Rezultatele discuțiilor de la CNAS privind tarifele de decontare, după protestul medicilor de familie

Rezultatele discuțiilor de la CNAS privind tarifele de decontare, după protestul medicilor de familie

Medicii de familie și cei din ambulatorii de specialitate din toată țara sunt nemulțumiți și amenință cu proteste masive după ce Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate a publicat în transparență decizională un proiect care modifică punctele pentru decontarea tarifelor. Concret, acestea sunt mai mici față de anul 2023. Potrivit medicilor de familie, proiectul creează îngrijorare cu privire la viitorul sistemului de asistență primară. Mai mulți specialiști au ieșit în stradă și au pichetat sediul CNAS pentru a-și exprima nemulțumirile. Drept răspuns, o serie de negocieri au fost organizate în ultimele zile de CNAS, la care au fost invitați reprezentanții medicilor de familie. Ultimele discuții s-au încheiat optimist, iar acum medicii așteaptă proiectul cu noile tarife agreate. 

Ce prevede proiectul care a generat revolte

Concret, CNAS a publicat, în data de 11 ianuarie, valoarea punctelor per capita și pe serviciu în asistența medicală primară, precum și în asistența medicală ambulatorie de specialitate. Calculele au avut în vedere sumele alocate prin Legea bugetului de stat pentru 2024. 

Astfel, potrivit CNAS, au rezultat următoarele valori:

  • Pentru punctul per capita: 7,7 lei; 
  • Pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală primară: 6,2 lei;
  • Pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală ambulatorie de specialitate: 3,3 lei.

„Conform Legii bugetului de stat pe anul 2024, în bugetul FNUAS sunt aprobate pentru acest an fonduri totale de 62,4 miliarde lei, din care pentru materiale și prestări servicii cu caracter medical suma de 44,5 miliarde lei”, explica CNAS la acel moment. 

Care au fost reacțiile generate de proiectul CNAS

Calculele au generat reacții virulente în rândul medicilor de familie și al celor din ambulatorii, care au ieșit în stradă și au protestat în fața sediului CNAS. Medicii s-au exprimat și prin poziții oficiale, subliniind că se simt „disprețuiți” și îngrijorați de viitorul sistemului de asistență primară, deoarece este sub amenințări serioase. 

„Publicarea în transparența decizională la CNAS a proiectului de norme ale contractului – cadru pentru 2024, prin care sunt propuse valori mult scăzute ale serviciilor pentru medicina de familie si medicina din ambulatoriu, are drept consecință imediată scăderea drastică a veniturilor cabinetelor după 1 februarie 2024. Împreună cu modificările fiscale suplimentare si împovărătoare așteptate în anul 2024, creșterea inflației și introducerea de noi mecanisme de control și sancțiuni, acestea vor genera scăderi de până la 50% ale valorilor facturilor cabinetelor noastre, ceea ce va duce asistența medicală primară și pe cea din ambulatoriul de specialitate la un pas de colaps”, a subliniat Asociația Medicilor de Familie București-Ilfov, într-o informare de presă

Medicii au mai precizat că, în cazul în care vor intra în vigoare aceste valori, multe cabinete se vor închide, iar activitatea celor disponibile se va reduce considerabil pentru a face față cheltuielilor.

Vezi și articolul despre: Sancțiuni disciplinare pentru medicii care trimit pacienți la privat

Rezultatul ultimelor negocieri

În urma protestelor, CNAS a organizat câteva runde de negocieri cu reprezentanții medicilor de familie și ai celor din ambulatoriul clinic pentru a ajunge la un consens. La discuții a participat și președintele CNAS. 

Ultima negociere a avut loc joi, 18 ianuarie. La scurt timp după încheierea discuțiilor, CNAS a oferit un comunicat de presă, în care a subliniat că „părțile au convenit ca pentru semestrul I al anului 2024 să se mențină atât valorile punctelor per capita și pe serviciu din asistența medicală primară și ambulatorie de specialitate cât și suma lunară orientativă pentru medicii stomatologi care au fost valabile în semestrul al II-lea al anului 2023”.

