Ziua Internațională a Femeii și Fetelor în Știință celebrează rolul important pe care îl au reprezentantele sexului feminin în lumea științifică. Girl’s power prinde contururi în fiecare an pe 11 februarie și devine un prilej de bucurie și mândrie pentru comunitatea oamenilor de știință. Înființată în anul 2015 de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, ziua a devenit un etalon al egalității de gen.
Fără femei lucrurile nu ar fi arătat niciodată la fel. Însă, nu demult, rolul femeilor în industrie nu era apreciat la adevărata valoare, în ciuda eforturilor depuse. Conform statisticilor, procentul cercetătorilor femei este foarte mic – doar 33.3 %. În ultimii ani, totuși, inițiativele derulate de organizațiile guvernamentale au avut ca principal scop redefinirea echilibrului dintre genuri. Nu mai există o barieră clară între bărbați și femei în ceea ce privește performanțele profesionale. Au învățat să facă echipă pentru a acumula rezultate de succes, ceea ce se vede cel mai bine în modalitatea de efectuare a activităților. Armonia este cuvântul cheie care definește acum colaborarea dintre femei și bărbați pe plan științific și nu numai.
În anul 2023, evenimentul internațional se concentrează pe importanța femeilor în crearea unor strategii sustenabile, care să susțină un viitor mai bun pentru noile generații. Comunitatea internațională se va uni pentru a dezbate cele mai bune practici și strategii pentru combaterea utilizării ineficiente a resurselor.
Însă, înainte de a privi cu speranță spre viitor e să bine să îți cunoști îndeaproape trecutul.
Realizări ale femeilor din comunitatea științifică
Femeile au avut un rol foarte important în evoluția industriei științifice. Printre cele mai pregnante personalități care au adus contribuții semnificative domeniului se numără:
- Marie Curie – Prima femeie care a obținut premiul Nobel. Ea este cea care a descoperit radiul și poloniul și a luat parte la dezvoltarea tratamentelor împotriva cancerului. O figură emblematică în cel de-al doilea război mondial, Marie Curie s-a folosit de avantajele razelor X pentru a diagnostica pacienții răniți pe front.
- Jane Goodall – Unul dintre cei mai apreciați oameni de știință în domeniul primatelor. A studiat îndeaproape comportamentul cimpanzeilor și a militat pentru protejarea drepturilor animalelor. Este recunoscută pentru felul ei aparte de a studia animalele – se urca în copaci pentru a câștiga încrederea primatelor.
- Rosalind Franklin – A contribuit la descoperirea proprietăților carbonului, ceea ce a facilitat dezvoltarea ulterioară a măștilor de gaz purtate pe timp de război. A condus, de asemenea, primele cercetări care vizau structura ADN.
- Katherine Johnson – Un matematician de primă clasă, care a făcut parte din cadrul NASA, chiar în primii ani de activitate. În lipsa echipamentelor de ultimă generație, rezolva cu rapiditate ecuații de mână, fără ajutorul calculatorului. Munca ei de cercetare a contribuit la apariția programului Mercury, primul din Statele Unite ale Americii care avea ca principal scop trimiterea omului în spațiu.
- Ana Aslan – Recunoscută pentru contribuția semnificativă în dezvoltarea tratamentelor anti-îmbătrânire. O fire elegantă, muncitoare și foarte dedicată vieții academice, Ana Aslan a înființat Institutul de Geriatrie din București. Una dintre cele mai importante personalități din comunitatea științifică română, a pus bazele medicinei estetice moderne.
- Sofia Ionescu Ogrezeanu – Prima femeie neurochirurg din România. A fost membru al Societăţii Române de Istoria Medicinei și membru emerit al Academiei de Ştiinţe Medicale. Datorită intervențiilor de succes pe care le-a realizat a fost declarată medic erou de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Numele său se află într-un album alături de alți medici renumiți.
