5 motive pentru care să NU îți schimbi jobul actual de medic

5 motive pentru care să NU îți schimbi jobul actual de medic

Te gândești de ceva timp să faci o schimbare în viața profesională, dar nu ești complet pregătit/ă? Noile începuturi sunt adesea presărate de obstacole și provocări, mai ales în ceea ce privește domeniul medical, care presupune un stil de viață alert. Însă, după încheierea perioadei pandemice în care suprasolicitarea la locul de muncă era la ordinea zilei majoritatea angajaților au renunțat la jobul pe care îl aveau. Fenomenul „Marea Demisie” a început să prindă contururi atât în Europa de Vest, cât și în România. 1 din 5 români ar fi dispuși așadar să renunțe la locul de muncă actual, fără a avea însă alte oferte la dispoziție.

Totuși, înainte de orice, asemenea decizii trebuie analizate cu mare atenție. Schimbările sunt frumoase, îți oferă șansa de a găsi noi oportunități de evoluție și de a cunoaște alte tipologii umane. A lua-o de la capăt însă nu-i deloc o misiune ușoară, mai ales dacă lucrezi deja de ani buni într-o instituție sanitară. Ia în calcul așadar atât lucrurile bune, cât și pe cele rele și pune-le în balanță. O analiză obiectivă, complet detașată te va ajuta mai mult ca sigur să iei cea mai bună decizie pentru parcursul tău profesional.

5 motive pentru care să NU îți schimbi jobul actual

Există multe cadre medicale care ajung să plece din unitățile în care au învățat meserie doar pentru că au avut parte de câteva incidente neplăcute. Hotărârile luate pe repede-înainte, într-un impuls de moment nu te vor ajuta să găsești răspunsurile dorite. Acționează întotdeauna cu calm și nu te lăsa influențat/ă de un gând negativ. Situațiile neplăcute sunt firești, mai ales într-un mediu de lucru dinamic. Totuși, există câteva lucruri la care nu ar trebui să renunți atât de ușor.

Iată așadar 5 motive pentru care să NU îți schimbi jobul actual de medic:

1.     Te simți bine în colectiv – Atmosfera este unul dintre cele mai importante elemente de la locul de muncă. Dacă echipa din care faci parte îți oferă constant motive de bucurie cu siguranță te afli în locul potrivit. E important să îți desfășori activitatea într-un ambient plăcut, dinamic și prietenos. Astfel, vei ajunge mult mai repede la performanțe extraordinare.

Te-ar putea interesa și: Ce își doresc pacienții de la medici în 2022?

2.     Ești apreciat/ă pentru ceea ce faci – Eforturile trebuie răsplătite, indiferent de gradul de complexitate pe care îl prezintă. Jobul ideal este acela care îți oferă constant încredere în forțele proprii și capacitatea de muncă.

3.     Managerul este dornic să aducă mereu îmbunătățiri la nivelul instituției medicale – Întotdeauna este loc de mai bine, mai ales când vine vorba de bunăstarea pacienților sau îmbunătățirea tehnicilor de lucru. Dacă personalul de conducere îți ascultă nemulțumirile și face tot ce poate pentru a rezolva problemele nu ai avea de ce să renunți la job. Cooperarea este punctul cheie care stă la baza colaborărilor avantajoase.

Citește și: Cum identifici un manager toxic în sistemul medical?

4.     Nu stagnezi – Nu ai niciodată de făcut aceleași lucruri și nu te împiedici de aspecte plictisitoare, care te țin pe loc din procesul de evoluție. Locul de muncă actual este un rollercoaster de activități, care te provoacă, dar în același timp îți oferă posibilitatea de a te descoperi în profunzime și astfel nu te plafonezi în carieră.

5.     Pachetul salarial este satisfăcător – Îți place ceea ce faci și ești plătit pe măsură. Combinația perfectă pentru un job de lungă durată.

Criza din mijlocul carierei – O problemă reală

Ai avut vreodată senzația că ești în locul potrivit, dar că totuși nu ești complet fericit/ă? Criza din mijlocul carierei este un fenomen cât se poate de real, care impactează major percepția de sine a angajatului. Apare în general în rândul persoanelor care au acumulat ceva experiență profesională și și-au atins mai toate obiectivele în carieră. Totuși, orice persoane se poate confrunta cu o asemenea problemă.

În general, organizațiile care dispun de angajați cu vechime încearcă să îi mențină acolo, tocmai pentru că au ajuns la un nivel de maturitate profesională. Știu ce au de făcut, sunt mereu atenți la detalii și sunt capabili să îi instruiască și pe noii veniți. Pe de cealaltă parte angajații experimentați simt că fac parte dintr-o familie și le e greu să se desprindă de rutina pe care au dezvoltat-o de-a lungul timpului. Însă, ceea ce nu mulți conștientizează este că la un moment dat în viața profesională intervine dorința de schimbare. Criza din mijlocul carierei îți arată de cele mai multe ori că merită să te desprinzi de ceea ce ai făcut până acum pentru a excela în alt loc. Totuși, a lua o decizie este extrem de greu pentru că majoritatea companiilor din România au impresia că angajații au mare nevoie de ele și nu invers. Mentalitatea de a rămâne cât mai mult la un loc de muncă a fost transmisă de la părinții care, speriați de un regim autoritar, își doreau cât mai multă stabilitate. Ei bine, lucrurile stau complet diferit acum.

Citește și: Cum identifici un loc de muncă toxic?

Iată câteva lucruri care te vor ajuta să treci cu brio peste criza din mijlocul carierei:

–   Gândește-te la adevăratul tău potențial – Dacă faci totul cu pasiune și atenție la detalii e păcat să rămâi pentru totdeauna în același loc. După o perioadă, jobul pe care îl ai nu îți va mai putea oferi posibilitatea de a evolua, tocmai pentru că perspectivele tale se schimbă.

–   Nu te lăsa influențat/ă de vârstă – Mulți angajați români deja nu mai iau în calcul schimbarea jobului, tocmai din cauza vârstei înaintate. Cine spune că dacă ai 45 de ani nu mai poți începe un nou drum profesional într-o altă instituție medicală? Din contră, devine momentul potrivit, tocmai datorită experienței acumulate.

Te-ar putea interesa și: De ce e bine să faci o schimbare profesională chiar și după 10 ani în aceeași unitate medicală

–   Schimbarea este o decizie radicală, dar care îți va aduce numeroase beneficii – Atunci când te învârți în aceleași cercuri și nu îți oferi șansa de a descoperi lucruri noi simți că stai pe loc. E extrem de important să faci parte dintr-o echipă în care primează voia bună și prietenia. Însă, într-un domeniu în care procesul de învățare nu se oprește niciodată e mai important să te înconjori mereu de oameni de la care ai ce învăța.

–   Fă-ți un cont gratuit pe MEDIjobs și fii mereu la curent cu noile oferte filtrate special pentru tine – MEDIjobs este cea mai mare platformă de recrutare care, pe lângă caracteristicile funcționale excelente, are la bază un principiu fundamental: Schimbarea e cheia marilor succese. Aici poți găsi numeroase oferte de muncă pentru specializări diverse. De asemenea, ai la dispoziție alternative din mai multe orașe ale țării, ceea ce te va ajuta să eficientizezi procesul de angajare.

Concluzii

Schimbarea este așadar o sabie cu două tăișuri. De cele mai multe ori nu este recomandată, mai ales dacă simți că te afli în locul potrivit și vrei să rămâi acolo. Tocmai de aceea e indicat să analizezi cu atenție alternativele și să privești totul dintr-o perspectivă obiectivă. Gândește-te dacă ce ai acum îți satisface cu adevărat nevoile sau e doar un lucru indus. Angajații români, mai ales cei cu experiență nu sunt deloc tentați să schimbe jobul, tocmai din cauza mentalității conform căreia stagnarea nu este un lucru ineficient. Criza din mijlocul carierei este un fenomen care poate impacta major calitatea activităților realizate la locul de muncă. Îți poate oferi senzații de neîncredere și îndoială în ceea ce privește parcursul profesional.

Dacă simți că nu te mai regăsești în ceea ce faci e perfect normal să faci o schimbare. Gândește-te la câte lucruri ai realizat și câte mai poți face într-un mediu de lucru fresh. E esențial să îți exploatezi la maximum potențialul și să nu te rezumi la rușinea de a pleca din locul în care ai făcut primii pași ca medic. Marile talente sunt cele care știu să strălucească oriunde s-ar afla.

Fă-ți acum un cont gratuit pe MEDIjobs și dă-ți șansa de a face o schimbare majoră în viața profesională! În mai puțin de două minute poți explora toate locurile de muncă alese special în funcție de cerințele tale.

Despre Autor

REDSEM

Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.

Facebook Comment