Ziua Internațională a Copiilor Bolnavi de Cancer | 15 februarie

Ziua Internațională a Copiilor Bolnavi de Cancer | 15 februarie

Ziua Internațională a Copiilor Bolnavi de Cancer, celebrată pe 15 februarie este un prilej numai bun de conștientizare și înțelegere a sentimentelor celor aflați în suferință. Este o zi care subliniază ravagiile  pe care le cauzează o asemenea afecțiune atât în rândul copiilor, cât și al familiilor. În ultimii 25 ani, rata de îmbolnăvire a crescut fulminant. Conform Registrului Național al Cancerelor la Copil în România, 400 de copii și adolescenți sunt diagnosticați anual cu o formă de cancer. Printre cele mai răspândite probleme se numără leucemiile și limfoamele. În ceea ce privește categoria de vârstă vizată cu precădere, există o pondere mai mare în rândul băieților decât al fetelor. 

Lupta cu cancerul nu este deloc una ușoară, mai ales atunci când apare într-o perioadă care ar trebui marcată doar de momente de bucurie. Nici măcar vindecarea nu poate garanta o viață lipsită de griji. Se estimează că aproximativ două treimi dintre supraviețuitori experimentează consecințele tratamentului de cancer infantil. Se confruntă, așadar, cu anomalii funcționale cardio-pulmonare, probleme de reproducere și dezechilibre neurocognitive. 

15 februarie devine un semnal de alarmă în ceea ce privește importanța prevenției. Simptomele timpurii ale cancerului infantil nu pot fi depistate decât prin vizite regulate în cabinetul medical, ceea ce devine un punct de interes pentru toți părinții. De Ziua Internațională a Copilului Bolnav de Cancer, celebrarea nu se poate face decât prin empatie, deschidere și ajutor reciproc. 

Tot ce trebuie să știi despre cancerul infantil 

Nu are cum să mi se întâmple mie este probabil gândul care te alină în lupta cu diverse boli. Însă, cancerul infantil se instalează pe neașteptate și creează dezechilibre puternice în organismul aflat în plin proces de dezvoltare al copiilor. Tocmai de aceea, trebuie să acorzi o atenție importantă informării din surse sigure, dar și a metodelor eficiente de prevenție. 

Te întrebi ce înseamnă de fapt cancerul infantil? Iată tot ce trebuie să știi despre o asemenea afecțiune:

  • Există numeroase diferențe între cancerul depistat la adulți și cel la copii. În cazul celor mici, cancerul se manifestă mult mai agresiv. Apare, conform specialiștilor, în primii ani de viață și se dezvoltă cu rapiditate. Tocmai de aceea, trebuie să acționezi la timp pentru a elimina din start posibilitatea unei tragedii. 
  • Sunt peste 100 de tipuri de cancer, ceea ce ar trebui să-ți dea de gândit, mai ales dacă ai un copil. Printre cele mai răspândite cancere în rândul celor mici se numără leucemia, tumori cerebrale și ale sistemului nervos central și tumori osoase. Totuși, comparativ cu adulții diagnosticații, există mai multe șanse de vindecare în rândul copiilor și adolescenților. Conform studiilor, există aproximativ 500.000 de supraviețuitori ai cancerului infantil. 

Citește și: 7 sfaturi de comunicare cu copiii dacă lucrezi în secția de pediatrie

  • Nu se știe exact de ce anume este determinat. Chiar dacă în rândul adulților factorii de mediu, viciile și obiceiurile alimentare influențează semnificativ rata de apariție a cancerului, în cazul copiilor nu se știe exact. Pot fi atât moștenire genetice, cât și predispozițiile organismului de a facilita dezvoltarea afecțiunii.
  • Tratamentul pe care îl implică este mult mai complex decât ai crede. În lupta directă cu cancerul nu este vorba doar de integrarea tehnicilor potrivite de tratare. Personalul medical trebuie să dea dovadă și de o înțelegere aprofundată a felului în care se simte copilul sau adolescentul. În plus, la o vârstă fragedă, nu există noțiunea de boală. Cei mici nu percep în mod corect pericolul care îi amenință. Tocmai de aceea, medicii și asistenții medicali trebuie să trateze totul cu mare atenție la detalii în așa fel încât să nu genereze probleme de ordin emoțional. E nevoie de strategii de reducere a anxietății și stărilor depresive și în rândul părinților. 
  • Nu există suficiente studii de specialitate pentru cancerul infantil. Chiar dacă numărul celor diagnosticați crește cu rapiditate, industria nu este suficient de dezvoltată pentru a susține modalități ingenioase de tratare. Doar 9 medicamente au fost până acum aprobate în rândul pacienților minori. Totuși, oamenii de știință și cercetătorii în domeniul medical derulează studii de specialitate pentru a găsi rețeta ideală de vindecare a cancerului infantil. 

