Importanța broșurilor medicale în cabinetul medicului de familie

Importanța broșurilor medicale în cabinetul medicului de familie

Printre responsabilitățile unui medic de familie se numără și informarea corectă a pacienților cu privire la orice ține de sănătate. Dar acest lucru poate fi complicat pentru că oamenii uită de multe ori instrucțiunile primite pe cale orală și pot găsi informații incorecte atunci când citesc articole pe internet.

O soluție eficientă poate fi utilizarea unor broșuri informative, la care pacienții să aibă acces gratuit în cabinetul tău. Aceștia le pot citi atât atunci când așteaptă să fie consultați, dar le pot lua și acasă pentru a le avea mereu la îndemână.

În acest articol vei afla de ce ar trebui să distribui broșuri informative și cum să creezi pliantul ideal pentru pacienți:

De ce să folosești broșuri informative

Pliantele sunt ușor de distribuit de către angajații spitalului sau clinicii și pot ajuta pacienții să înțeleagă mai bine afecțiunea de care suferă. Mai mult, pot fi utilizate și pentru prevenție, spre exemplu, oamenii pot afla riscurile la care se expun dacă au anumite obiceiuri (fumat, alcool, etc).

1. Pot îmbunătăți comunicarea doctor-pacient

Broșurile informative pot explica în termeni ușor de înțeles anumite proceduri, boli și terapii. Pliantele folosesc o combinație de instrucțiuni scrise cu indicii vizuale (ilustrații, grafice colorate) pentru a comunica eficient informațiile. Un pacient care este bine informat cu privire la condiția sa medicală, este mult mai predispus să urmeze întocmai recomandările primite de la medic. 

2. Pot ajuta la economisirea timpului

Broșurile scrise de profesioniști te pot ajuta atât pe tine, cât și pe echipa ta, să economisiți timp. Pacienții nu înțeleg tot timpul ce le explică medicii și deseori nici nu cer lămuriri. Oamenii se vor simți mai confortabil să citească aceste pliante colorate și, deoarece vor înțelege exact despre ce este vorba, comunicarea doctor-pacient va fi mult mai eficientă, într-un timp mai scurt.

3. Pot fi folosite în scop preventiv

Chiar dacă un pacient vine la tine să îl tratezi doar pentru o afecțiune, nu înseamnă că nu îl poți informa despre existența altora. Pliantele pot conține descrieri detaliate pe diverse teme (ce înseamnă o dietă echilibrată, care sunt simptomele diabetului, la ce riscuri te expui dacă fumezi) care îi vor ajuta pe oameni să ia cele mai bune decizii pentru sănătatea lor.

Cum să creezi o broșură atractivă

Ai opțiunea să apelezi la specialiști care se ocupă de printarea acestor broșuri sau poți alege să creezi tu propriile pliante, care să conțină informațiile pe care le-ai acumulat tu de-a lungul carierei și pe care vrei să le împărtășești pacienților.

Limbajul

Limbajul este elementul cheie pentru o broșură informativă reușită. Este important să empatizezi ca să nu folosești un ton nepotrivit. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta la redactare:

  • Folosește cuvinte ușor de înțeles pentru oricine: nu folosi denumiri științifice pe care oamenii obișnuiți nu le cunosc, materialele trebuie să fie ușor de citit;
  • Scrie la fel cum vorbești: pacienții citesc pliantul respectiv pentru că vor să învețe și vor fi mai receptivi dacă folosești un ton narativ;
  • Folosește pronumele potrivit: cele personale precum “noi” sau “tu” fac tonul folosit la scris să pară mult mai prietenos;
  • Fii de ajutor: determină oamenii să ia cele mai bune decizii oferindu-le informații despre riscuri, efecte adverse și beneficii;
  • Folosește paragrafe și propoziții scurte: un text este mai ușor de digerat când este împărțit în părți scurte care conțin instrucțiuni și sfaturi;
  • Folosește liste: pacienții vor citi mai ușor un text structurat în liste clare cu informații la obiect.

Design

Dacă nu ai în echipă o persoană care se ocupă de design grafic, ideal ar fi să apelezi la profesioniști astfel încât materialul final să aibă efectul scontat. Iată câteva lucruri de care să ții cont:

  • Alege fundalul și texturile cu grijă: pliantul are scopul principal de a împărtăși informații; nu distrage de la mesaj cu imagini prea colorate, fără legătură cu subiectul;
  • Alege fonturi lizibile, potrivite pentru audiență: pentru că pliantele sunt în format print, fonturile care au serifă sunt mai ușor de citit; de asemenea, folosește maxim trei fonturi diferite, pentru titluri, subtitluri și conținut; dacă este un pliant special pentru copii, poți alege un font mai jucăuș;
  • Intercalează textul cu imagini: dacă pliantul conține atât texte la obiect, cât și imagini, va fi mai ușor de citit și înțeles.

Dacă vrei să îți ajuți pacienții să înțeleagă mai bine afecțiunile de care suferă și să fie conștienți de riscurile la care se expun când au anumite obiceiuri nesănătoase, poți folosi broșuri informative. Acestea sunt un mod ușor și eficient de a transmite informații relevante.

Citeste si: Cum să gestionezi conflictele cu pacienții sau aparținătorii, în calitate de asistent medical

Despre Autor

Otilia Dobos

Otilia Doboș crede că învățatul nu se oprește la școală, ci trebuie să continue pe tot parcursul vieții. Cu un background în Jurnalism, a ales să scrie pentru a împărtăși cititorilor informații relevante, prin articole atractive și bine documentate.

Facebook Comment