar la admitere să vă rezervați aproximativ jumătate de oră și pentru această activitate grozavă.

  1. Cum să gestionezi stresul examenului? 

Cu cât obiectivele sunt mai mari cu atât va crește și stresul, este o parte pe care nu o poți evita și uneori poate deveni un obstacol destul de greu de depășit. Fii realist, fă o pauză și reflectă asupra situației ce implică stres. Vei vedea că astfel vei deveni capabil să o depășești. De-a lungul perioadei de pregătire, dar mai ales în preajma examenului poți încerca câteva tehnici prin care să te eliberezi din mreaja stresului:

  • Plimbă-te câte puțin timp în fiecare zi, este o activitate care potrivit unor studii îți pot îmbunătăți capacitatea de memorare a creierului și te scapă și de anxietate și griji.
  • Ascultă muzică clasică sau ambientală. Prin muzică îți vei crea un mediu pozitiv și productiv dar și îmbunătățirea stării de spirit.
  • Fă din studiu o rutină. Nu omite nicio zi fără să treci măcar printr-o lecție.
  • Mănâncă ciocolată neagră: se știe că ciocolata neagră prin creșterea secreției de endorfine ajută organismul să se relaxeze și în același timp este și o sursă de ”combustibil” pentru neuronii obosiți. 
  • Discută cu prietenii/familia: deseori conversațiile sunt o terapie, o cale de a te elibera de griji și temeri. Dacă te simți epuizat sau depășit, ia o pauză, povestește cuiva drag ceea ce simți, cere ajutor. Vei observa că odată grijile împărtășite devin mai ușor de suportat. 
  • Scapă de distrageri: platformele de socializare pot deveni inamicul tău numărul 1 în acest maraton de învățare. Vei deveni mai conștient de modul în care își folosești secundele instalându-ți un web timer pe telefonul tău mobil. 
  • Mănâncă sănătos: nu poți mânca doar ciocolată neagră, cum am amintit mai sus. Trebuie să îți impui ca alimentația ta să conțină nutrienții necesari pentru a-ți sprijini sănătatea mintală și emoțională. 
  • Atitudine pozitivă: spune-ți în gând că te vei descurca, chiar dacă la început o faci forțat și mecanic, în timp vei observa beneficiile.
  1. Ziua dinainte de examen

Încearcă să selectezi informațiile cele mai importante și să le mai repeți încă odată. Verifică chiar și de două ori ora și locația unde se va desfășoară examenul, pregătește-ți toate materialele de care ai nevoie, gândește-te la micul dejun din ziua examenului, nu cumva să-l omiți. Relaxează-te și dormi îndeajuns de mult. Dr. Robert Stickgold, profesor de psihiatrie de la Harvard Medical School spune că cele mai importante funcții ale somnului sunt preluarea informațiilor învățate în timpul zilei. 

Nu-ți pierde motivația, muncește intens pentru că satisfacția reușitei va fi pe măsură! 

Despre Autor

Adriana Crăciun

De profesie medic rezident în cadrul specialității medicină de familie, iubesc domeniul sănătății și sunt entuziasmată de a-i inspira și pe alții. Fire creativă și curioasă, sunt pasionată de lectură, călătorii și natură.

Facebook Comment