Cum să celebrezi ziua de 15 februarie? 

Ziua Internațională a Copilului Bolnav de Cancer este un moment care aduce în discuție problemele reale cu care se confruntă cei mici. Oricât de tragic ar părea, comunitatea medicală, dar și cea a părinților trebuie să ia inițiative care să conteze. Viața nu este deloc dreaptă, dar negarea sau refuzul de a lupta nu sunt deloc soluții palpabile. 

Te întrebi cum poți aduce o contribuție semnificativă în lupta împotriva cancerului infantil? Ei bine, există câteva lucruri pe care le poți face: 

  • Donează unei cauze umanitare – E foarte important să te implici în cauze nobile. Alege o fundație și donează lunar o sumă de bani familiilor care trebuie să treacă prin momente de cumpănă. Nu contează neapărat suma, ci dorința ta de a ajuta. Este un gest aparent nesemnificativ, dar care în final va aduce multe zâmbete. Nu mulți părinți dispun de resursele financiare pentru a susține derularea ședințelor de chimioterapie sau a tratamentelor specifice. 
  • Implică-te în cercetări științifice – Dacă faci parte din domeniul medical, nu ezita să aduci contribuții studiilor care se află în desfășurare. Participă la conferințe și workshop-uri și încearcă să ridici problema cancerului infantil și în instituția în care lucrezi. Dacă trebuie să te implici în tratarea unor copii bolnavi, încearcă pe cât se poate să le curmezi suferința. Spune-le povești și tratează-i mereu cu zâmbetul pe buze. Copiii au nevoie de afecțiune, indiferent de gravitatea problemei cu care se confruntă. 

Iată care sunt cele 10 semne care vă arată dacă sunteți potrivit pentru o carieră în pediatrie

  • Devino voluntar Ia legătura cu un centru pediatric sau o organizație a cărui scop principal este de a ușura viața copiilor încercați de viață. Acordă măcar câteva zile pe săptămână pentru a-i ajuta pe cei care au cu adevărat nevoie. Va fi o experiență pe cât de emoționantă, pe atât de frumoasă. De asemenea, dacă vrei să oferi suport necondiționat celor aflați în suferință poți dona în mod constant sânge. 
  • Pune accent pe importanța tehnicilor de prevenție – Ca părinte, încearcă să nu treci niciodată peste controalele de rutină. Este o responsabilitate pe care trebuie să ți-o asumi dacă îți dorești ca cel mic să se bucure de o copilărie frumoasă, lipsită de griji. O dată la șase luni mergeți împreună la un control de rutină. Nu uita să apelezi imediat la ajutor specializat în cazul în care sesizezi o schimbare în ceea ce privește sănătatea copilului. 

Concluzii 

Ziua Internațională a Copilului Bolnav de Cancer este un prilej numai bun pentru a conștientiza cu adevărat importanța prevenției. Cancerul infantil face victime anual. Statisticile sunt îngrijorătoare, mai ales că e vorba de persoane care nu și-au început încă drumul în viață. Însă, șansele de vindecare există și devin din ce în ce mai palpabile în momentul în care prevenția devine prioritară. În cazul în care vrei să-i susții pe cei care se confruntă cu o asemenea afecțiune poți dona atât bani, cât și sânge în centre speciale. 

Acționează responsabil atât pentru tine, cât și pentru cei dragi!

Ești specialist medical și vrei să schimbi locul de muncă? Creează-ți acum un profil pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

REDSEM

Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.

Facebook Comment