- Marie Maynard Daly – Ea a fost cea care a studiat legătura dintre afecțiunile inimii și nivelul de colesterol aflat în sânge. Mai târziu, studiile ei au îmbunătățit modalitățile de diagnosticare și prevenție a bolilor cardiovasculare. În plus, au susținut cercetări mult mai ample despre influența colesterolului asupra sănătății inimii.
Citește și: Efectele inegalitatii de gen asupra femeilor din medicina
Cum să sărbătorești așa cum se cuvine ziua de 11 februarie?
Dacă vrei să marchezi așa cum se cuvine ziua de 11 februarie, există câteva lucruri pe care le poți avea în vedere:
- Încurajează o femeie să-și urmeze pasiunea – Ai o prietenă sau cunoștință care este pasionată de știință, dar nu are curajul să aplice pentru un post? Sau care pur și simplu nu este hotărât/ă să urmeze un asemenea domeniu? Încurajeaz-o în parcursul său și expune-i pe larg beneficiile de care se va bucura dacă va alege să devină om de știință. Spune-i să-și urmeze visurile și să nu renunțe niciodată. Toate eforturile sale vor ajunge într-o bună zi să fie recunoscute la nivel internațional. Expune-i pe îndelete experiențele tale și spune-i că nu tot timpul va fi ușor, dar că în final totul va merita. 11 februarie trebuie să fie despre ajutor reciproc, empatie și înțelegere, mai mult decât oricând.
- Participă la conferințe sau workshop-uri dedicate – În fiecare an se organizează întâlniri care au ca scop celebrarea rolului pe care îl prezintă femeile în evoluția științei și a tehnologiei. Interesează-te cu privire la specificul evenimentelor și nu ezita să participi. Sunt oportunități care te vor ajuta să înțelegi mai bine însemnătatea zilei și implicit să-ți diversifici sfera de cunoștințe. Vei avea ocazia să întâlnești oameni noi, cu care poți împărtăși idei și experiențe acumulate de-a lungul timpului.
- Citește poveștile uimitoare ale femeilor care au reușit – Dacă activezi într-o ramură importantă a industriei științifice precum medicina, o privire de ansamblu asupra celor care au dezvoltat terenul de lucru este mai mult decât necesară. Informațiile dobândite nu te vor ajuta doar să înțelegi cât de multe eforturi au depus femeile, ci să găsești noi oportunități de evoluție personală. De cele mai multe ori, devine dificil să obții motivația necesară pentru a ajunge la o versiune îmbunătățită. Tocmai de aceea, e recomandat să-ți găsești un model pe care să îl urmezi în cariera profesională. Și ce te poate inspira mai mult decât o persoană care a revoluționat semnificativ industria?
Te-ar putea interesa și: Femeile în medicină, 70% din forța de muncă. Ce domenii medicale sunt tot mai căutate de femei?
Concluzii
Ziua Internațională a Femeii și Fetelor în Știință este un prilej numai bun pentru a aminti tuturor reprezentantelor sexului feminin că sunt foarte importante. Este un moment care subliniază, de asemenea, egalitatea de gen și inițiativele durabile, bazate pe armonie, respect și empatie. În plus, domeniul științific nu ar mai fi arătat la fel fără contribuțiile femeilor. Marie Curie, Ana Aslan, Katherine Johnson sau Rosalind Franklin sunt doar câteva nume răsunătoare care au creat premisele evoluției științifice.
În anul 2023 se pune accent pe importanța programelor de dezvoltare durabilă. Comunitatea internațională se va reuni pentru a gândi tehnici și strategii care să asigure un viitor mai bun. Dacă vrei să iei și tu parte la celebrarea unei asemenea zile, participă la evenimente și conferințe care dezbat teme importante din industrie. Nu ezita să susții evoluția fetelor și femeilor din pretutindeni cu sfaturi utile și încurajări.
Alege să sărbătorești 11 februarie prin empatie, deschidere și înțelegere!
Ești medic și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.