Admis la medicină: cum să te pregătești pentru primul an de facultate?

Admis la medicină: cum să te pregătești pentru primul an de facultate?

Felicitări pentru viitorii studenți la medicină, tocmai ați intrat într-unul dintre cele mai prestigioase domenii de studiu. Ați muncit din greu și sunteți pe cale să porniți într-o călătorie care vă va schimba viața, care vă va împinge până la limite, va transforma modul în care priviți lumea și vă va provoca în toate modurile posibile. Dacă ați ajuns până aici, știți că drumul de urmat cu siguranță nu va fi ușor. Acordați-vă timp pentru a vă pregăti mental pentru obstacolele pe care le veți întâmpina inevitabil pe măsură ce începeți antrenamentul riguros din fața dumneavoastră.

Ce achiziții am nevoie să îmi fac?

Este adevărat că veți avea nevoie de multe lucruri, cărți, atlase, uniforme medicale, dar nu toate deodată, nu trebuie să faceți o gaură în buget la începutul anului 1, ci o parte din ele le veți procura treptat, în funcție de necesități, preferințe și buget. 

Pentru anul 1, de la bun început este de preferat să aveți deja una atlas de anatomie color. Eu mi-am procurat Netter, Atlasul de anatomie a omului, ediția 5, pe care îl am și acum. Nu este neapărat să îl luați din librării sau de pe internet unde prețurile sunt destul de mari, dacă vorbiți cu colegii mai mari veți descoperi și alte surse mai convenabile pentru bugetul de student sau puteți să cumpărați de la colegi mai mari care le vând pe ale lor. Sfatul meu este să vi-l luați și să îl păstrați, pentru a vă întoarce la el ori de câte ori veți dori să aflați vreo informație uitată. Mi-a fost de foarte, foarte mare folos să parcurg anatomia cu imaginile din atlas în față.

O a doua achiziție necesară ar fi scheletul uman, dacă sunt oase naturale e minunat, dacă nu, e acceptabil și mulajul. E un ajutor de neînlocuit pentru parcurgerea anatomiei. În primul an aveți nevoie de schelet, craniul îl veți folosi în anul 2 la neuroanatomie. La fel, colegii mai mari sunt salvarea voastră. Pe grupurile de socializare din cadrul universității voastre aveți ocazia să alegeți din variantele oferite de colegii voștri. Dacă credeți că e un efort financiar considerabil, puteți face echipă de câte 2 studenți, astfel costurile scad, iar performanțele la anatomie cresc, pentru că a învăța în echipă e și distractiv, dar e și avantajos.

În materie de papetărie și instrumente de scris, aici e locul unde fiecare își pune spiritul creativ în acțiune: dacă aveți o memorie vizuală, va fi necesar să vă întocmiți tot felul de scheme, desene, tabele cu diverse culori, pe diferite tipuri de coli sau caiete. Cu cât materia este așternută mai frumos și organizat, cu atât devine și mai atractivă de parcurs și învățat.

Citește și: Viața de student la Medicină: 10 lucruri pe care merită (și ai vrea) să le știi dinainte, ca să îți fie mai ușor

Halatul alb va fi noua piesă vestimentară indispensabilă fiecărui medicinist de care veți avea nevoie la lucrările practice.

Costum chirurgical și papuci de spital veți folosi în momentul în care veți merge în gărzi. În fiecare an de studiu sunteți obligați să faceți și un anumit număr de gărzi într-o secție medicală sau chirurgicală, după preferințele voastre și în concordanță cu cerințele facultății în care studiați. 

Teoretic, stetoscopul și tensiometrul le veți folosi din anul 3 când intrați în spital, însă practic, depinde: de exemplu eu le-am procurat în anul 1, deoarece în cadrul câtorva lucrări practice de la fiziologie am învățat cum să ascultăm cordul și să măsurăm tensiunea arterială, așadar am avut nevoie de aceste instrumente izolat și în primii ani. Dacă vă permiteți, le puteți achiziționa. Ca o sugestie, stetoscoapele Littman, deși au un cost considerabil, sunt printre cele mai apreciate de toată lumea medicală, iar în ce privește tensiometrul, bineînțeles aveți nevoie de cel manual, tocmai pentru a vă însuși tehnica clasică a măsurării tensiunii arteriale. 

Echipamentul sportiv este o ținută indispensabilă, dar depinde de tipul de sport pe care îl veți face: unele facultăți au printre opțiuni chiar înotul, așadar aveți răbdare până veți primi orarul și toate detaliile aferente. 