„Avem dovada că dialogul poate rezolva chiar și cele mai complicate situații. E important să continuăm acest parteneriat pentru ca asigurații să nu aibă de suferit”, a declarat Valeria Herdea, președintele CNAS.

Astfel, valorile agreate sunt: 

  • Pentru punctul per capita: 12 lei; 
  • Pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală primară: 8 lei;
  • Pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală ambulatorie de specialitate: 4,5 lei;
  • Suma lunară orientativă pentru medicii stomatologi: 6.000 lei.

Consultările de joi s-au desfășurat on-line și au participat reprezentanți ai organizaţiilor patronale, sindicale şi profesionale reprezentative din asistența medicală primară, cea ambulatorie de specialitate, din medicina dentară și din asistența medicală spitalicească, precum și ai Colegiului Medicilor din România, Colegiului Medicilor Stomatologi din România și Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România.

Astfel, tarifele pentru servicii medicale oferite de medicii de familie şi din ambulatoriu vor rămâne până la 30 iunie 2024, la valoarea celor din ultimul trimestru din 2023.

O poziție publică a prezentat și Colegiul Medicilor din România (CMR), care a precizat că își exprimă „încrederea că modificările agreate se vor regăsi în forma finală a actelor normative discutate”. 

Totodată, într-o conferință de presă, președintele CMR, Daniel Coriu, a declarat că nu a fost semnat un acord după ce au fost agreate noile valori, pentru că discuțiile au fost organizate online, însă „avem garanția unor parteneri foarte serioși”. 

„Nu se scade valoarea de punct cum s-a dorit iniţial. (…) Valabilitatea este numai până la 30 iunie 2024, primele şase luni. Legat de spital, s-a renunţat la cele trei ore pentru un pacient în spitalizarea de o zi şi am revenit la contractul-cadru anterior, din 2023, în care să fie două ore, ceea ce permite medicului să vadă mai mulţi pacienţi”, a declarat Coriu.

Pe de altă parte, președintele Asociației Profesionale a Medicilor din Ambulator, Cosmin Alexandrescu, consideră că menținerea valorilor punctelor serviciilor neschimbate până la 30 iunie reprezintă, de fapt, un „conflict înghețat sau amânat”. 

„Eu văd situaţia de astăzi ca un conflict îngheţat sau amânat. Situaţia de astăzi s-a mutat pentru 1 iulie. Tot ce avem garantat, în acest moment, este pentru primul semestru al anului. De la 1 iulie, nu ştim ce va fi. Trebuie să mulţumesc guvernanţilor că au reuşit un lucru care era aproape imposibil să-i unească pe medici. De data aceasta, toate categoriile corpului medical am fost umăr la umăr. (…) Se menţine, în momentul de faţă, valoarea punctului pentru şase luni. Noi am solicitat, în esenţă, creşterea valorii punctului pentru ambulatoriu”, a declarat Alexandrescu, într-o conferinţă de presă.

Totodată, la negocieri s-a stabilit înființarea unui grup de lucru care să identifice, până la 1 iulie, soluții pentru a crește calitatea serviciilor medicale, dar și plăți suplimentare pentru serviciile de prevenție. 

Cine conduce CNAS

Valeria Herdea, președinte al Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie a fost numită recent, de premierul Marcel Ciolacu, președinte al CNAS. Medicul de familie Valeria Herdea are o experiență vastă în pediatrie. 

Decizia de numire în această funcție a venit după ce fostul președinte al CNAS, Andrei Baciu (fost secretar de stat în Ministerul Sănătății) a demisionat, după ce numele său a apărut în dosarul instrumentat de DNA privind achizițiile de vaccinuri anti-Covid19.

Angajezi specialiști medicali? Înregistrează-ți compania aici, spune-ne ce posturi libere ai, iar noi te conectăm cu candidați calificați.


Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment