4 femei din domeniul medical, care au schimbat lumea!

4 femei din domeniul medical, care au schimbat lumea!

În primele săptămâni ale lunii Martie, totul este despre femei! Mulți dintre noi nu am fi astăzi aici, dacă aceste faimoase doctorițe și femei influente ale domeniului medical nu ar fi format lumea în felul în care noi o știm.

Multă vreme, domeniul medicinii a fost dominat de bărbați. Povestea spunea că, dacă o femeie dorea să devină medic sau să urmeze o carieră „bărbătească”, oamenii nu aveau o părere prea bună despre ea sau nu i-ar fi acordat încredere și credit (dr. Taussig i-a fost interzis să vorbească cu colegii de sex masculin) sau li se interzicea direct să încerce (cazul Dr. Ross).

Din fericire, acești renumiți doctori de sex feminin, au sfidat prejudecățile sociale și rasiale, care au descurajat anumite persoane să practice știința și medicina și au continuat să îmbunătățească milioane de vieți prin cercetările și descoperirile lor.

Citește și: Efectele inegalitatii de gen asupra femeilor din medicina

Să aflăm mai multe despre unele dintre cele mai cunoscute femei din medicină și cele mai influente femei din istorie, cărora domeniul medical le datorează multe!

1. Dr. Jane C. Wright

Realizări:

  • Cercetător pionier în chimioterapie;
  • A introdus folosirea metotrexatului în tratamentul cancerului de piele și al sânului.

Dr. Jane C. Wright este prima persoană pe lista noastră de medici celebri. Ea a provenit dintr-o renumită familie medicală care a sfidat barierele sociale și rasiale într-o profesie dominată în mod tradițional de bărbați. De exemplu, tatăl ei a fost Dr. Louis T. Wright, unul dintre primii absolvenți „negri” ai Harvard Medical School și primul doctor „negru” angajat în personalul unui spital din New York. Bunicul ei a absolvit Colegiul Medical Meharry, prima școală medicală din sud pentru afro-americani.

Provenind dintr-o familie medicală inovatoare, nu este de mirare că dr. Wright este acum una dintre cele mai faimoase femei afro-americane din medicină, pionier în mai multe domenii medicale. Una dintre cele mai mari descoperiri în tratamentul cancerului a fost dezvoltarea chimioterapiei în anii ’40.

Mai exact, ea este renumită pentru că a inventat o tehnică de ultimă generație care a implicat utilizarea culturii țesuturilor umane, mai degrabă decât folosirea șoarecilor de laborator, pentru a testa efectele medicamentelor potențiale asupra celulelor canceroase. Astfel, ea a jucat un rol major în dezvoltarea chimioterapiei – de la un tratament obișnuit pentru cancer, la tratamentul care are cel mai bun rezultat în atacarea bolii. O altă realizare notabilă este utilizarea metotrexatului pentru a trata cancerul de piele și cancerul de sân.

2. Dr. Gertrude B. Elion

Realizări:

  • Tratamente medicamentoase pentru leucemie, gută, malarie, herpes viral și respingere a transplantului de rinichi;
  • A dezvoltat medicamentul contra SIDA și primul medicament antiviral de succes (aciclovir).

Născută în New York City în urmă cu 100 de ani, cu părinții Robert Elion și Bertha Cohen, imigranți din Lituania, respectiv Polonia, dr. Gertrude B. Elion avea o sete insațiabilă de cunoaștere de când era copil. În timp ce și-a manifestat interesul pentru toate subiectele în mod egal, a decis să continue știința ca vocație cu normă întreagă, după ce iubitul ei a decedat de cancer.

După ce s-a specializat în Chimie și a obținut diploma de licență, fiind vorba despre anul 1937, nimeni nu a luat-o în serios, lovindu-se de o reticență puternică precum un zid de cărămidă. Într-un domeniu dominat de bărbați, toată lumea se întreba de ce o femeie dorește să urmeze o carieră în știință. A fost apoi respinsă de numeroase programe de absolvire. Cu toate acestea, nimic nu părea să o oprească, întrucât Gertrude s-a angajat pe o poziție neplătită de asistent de laborator, acesta fiind un plan de rezervă. În timp ce studia, s-a întreținut lucrând ca profesor de știință înlocuitor în școlile publice din New York.

Cu toate acestea, împreună cu biochimistul George Hitchings, a inventat o nouă metodologie care s-a dovedit destul de revoluționară. În loc să se bazeze pe procesele de încercare și eroare, s-au concentrat pe analizarea diferențelor dintre celulele sănătoase și celulele patogene. Apoi au conceput medicamente care ar viza un anumit agent patogen. Această nouă metodologie a dus la rezultate de ultimă generație.

Prin utilizarea acestei metode de testare, Elion a jucat un rol major în dezvoltarea mercaptopurinei, un medicament care a schimbat boala leucemiei, de la o condamnare la moarte, la o șansă ca mulți copii să supraviețuiască. Cercetările ei au dus, de asemenea, la atenuarea unor afecțiuni, cum ar fi colita ulceroasă, artrita reumatoidă și a jucat un rol cheie în dezvoltarea de medicamente care combat malaria, infecțiile tractului urinar, guta și pietre la rinichi.

Eforturile doctorului Gertrude B. Elion au fost răsplătite în 1988 cu un premiu Nobel de fiziologie sau medicină (cu George H. Hitchings și Sir James Black). Rămâne astăzi una dintre cei mai cunoscuți doctori de sex feminin și cele mai influente femei, deoarece munca ei a dus la îmbunătățirea a milioane de pacienți care suferă de SIDA și herpes.

3. Dr. Helen Brooke Taussig

Realizări:

  • A inventat domeniul cardiologiei pediatrice;
  • A creat sistemul Blalock-Taussig-Thomas.

Dr. Helen B. Taussig nu a fost doar un renumit cardiolog american, ci și unul dintre primii lideri printre femei în medicina americană. Ca activistă, ea și-a câștigat o reputație binemeritată de susținător ferm al femeilor în știință și medicină. Motivul ei de a promova femeile în domeniul medical și de a sensibiliza cu privire la discriminarea cu care s-au confruntat a provenit din experiența personală. A studiat histologie, anatomie și bacteriologie la Harvard Medical School și la Universitatea Boston, dar ambele școli i-au interzis acordarea unei diplome. A fost deosebit de discriminată în clasa ei de histologie, unde i s-a interzis să le vorbească colegilor de sex masculin de teamă că îi va „contamina”.

În calitate de medic, cercetător și om de știință, dr. Taussig a făcut mai multe descoperiri care au modelat domeniul pediatriei. Ea a inventat și a stabilit specialitatea cardiologiei pediatrice când a publicat Malformații congenitale ale inimii în 1949. Împreună cu Drs. Alfred Blalock și Vivien Thomas, a creat sistemul Blalock-Taussig-Thomas, care este utilizat pentru a prelungi viața copiilor născuți cu problema Fallot – cauza cea mai comună pentru afecțiunea care este cunoscută popular sub numele de sindromul bebelușului albastru.

Moștenirea doctorului Taussig este greu de egalat. În 1965, a fost prima femeie care a devenit președintele Asociației Americane a Inimii.

4. Dr. Rita Levi-Montalcini

Realizări:

  • A descoperit factorul de creștere a nervilor, pentru care a primit Premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină în comun cu Stanley Cohen în 1986;
  • A fondat Institutul European de Cercetări ale Creierului în 2002.

Unul dintre cei mai importanți neuro-biologi din toate timpurile, dr. Rita Levi-Montalcini a descoperit Factorul de creștere a nervilor. NGF este proteina care determină creșterea celulelor datorită țesutului nervos stimulat. A deschis, astfel, o lume cu totul nouă de cercetare și dezvoltare în neuro-biologie și științe neurocognitive. Dr. Rita Levi-Montalcini și-a dorit să devină scriitoare în copilărie, dar după ce a suferit moartea unei dragi prietene de familie, și-a îndreptat atenția spre Școala de Medicină a Universității din Torino. În timp ce femeile nu primeau, în mod normal, încurajări de a merge la facultate în vremea ei, mai ales în domeniul medicinei, tatăl Ritei a sprijinit continuarea fiicei sale în acest domeniu.

Neurohistologul Giuseppe Levi a stârnit interesul Ritei pentru sistemul nervos în curs de dezvoltare, dar și-a pierdut poziția de asistent academic a acestuia din cauza legii lui Mussolini care interzicea evreilor să-și dezvolte o carieră academică și profesională. Cu toate acestea, Mussolini nu a fost bărbatul care să o oprească pe Rita din drumul ei către succes.

În timpul celui de-al doilea război mondial, a organizat un mic laborator în dormitorul său și a continuat studiul creșterii fibrelor nervoase în embrioni de pui. În 1952, Dr. Rita reușește să izoleze factorul de creștere a nervilor. De acolo mai departe, Rita Levi-Montalcini a reușit ceva ce doar câteva femei au putut face înainte. În 1963, a devenit prima femeie care a primit premiul Max Weinstein pentru contribuțiile sale semnificative în domeniul neurologic.

Din 2001 până la moartea ei, a mai servit în Senatul italian ca Senator pentru Viață, o onoare pe care a primit-o pentru contribuțiile sale în domeniile științific și medical. În 2012, la moartea ei, era cea mai în vârstă laureată a premiului Nobel.

Citește și: Femeia lider | 5 moduri în care poți accede la acest rol

Despre Autor

Clara Mironescu

Specialist in comunicare in functia de redactor online, cu o fire pozitiva si plina de viata, care adora sa se exprime in scris. Cele mai eficiente calitati dobandite in urma profesarii ca redactor online sunt cele de organizare eficienta a timpului si exersarea permanenta a imaginatiei si a creativitatii.

Facebook Comment