Cum îmi procur cărțile?

Cărțile vor fi viitorii voștri aliați tăcuți și sursa științei voastre pentru viitorii 6 ani. Deși sunt unii profesori care își întocmesc propriile cursuri în prezentări power point, totuși de cele mai multe ori acestea sunt doar o înșiruire de informații lipsite de detalii sau imagini, așa că aveți nevoie de o bază la care să vă raportați mereu. Este indicat să nu vă cumpărați cărțile scrise de profesori direct de la editură pentru simplul motiv că nu merită să le luați la un suprapreț. Luați-le de la bibliotecă sau xeroxate de la colegi mai mari. Există totuși unele tratate pentru care merită să investiți, le veți descoperi pe parcurs. 

Ce materii voi parcurge în primul an?

Există două tipuri de materii: unele cursuri durează 7 săptămâni (abilități medicale fundamentale, istoria medicinei, bazele comunicării) și unele 14 săptămâni (anatomie, fiziologie, biochimie, biofizică, biologie celulară, biostatistică, științele comportamentului, psihologie, limba modernă). 

Citește și: De la teorie la practică… medicală: Cât de mult îi ajută facultatea pe studenți pentru o carieră în medicină?

Anatomia trebuie învățată din timpul semestrului deoarece, volumul de materie este imens și nu veți apuca să o învățați în sesiune. Vă recomand ca după fiecare lucrare practică de anatomie să citiți măcar o data lecția predată în acea zi. Știu că pare imposibil să mergeți acasă să învățați după ce ați avut o zi de cursuri, însă este bine dacă reușiți să faceți acest efort. A citi la anatomie presupune să stai cu atlasul în față ( exemple: Netter, după cum am menționat de el și mai sus, Sobotta vol 1Sobotta vol 2., Gray’s AnatomySinelnikov vol 1Sinelnikov vol 2 , Sinelnikov vol 3). Nu există un atlas care să fie net superior celorlalte, fiecare are punctele sale forte. Desenele sunt modul cel mai corect de a învăța anatomia, însă fiți foarte atenți la întocmirea lor, acestea să fie corecte. 

Fiziologia este ușor de învățat dacă mergeți la toate cursurile și lucrările practice și dacă urmăriți cu atenție desenele și schemele din cărți. Printre tratatele bine scrise se numără Fiziologia umană de dr. L. Haulică sau Tratat de fiziologie a omului de Guyton &Hall. 

Biochimia nu se aseamănă foarte prea mult cu chimia din liceu. Problemele de calcul și ecuațiile pe baza reacțiilor chimice dispar, accentul cade pe structurile moleculelor și macromoleculelor din organism precum și pe relația dintre structură și funcție. 

Biologia celulară, o materie care produce spaimă în rândul studenților, dar care odată înțeleasă și apoi fixată nu aduce mari necazuri la final. 

Biofizica, deși pare la început o materie grea și fără prea mare legătură cu medicina, se dovedește totuși a fi o materie accesibilă și agreabilă. 

Biostatistica nu prea are legătură nici cu informatica, nici cu T.I.C.-ul din liceu, dar este totuși un fel de combinație dintre cele două. Partea practică e abordabilă, cât privește partea de curs, eu nu am rămas cu nimic, a fost un fel de chineză, dar nu pune probleme la examen, de obicei. 

Abilități medicale fundamentale este o materie practică în cadrul căreia veți dobândi cunoștințe și tehnici pentru efectuarea diverselor manevre medicale, dar și pentru acordarea primului ajutor. 

Canale pe care orice student la medicină trebuie să le știe

  • Dr. Najeeb, este un erou în comunitatea studenților la medicină. Explică tot felul de patologii, de la mecanisme ale bolilor, până la medicamente, cu desene și multe scheme astfel încât nu ai cum să nu înțelegi. 
  • Osmosis, este o platformă care ajută studenții la medicină să învețe mai aprofundat prin transformarea subiectelor medicale dificile în videoclipuri ușor de digerat, care devin mult mai relevante.
  • Academia Khan, la fel ca și Osmosis, au foarte multe desene, scheme și strategii de reținut informații esențiale. 
  • Zona de anatomie 
  • Armando Hasudungan, are un mod foarte interesant de a prezenta informațiile, reușind să capteze atenția prin faptul că desenează în timp ce explică. 
  • Biomap, atlas 3D al corpului uman. Conține anatomia completă, precum și lecții de fiziologie, patologii, sau intervenții.

Te-ar putea interesa și: Ghid: Tot ce trebuie să ştii despre practica medicală de specialitate

Cum e cu prezența la cursuri?

Aici diferă de la o facultate la alta, în funcție de materie și de profesori. În principiu prezența este obligatorie la lucrările practice și facultativă la cursuri. Sunt unele materii, ca fiziologia sau biochimia, la care te-ar ajuta enorm dacă participi la cursuri, înțelegi din materie și nu îți mai rămâne ție să descifrezi singur acasă. În plus fiind prezent la curs poți adresa întrebări dacă ai nelămuriri. 

Trierea rămâne ca să o facă fiecare în parte în funcție de prioritățile pe care vi le puenți, de starea pe care o aveți în anumite zile. 

Mai rămâne timp și pentru activități de recreere?

Cu siguranță, dar va trebui să îți controlezi timpul, nu timpul să te controleze pe tine. Medicina nu înseamnă închisoare, însă timpul liber vine ca recompensă în urma unei organizări destul de meticuloase. A-ți organiza timpul înseamnă să fii conștient de faptul că acesta este limitat și să nu lași nimic pe ultima sută de metri. 

Poate nu știi încă, însă ca student la medicina ai destul de multe oportunități de a te plimba. Există:

  • bursele SCOPE/SCORE unde te poți duce timp de 1 lună pe durata verii sau chiar și în timpul anului să faci practică medicală în țări din toată lumea. 
  • TransMed, este un program pentru studenții care vor să facă schimb de experiență și în cadrul căruia poți participa o săptămână pe semestru la cursuri și lucrări practice într-o altă universitate de medicină din țară.
  • Erasmus, este o bursă care te ajută să studiezi într-o altă țară din lume, reușind așadar să cunoști o școală medicală mai modernă și în aceleași timp și oameni noi având ocazia de a lega și prietenii.  
  • Work & Travel poate fi o experiență nemaipomenită, să muncești în America în timpul vacanței, dar să te și plimbi și să vizitezi continentul american, să descoperi o cultură absolut diferită. 

”Prescripție medicală”

Iată câteva sfaturi prescrie de medici din cadrul St. George University pentru studenții la medicină:

  1. Revizuiți periodic materialele, zilnică dacă este posibil, pentru a ține pasul cu volumul de informații. 
  2. Ia notițe: deși citirea materialelor alocate este esențială, probabil că nu ar trebui să vă așteptați să vă amintiți tot. Luarea notițelor este o cheie spre înțelegerea materiei și fixare. 
  3. Testează-ți în mod regulat cunoștințele.
  4. Creează-ți un mediu eficient de învățare. Identificarea unui mediu de învățare bun este o componentă cheie pentru studiul la facultatea de medicină. Găsește-ți un loc liniștit în bibliotecă, unde zgomotul și forfota să fie departe și să nu fii distras. 
  5. Îmbunătățește-ți memoria cu formule mnemotehnice.
  6. Folosește elemente vizuale: imagini, schițe care facilitează digerarea materialului didactic complex. 
  7. Unele persoane sunt capabile să-și amintească bine informațiile când le aud, așadar poți folosi materiale audio pentru a fixa sau repeta anumite materii. 
  8. Ia în considerare formarea unui grup de studiu. În timp ce învățatul în grup nu funcționează pentru toată lumea, toți grupurile de studiu sunt o opțiune excelentă pentru cei care învață bine când colaborează cu alți studenți. Grupurile de studiu sunt deosebit de utile pentru revizuirea scenariilor clinice. Pentru a obține o performanță cât mai mare, formați un grup cu studenți care au obiective similare, cu maxim patru studenți, împărtășiți munca în mod egal și evitați să studiați cu grupurile de colegi de pe social media pentru a minimiza distragerile. 
  9. Cereți ajutor! Deoarece există un volum uriaș de materie la facultatea de medicină, este esențial să fii activ în a căuta ajutor atunci când ai nevoie de el, deoarece poți rămâne ușor în urmă, deci este mai bine să cauți ajutor mai devreme decât spre final de semestru.
  10. Ai grijă de tine! Deși obiceiurile bune de studiu sunt foarte importante, asigurați-vă că includeți în programul vostru pauze regulate pentru a vă da răgaz și timp să vă reîncărcați cu energie. 

Despre Autor

Adriana Crăciun

De profesie medic rezident în cadrul specialității medicină de familie, iubesc domeniul sănătății și sunt entuziasmată de a-i inspira și pe alții. Fire creativă și curioasă, sunt pasionată de lectură, călătorii și natură.

Facebook Comment