Valoarea punctului pentru medicina de familie și ambulatoriu rămâne neschimbată până la finalul lui 2024

Valoarea punctului pentru medicina de familie și ambulatoriu rămâne neschimbată până la finalul lui 2024

Valoarea punctului pentru medicină de familie și ambulatoriu de specialitate va fi menținut la același nivel până la finele acestui an, decizia fiind adoptată în urma întâlnirii de negociere între Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Colegiul Medicilor din România. 

Este vorba despre o negociere privind Contractul-cadru și Normele de aplicare ale acestuia, care a avut loc zilele trecute. În următoarea perioadă, vor fi întocmite formalitățile necesare încheierii acestei proceduri de negociere (consemnarea discuțiilor și orice clarificări suplimentare se impun, arată CMR printr-o informare oficială

Potrivit aceleiași surse, la întâlnire au fost agreate următoarele chestiuni:

– Menținerea valorii punctului pentru medicină de familie și ambulatoriu de specialitate, până la finalul anului 2024.

– Clarificări privind adoptarea pachetelor de spitalizare de zi pentru programul de oncologie. 

  • Continuarea activității grupurilor tehnice de lucru CMR-CNAS, pentru toate segmentele de activitate, cu implicarea activă a corpului medical din toate ariile de specialitate și toate segmentele.

„Negocierile desfășurate pe 13 mai 2024 au avut ca obiectiv principal menținerea valorii punctului până la sfârșitul anului 2024, reflectând preocuparea constantă a CMR pentru stabilitatea financiară a sistemului medical. În acest context, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, prin reprezentanții săi, a afirmat că medicina de ambulatoriu este o prioritate. Mai exact, în funcție de disponibilitatea financiară, situația pentru ambulatoriu ar putea fi revizuită în toamna acestui an, având ca unic scop creșterea finanțării”, se arată în informarea menționată. 

În 2022 primeam un Semnal de alarmă din partea medicilor de familie: România alocă 50 de bani pe zi pentru sănătatea cetățenilor

Pe de altă parte, cadrele medicale consideră că eforturile depuse sunt insuficiente pentru a le susține activitatea și critică deciziile adoptate – inclusiv prin reacții în social media pe pagina CMR. 

„Menținerea valorii punctului pt ambulatoriul de specialitate este de neacceptat!!!!! Am fost umiliți în iulie 2023!!!! Vă rugăm să corectați această gravă eroare!!!!!”, spune un cadru medical. 

În aceeași notă, continuă un alt medic: „Oare negocierile nu ar trebui să fie într-adevăr negocieri, nu doar o formalitate? Menținerea valorii punctului este o lipsa de respect şi umilință față de medicii din ambulatoriile de specialitate. Această inechitate trebuie rezolvată de urgență”.

„Colegiul Medicilor din România este negociatorul care reprezintă toți medicii cotizanți și cu drept de liberă practică ,în raportul cu CNAS, dar rezultatul este o mare DISCRIMINARE între medicii care lucrează în același sector PRESPITAL. Asta nu e realizare pt 2024, este o mare umilință pentru medicii din ambulatoriu” – arată un alt cadru medical. 

Negocierile vin în contextul în care, la începutul acestui an, CNAS a publicat valoarea punctelor per per capita și pe serviciu în asistența medicală primară, precum și în asistența medicală ambulatorie de specialitate. Calculele au avut în vedere sumele alocate prin Legea bugetului de stat, însă au generat reacții virulente în rândul medicilor de familie și al celor din ambulatorii. La acea vreme, aceștia au ieșit în stradă și au protestat în fața sediului CNAS, pentru că sumele pe care aceștia le-ar fi primit ar fi fost prea mici.

Vezi aici: Rezultatele discuțiilor de la CNAS privind tarifele de decontare, după protestul medicilor de familie

Ulterior, CNAS a organizat mai multe discuții pentru renegocierea acestor puncte, iar decizia din 13 mai este o consecință a întâlnirilor ulterioare. 

Ești medic și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment