Medic rezident endocrinologie, anul IV la Institutul Național de Endocrinologie „C. I. Parhon”, redactor Viața medicală, vicepreședinte (2019-2020) al Societății Multidisciplinare a Medicilor Rezidenți.
Perioada pe care o traversăm ne poate determina să privim sceptici către viitor. Ce se va întâmpla cu sănătatea noastră? Cu veniturile noastre? Sunt întrebări pe care sigur ni le-am pus măcar o data pe zi în ultimul timp. Anxietatea este prezentă la majoritatea dintre noi, dar sentimentul este multiplicat la cei care lucrează în domeniul medical.
Medicii rezidenți sunt o categorie de profesioniști aflați în formare, iar rezidențiatul este un proces de lungă durată care necesită consecvență și răbdare. Ce se întâmplă după ce acest proces s-a încheiat este un motiv de îngrijorare pentru majoritatea tinerilor medici, pentru că știm cu toții, cu siguranță, lipsa asigurării posturilor după obținerea titlului de medic specialist.
Încep perioadele de interviuri, obținere de recomandări, negocieri, iar tânărul medic devine ca orice alt candidat la un post de contabil, inginer etc. Apoi sunt diferite detalii, pe care dacă nu le cunoști de dinainte, le afli pe parcurs pe propria piele: birocrație, contabilitate etc. Pentru toate aceste lucruri și pentru a obține un venit echitabil, este nevoie de o mână de ajutor, de un îndrumător, care poate fi și o companie de recrutare care să ofere și consultanță, pe lângă serviciile clasice.
Citește și: Cum să vă găsiți un loc de muncă dacă sunteți medic proaspăt specialist
Procesul de tranziție medic rezident – medic specialist este unul care generează anxietate și stres. Un loc de muncă ideal trebuie să îndeplinească mai multe criterii, iar medicii trebuie să aibă în vedere: programul, locația, salariul, siguranța, dar și posibilitatea de dezvoltare profesională (procesul de perfecționare și educatie medicala nu se încheie niciodată) și aparatura medicală disponibilă.
Cele două criterii din urmă sunt foarte importante, lipsa acestora fiind un motiv frecvent pentru care medicii au ales să profeseze în afara României. Sindromul de burnout este de asemenea frecvent întâlnit în rândul personalului medical din țara noastră. Un studiu efectuat în 2017 de către Colegiul Medicilor din Municipiul București arăta că 55% dintre medicii din Capitală sufereau de burnout, acesta fiind legat mai mult de factori precum: birocrația, legislația neclară, presiunile emoționale ale rudelor, recunoașterea social redusă sau lipsurile materiale și mai puțin legat de lucrul cu pacienții. Alte date arătau că medicii aveau 2-3 locuri de muncă, pentru a putea susține financiar familia.
La modul ideal, de reorganizarea sistemului sanitar și simplificarea proceselor birocratice, iar pragmatic (cu resursele pe care le avem acum disponibile și condițiile actuale) de consultanță pentru medicii care abia și-au terminat pregătirea în rezidențiat și de oferte corecte din partea angajatorilor din domeniul privat care reprezintă majoritatea celor care recrutează personal medical.
Ești medic specialist și ești în căutarea primul tău loc de muncă? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Medic rezident endocrinologie, anul IV la Institutul Național de Endocrinologie „C. I. Parhon”, redactor Viața medicală, vicepreședinte (2019-2020) al Societății Multidisciplinare a Medicilor Rezidenți.