Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.
A lucra în domeniul medical poate fi o opțiune destul de atrăgătoare pentru oricine, însă de la a-ți dori până la a profesa efectiv este un traseu destul de lung. Înscrierea la facultate, programe de voluntariat, rezidențiate pot părea un drum destul de anevoios și nu este potrivit pentru oricine. Însă există câteva opțiuni și pentru cei care își doresc totuși să lucreze în domeniul medical fără prea mult efort, asistența medicală.
Să devii asistent medical poate fi o opțiune destul de interesantă, însă înainte de a lua această decizie pentru cariera ta ar fi bine să afli mai multe despre rolul și ceea ce fac asistenții medicali zilnic. Pur și simplu, un asistent medical poate fi profesionistul din domeniul sănătății care menține buna funcționare a spitalelor și a clinicilor. În acest articol, vom încerca să aprofundăm ce implică meseria de asistent medical și modul în care aceasta poate varia în funcție de anumite împrejurări.
Care este rolul unui asistent medical?
Asistenții medicali sunt un sprijin vital pentru practica medicală, având capacitatea de a îndeplini atât îndatoririle de îngrijire a pacientului, cât și îndatoririle de serviciu. Aceștia au un spectru de abilități foarte diversificat. Majoritatea abilităților sunt adaptate și se concentrează cel mai mult pe partea de îngrijire a pacientului, însă și pe cea administrativă.
Partea de îngrijire medicală se traduce cel mai direct prin înregistrarea semnelor vitale, administrarea tratamentului sub îndrumarea unui medic supraveghetor, interacționarea cu pacientul, completarea istoricului medical al pacienților. Pe partea administrativă asistenții medicali au responsabilități vaste, de la programarea efectivă a pacienților până la facturare și îndrumarea pacienților.
Asistența medicală de vârf
Asistenții medicali trebuie să fie înțelegători, buni ascultători și să rezolve problemele. Ei trebuie să se adapteze rapid fiecărui pacient, însă mult mai important, trebuie să se adapteze cerințelor medicilor și celorlalți membrii ai echipei medicale. Faptul că se adaptează foarte repede oricăror cerințe este vital în rolul pe care îl îndeplinește într-o unitate medicală.
Cele mai importante cunoștințe ale unui asistent medical pe care angajatorii le căutat:
Asistenții medicali care își găsesc de lucru în unități medicale specializate, precum centre de dializă, clinici de chirurgie, azile, ospicii, ar putea avea nevoie de competențe și cunoștințe suplimentare aplicabile în mediul lor de lucru.
Cea mai mare rată de ocupare a locurilor de muncă din domeniul asistenței medicale este cea din spitale și cabinetele medicilor, însă există cu siguranță și alte oportunități. Printre acestea amintim de: cabinetele stomatologice, cabinetele de chiropractică, centre de asistență medicală sau diferite clinici. În privința programului de lucru, asistenții medicali depind foarte mult de angajatorul lor sau clinica, spitalul unde profesează. Cei care lucrează într-un spital se pot aștepta să lucreze în weekend-uri sau chiar de sărbătorile legale, însă cei care aleg să lucreze într-o clinică vor lucra probabil după un orar standard.
Citește și: Jurământul lui Hipocrate. Setul de norme şi valori pentru cei din sistemul medical.
Atribuțiile unui asistent medical ce își desfășoară activitatea într-o clinică
În clinicile mici, asistenții medicali sunt adesea numiți „generaliști”, deoarece fac totul, de la întâmpinarea pacientului și răspuns la telefon, până la schimbarea pansamentelor. De asemenea, aceștia instruiesc pacienții despre îngrijiri generale, proceduri medicale sau diete speciale. Această combinație de sarcini administrative și clinice ajută la funcționarea fără probleme a unei unități medicale, lucru foarte apreciat de medici, angajatori și chiar de pacienții clinicii.
Atribuțiile unui asistent medical ce își desfășoară activitatea într-un spital
Asistentul medical care lucrează în spital va avea în mare parte aceleași sarcini, însă cea mai importantă rămâne interacțiunea cu pacienții. Sarcinile asistentului din spital depind totuși de profilul unității unde profesează. Acesta se ocupă de fișele medicale, programează procedurile, ajută la completarea formularelor și multe altele, în timp ce nevoile directe ale pacientului, cum ar fi administrarea de medicamente sau vaccinarea, reprezintă partea importantă a ocupației acestora. Asistenții medicali din spitale pot de asemenea petrece timp în laborator examinând probe de sânge, urină sau scaun. Latura clinică a postului poate fi bazată atât pe pacient cât și pe munca de laborator.
Oriunde dorești să lucrezi, o carieră de asistent medical ar putea fi modalitatea perfectă de a avea un loc de muncă stabil în industria medicală fără a fi nevoie să urmați mulți ani de studii.
Citește și: Ce este asistenta medicala comunitara si de ce este importanta
Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.