3 provocări pe care doar femeile medic le au

3 provocări pe care doar femeile medic le au

Numărul femeilor din industria medicală a crescut semnificativ în ultimii ani. Evident, datele variază de la o țară la alta. În anul 2015 cele mai mari procente se aflau în Letonia (74.3%), Estonia (73.3%), Spania (51.6%) și Suedia (47.0%). La cealaltă extremă se aflau Japonia (20.3%), Coreea (22.3%) și Statele Unite ale Americii. Și în cazul României procesul distribuirii medicilor în funcții a suferit schimbări. Chiar dacă valorile tradiționale sunt cele care primează în societatea românească, aproximativ 70% din medicii români sunt femei.

Totuși, problemele de gen încă sunt prezente în anumite sectoare ale medicinei. În general, cele mai multe funcții sunt ocupate de femei în stomatologie, asistență sanitară sau farmacie. Totuși, bărbații sunt cei care ocupă poziții importante în chirurgie sau neurologie. Percepțiile greșite asupra abilităților de care dau dovadă femeile încă sunt prezente, chiar și în țările super dezvoltate. Tocmai de aceea, munca femeilor din domeniul medical este îngreunată.  

Citește și Femei din medicina | 5 sfaturi eficiente

 Top 3 provocări pe care le au medicii femei

Munca femeilor poate fi extrem de solicitantă, comparativ cu cea a bărbaților. Există trei provocări principale pe care trebuie să le gestioneze:

1.     Echilibru între profesie și viața de familie – Femeile sunt mult mai implicate în treburile de familie. Pentru ele, îngrijirea și educarea copilului devin principalele responsabilități. De asemenea, sunt nevoite să facă mâncare, curățenie și să rezolve diverse probleme casnice, ceea ce poate fi extrem de epuizant. Tocmai de aceea, misiunea de a menține o carieră armonioasă ca mamă este destul de grea. Totul este completat de faptul că adesea nu primesc susținere din partea colegilor sau superiorilor de la locul de muncă.

2.     Nu pot să evolueze – Imaginează-ți doar câte femei sunt invitate la congrese importante. Sau câte dintre ele sunt recompensate cu premii sau distincții diverse. De cele mai multe ori, bărbații au ultimul cuvânt de spus. Părerea lor este ascultată cu atenție și nu există dubii în ceea ce îi privește. Tocmai de aceea, femeilor le este aproape imposibil să se bucure de o evoluție armonioasă din punct de vedere profesional. În general avansează în primii ani de carieră, iar mai apoi stagnează, tocmai pentru că nu li se oferă șansa de a lua inițiativa. Principalul motiv pentru care sunt respinse este incongruența dintre imaginea lor și termenul de lider. Funcțiile superioare sunt rezervate așadar bărbaților. Astfel, diferențele se văd și la salariu, ceea ce devine în cele din urmă frustrant.

3.     Sunt mai predispuse la burnout – Potrivit unui studiu efectuat de Gallup, femeile au șansa de a ajunge mai repede la epuizare profesională. Motivul? S-a ajuns la concluzia că femeile sunt mult mai implicate în munca pe care o desfășoară. De asemenea, simt o presiune constantă de a-și depăși limitele. Sunt mult mai empatice și sunt dornice să ofere sprijin colegilor de muncă. Tocmai de aceea, sunt adesea cuprinse de o emotivitate constantă.

Te-ar putea interesa și 4 femei din domeniul medical, care au schimbat lumea!

3 soluții pentru a reduce inegalitatea de gen

Inegalitatea de gen din domeniul medical încă rămâne o problemă extrem de importantă, atât la nivel național, cât și internațional. Totuși, cine spune că intensitatea problemei nu poate fi redusă?

Iată trei soluții pe care femeile medic le pot adopta pentru a reduce efectele inegalității de gen:

1.     Nu te subestima – Evaluează-ți capacitățile cât de sincer se poate. Nu te rezuma doar la punctele slabe pentru că nu vei reuși niciodată să evoluezi. E important să te cunoști foarte bine dacă vrei să atingi succesul. Pune în balanță toate abilitățile și încearcă să devii cea mai bună versiune a ta. De asemenea, încearcă să tratezi cu indiferență părerile celorlalți pentru că nu vor face altceva decât să-ți distragă atenția de la ce contează cu adevărat.

2.     Nu ezita să iei inițiativa într-o situație urgentă – Ori de câte ori simți că ceva este în neregulă, vorbește. Dacă ești martora unei discriminări vădite implică-te direct în rezolvarea problemei. Schimbarea începe de la fiecare.

3.     Nu înceta să te dezvolți din punct de vedere profesional – Întotdeauna este loc de mai bine, mai ales în domeniul medical, acolo unde momentele tensionante sunt la ordinea zilei. Participă așadar la cursuri și evenimente organizate de congresele medicale. Pe lângă dezvoltarea profesională e recomandat să lucrezi la propria persoană. Învață ce înseamnă să fii un lider adevărat și să îți controlezi emoțiile în situații limită.

4.     Schimbă-ți modul de gândire – Doar pentru că ți se spune că nu poți nu înseamnă că este și adevărat. Adu un suflu noi industriei și arată că și femeile se potrivesc sectoarelor mai complexe ale medicinei. Poate părea greu în teorie, dar imposibilul nu are definiție pentru cei care își doresc cu adevărat.

5.     Alege-ți cu atenție mediul de lucru – Dacă nu vrei să fii afectat/ă de inegalitatea de gen încearcă să îți alegi foarte bine locul de muncă. Orientează-te către joburile care funcționează după principii și valori moderne. Acolo vei reuși să ajungi cu siguranță la rezultatele la care sperai dintotdeauna. MEDIjobs, cea mai mare platformă de recrutare din România, este răspunsul ideal în asemenea situații. Tot ce trebuie să faci este să-ți creezi un cont. Mai apoi, algoritmii vor găsi variantele care să se potrivească întocmai cerințelor tale. Simplu, eficient și ușor de utilizat!

Vezi și 5 job-uri din domeniul medical în care femeile au mai mult succes decât bărbații

Concluzii

Numărul femeilor din domeniul medical este într-o continuă creștere. Însă, în ciuda statisticilor, femeile sunt mai predispuse să se confrunte cu situații neprevăzute sau incidente neplăcute. Motivul? Percepțiile învechite despre rolul pe care trebuie să îl îndeplinească femeile. Tocmai de aceea, le este foarte greu să evolueze din punct de vedere profesional sau să se bucure de recunoștință din partea colegilor. Gestionarea vieții de familie devine de asemenea o adevărată provocare. Femeile sunt în general mai implicate în a menține un echilbru între viața personală și responsabilitățile profesionale. Tocmai de aceea, atingerea succesului devine doar un vis frumos.

Însă, cine spune că lucrurile nu pot prinde alte contururi? E important ca femeile medic să își cunoască abilitățile și să le pună în practică fără să mai stea pe gânduri. De asemenea, alegerea jobului ideal și încrederea în forțele proprii sunt două elemente esențiale reușitei.

Implică-te în schimbarea mentalității învechite din domeniul medical și bucură-te de rezultate de succes!

Ești medic și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

REDSEM

Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.

Facebook Comment