Medicii de familie vor putea acorda servicii persoanelor neasigurate

Medicii de familie vor putea acorda servicii persoanelor neasigurate

Începând cu data de 1 ianuarie, medicii de familie pot asigura asistență medicală de bază pacienților neasigurați. Este vorba despre o modificare a actualei legi a sănătății, care a fost aprobată la finele acestei veri și produce efecte începând cu anul 2023 (atunci când intră în vigoare Legea bugetului de stat). 

Potrivit noilor prevederi, persoanele neasigurate vor putea primi asistența medicală primară în cabinetele medicilor de familie, făcându-se, în acest fel, alinierea cu pachetul de servicii de bază acordat și persoanelor asigurate. Pentru a putea fi posibil acest lucru, pacienții neasigurați trebuie să se înscrie pe lista unui medic. Fondurile necesare vor fi alocate medicilor de familie de la bugetul de stat. 

„Modalitatea de plată a furnizorilor de servicii medicale în asistența medicală primară pentru serviciilor acordate persoanelor neasigurate este tarif pe serviciu medical. (…) Casele de asigurări de sănătate încheie un act adiţional cu furnizorii de servicii medicale în asistența medicală primară, inclusiv cu medicii nou veniţi, aflați în relaţie contractuală cu acestea pentru furnizarea de servicii medicale, care are ca obiect contractarea şi decontarea serviciilor medicale acordate persoanelor neasigurate”, se arată în documentul cu noile prevederi.  

Citește și Nou Contract-cadru al CNAS, pus în dezbatere: Modificări importante pentru medicii de familie și ambulatoriu

De asemenea, medicii de familie sunt obligați să efectueze evidențe separate pentru toate serviciile medicale din pachetul minimal acordate pacienților neasigurați și să le factureze lunar, pentru a primi decontul de la casele de asigurări de sănătate. 

„Furnizorii raportează în format electronic caselor de asigurări de sănătate documentele justificative privind serviciile medicale acordate persoanelor neasigurate în formatul solicitat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”, se mai explică în sursa citată. 

În paralel, și casele de asigurări de sănătate sunt obligate să dețină, la rândul lor, într-o evidență distinctă toate serviciile din pachetul minimal acordat pacienților neasigurați. Inițiatorii acestei modificări subliniază că cel puțin 2 milioane de persoane neasigurate se vor înscrie pentru a beneficia de acest pachet minimal de servicii de îngrijiri medicale de bază. 

Te-ar putea interesa și Pacienții care solicită să fie îngrijiți de un anumit medic ar putea plăti o taxă

Ce cuprinde pachetul minimal de servicii: 

  • Servicii medicale curative
  • Servicii de prevenție și profilactice
  • Servicii medicale la domiciliu
  • Servicii diagnostice și terapeutice
  • Activități de suport
  • Administrarea de medicamente 
  • Servicii pentru situații de urgență: anamneză, examen clinic și tratament (în limita competenței și a dotării cabinetului medicului de familie)
  • Consultații în caz de boală pentru afecțiuni acute și acutizpri ale unor afecțiuni cronice

Ești medic și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment