Asistenții medicali: pilonul sistemelor de sănătate

Asistenții medicali: pilonul sistemelor de sănătate

Un raport al Consiliului Internațional al Asistenților Medicali susține că asistenții reprezintă viitorul sistemului medical, ei fiind la ora actuală pilonul sistemelor de sănătate din întreaga lume și nu doar îngrijitori.

Raportul intitulat „Asistenții: O voce de urmat – O viziune a viitorului sănătății” demonstrează rolul esențial pe care-l au asistenții medicali și susține implicarea liderilor acestora în toate nivelurile organizațiilor din care fac parte, inclusiv în guvernământ. În plus, se pune accentul pe faptul că:

  • Asistenții sunt pilonul sistemelor de sănătate, nu doar cei care livrează sănătatea la pachet, de aceea, și mai îngrijorător este faptul că există dovezi conform cărora COVID-19 provoacă traume în masă în rândul acestor specialiști, numărul deceselor înregistrate oficial în rândul lor fiind de peste 2200, iar cel de îmbolnăviri și mai mare, întrucât numărul mic de asistenți, față de câți ar fi nevoie, face ca cei care încă mai lucrează în domeniu să fie suprasolicitați și deci predispuși la stres, abuzuri de tot felul și proteste din partea pacienților și aparținătorilor acestora.

    În acest sens, un studiu realizat pe mai mult de 130 de asistenți medicali a scos la iveală faptul că traumele sunt atât pe termen scurt cât și pe termen lung, ceea ce pune în pericol însăși meseria de asistent medical, dacă guvernele nu iau urgent măsuri.
  • Guvernele trebuie să îmbrățișeze noile strategii globale pentru asistenți și să preia ceea ce se poate implementa la nivel național.
  • Guvernele trebuie să adopte planuri de angajare pentru asistenți medicali și salarizare pe termen lung, astfel încât să poată asigura necesarul de asistenți calificați și să rezulte date clare, care să înregistreze progresul în ceea ce privește îmbunătățirile efectuate în cadrul sistemului, pentru că altfel, tinerii nu vor mai fi atrași de această meserie, iar la ora actuală deja există un deficit de 6 milioane de asistenti și alte 4 milioane pe cale de pensionare în următorii 10 ani, iar COVID-19 îi face pe mulți să se reorienteze profesional.

    În acest sens, Howard Catton, Director Executiv în cadrul Consiliului menționat susține că: „din cauza COVID-19 chiar și cu doar 10-15% demisii in rândul asistenților acest lucru ar însemna ca până în anul 2030 să existe deja un deficit de 14 milioane, ceea ce consistă în jumătate din personalul de la ora actuală și s-ar traduce printr-un număr mult mai mare de oameni bolnavi în următorul deceniu”.
  • Nevoile studenților de la postliceale sanitare și a celor care au deja experiență în câmpul muncii s-au schimbat în ultimii ani, ceea ce înseamnă că și costurile diferă, dar fiecare investiție în educație, locuri de munca pentru asistenti medicali și programe de leadership înseamnă asigurarea accesului la servicii medicale de calitate, siguranță și pace a populației largi.

Citește și Îndatoririle care nu se găsesc în fișa postului, dar pe care orice asistent medical le va face din prima zi

De asemenea, raportul subliniază faptul că asistenții reprezintă partea mai puțin văzută și apreciată care a ținut în picioare sistemul medical in timpul pandemiei de COVID-19, ceea ce întărește ideea că este necesară investiția în viitorul acestora, pentru că ei au fost și sunt primii care iau contact cu bolnavii, în cadrul camerelor de triaj, iar la ora actuală, peste 90% din îngrijirea medicală a celor infectați cu noul Coronavirus este asigurată de asistenți, drept pentru care s-au și înregistrat foarte multe decese sau îmbolnăviri în rândul lor, mai ales la început, când era o lipsă acută până și de echipamente de protecție. 

Conform lui Annette Kennedy, președinta Consiliului Asistenților, un alt studiu a scos la iveală faptul că 80% dintre asistenți suferă de burnout, depresie, stres post traumatic, probleme mentale în general și sunt victime ale violenței domestice și nu numai, din cauza muncii pe care o depun până la epuizare, ceea ce arată faptul că mai este nevoie de încă cel puțin 13 milioane de asistenți în anii ce vor urma.

În acest sens, doar 50% din ministerele sănătății sunt conduse de o persoană cu pregătire medicală, iar acolo unde la conducere se află cineva cu formare de bază ca asistent medical, persoana respectivă are de fapt puteri limitate, respectiv doar 42% dintre asistenți sunt implicați în luarea deciziilor și doar 40% dintre asistentele șef. Despre același lucru vorbește și Howard Catton, Chief Executive Officer la Consiliului Internațional al Asistenților, când spune că „nu este vorba doar despre a avea mai mulți asistenți într-o meserie în proporție de 90% feminină, ci despre a-i implica cu adevărat în luarea deciziilor pe cei care se ocupă cu așa ceva, ei fiind primul contact al pacienților cu sistemul de sănătate și soluția pentru îmbunătățirea acestuia.”

Te-ar putea interesa și Află acum dacă ești pregătit să fii asistent medical

Din datele Consiliului Internațional al Asistenților reiese că de la primul val al pandemiei, numărul asistenților care s-au confruntat cu probleme psihice a crescut de la 60% până la 80%  în foarte multe țări, predominante fiind anxietatea și burnout-ul, așa cum se poate observa și din datele de mai jos:

  • Asociația Japoneză a Asistenților a înregistrat demisii din partea a 15% din asistenții din spitale, iar alți 20% au declarat că au avut parte de discriminare la locul de munca mai ales în primul val al pandemiei.
  • Asociația Americană a Asistenților declară că peste 51% dintre asistenți se simt depășiți de situație, 93% au experimentat stresul, 76% s-au confruntat cu extenuare și burnout din cauza faptului că numărul pacienților îngrijiți de un asistent a crescut cu până la de 3 ori.
  • În Brazilia, 49% dintre asistenți au declarat că au trăit momente de anxietate și 25% episoade depresive.
  • În China, 60% dintre asistenți au declarat că sunt extenuați și 90% că se confruntă cu anxietate crescută.
  • În Africa a fost efectuat un studiu conform căruia 20% dintre cei care lucrează în domeniul sănătății au experimentat zilnic episoade depresive, spre deosebire de doar 2% înainte de pandemie. 
  • În Spania, 80% dintre asistenți s-au confruntat în ultimul an cu anxietatea sau burnout-ul.
  • În Israel rapoartele arată că peste 40% dintre asistenți se tem să aibă grijă de pacienții cu COVID, dar sunt obligați de etica profesională și superiori să o facă. 
  • Asemănător stă situația și în Australia, unde 61% dintre angajații din sistemul medical raportează că suferă de burnout și 28% depresie.

Citește și 8 motive pentru care să îți dorești un job de asistent medical

La începutul pandemiei, când lumea lăuda „lucrătorii din linia întâi” mulți asistenți s-au simțit, în sfârșit, importanți și recunoscuți, deoarece pandemia a reușit ce n-au reușit ei să facă de mulți ani încoace, și anume să le arate oamenilor importanța muncii lor, însă aplauzele s-au terminat repede și au reapărut diferențierile între barbatii si femeile care profeseaza ca asistent medical și între începători și cei experimentați, chiar dacă toți cei implicați își pot pune în doar câteva secunde echipamentele de protecție din dotare, care includ mănuși (dar doar după dezinfectarea mâinilor cu soluții speciale, de altfel destul de dure pentru piele, dacă sunt folosite pe termen lung), halat de plastic și mască FFP3. 

Ești asistent medical și vrei să schimbi locul de muncă? Creează-ți acum un profil pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Ioana Roșca

Pasionată de călătorii și lectură, urmează o carieră în jurnalism deoarece își dorește ca în fiecare zi să îmbine utilul cu plăcutul. Iubește provocările, noutățile și vede întotdeauna partea bună a oamenilor, încercând să fie prietenă cu toată lumea și să învețe mereu câte ceva de la oricine.

Facebook Comment