Geriatria și pediatria sunt două specializări medicale, care oferă tratamente specifice în funcție de vârsta pacientului. Geriatria se adresează vârstnicilor, pe când pediatria tratează afecțiunile des întâlnite în cazul copiilor.
Chiar dacă cele două domenii par foarte diferite, există un punct care le unește pe amândouă – tratarea afecțiunilor cronice. Totuși, înainte de a discuta despre similarități e important să dezvolți o perspectivă complexă asupra principalelor diferențe care gravitează în jurul lor. Medicina este un domeniu foarte dinamic, dar care poate fi înțeles numai prin abordări nuanțate.
Te întrebi ce presupune mai exact fiecare specializare și unde se întâlnesc amândouă?
Geriatrie și pediatrie – Principalele diferențe
Geriatria și pediatria abordează, în modalitățile de tratare pe care le prezintă, două perioade extreme din viața unui om – copilăria și bătrânețea.
Tocmai de aceea, intervin numeroase diferențe în ceea ce privește perspectiva medicului, cât și caracteristicile tehnicilor aplicate pentru rezolvarea problemelor:
- Discuția despre specificațiile afecțiunii și soluțiile de tratare capătă contururi diferite în funcție de fiecare specializare. În cazul copiilor, medicii pediatrii consultă înainte de toate părerea părinților și se sfătuiesc împreună pentru a găsi cele mai bune variante de tratare. Însă, e nevoie și de o discuție cu pacientul, pentru a facilita derularea cu ușurință a activităților. Este deja binecunoscut faptul că cei mici nu sunt chiar cei mai prietenoși atunci când vine vorba de vizitele la doctor. În plus, le este destul de greu să proceseze matur informațiile și se simt adesea amenințați de personalul medical. Tocmai de aceea, medicii trebuie să trateze totul cu răbdare, tact și profesionalism. În general, se folosesc strategii care să-i ajute pe cei mici să înțeleagă exact prin ceea ce vor trece în cabinet. În cazul vârstnicilor, se consideră că ei sunt persoane mature, care pot lua decizii pe cont propriu. Însă, tocmai aici intervin problemele. De multe ori, oamenii aleg să amâne tratamentele sau să ia hotărâri fără a consulta și alte păreri.
Citește și: 7 sfaturi de comunicare cu copiii dacă lucrezi în secția de pediatrie
- Nevoile și așteptările pacienților sunt diferite. Dacă pentru un copil de 5 ani cel mai important lucru este să se simtă în siguranță, pentru unul de 65 de ani este să fie tratat responsabil. Aici, misiunea medicilor este de a crea atmosfera ideală pentru fiecare persoană în parte. Poate fi destul de greu, mai ales că din punct de vedere generațional așteptările sunt altele. Atenția copiilor este captată cel mai bine de jocuri și povești interactive, pe când cea a bătrânilor de blândețe și empatie. La vârsta a treia, cel mai important lucru este să simți că cineva îți oferă sprijin necondiționat.
- Tocmai pentru că este vorba de două vârste diferite, etapele de monitorizare diferă semnificativ. Bătrânii, spre deosebire de cei mici au nevoie de o supraveghere constantă. La bătrânețe, tratamentele administrate presupun controale regulate și activități care să reducă efectele negative ale afecțiunilor specifice vârstei. În caz contrar, pot apărea probleme mult mai complexe, denumite adesea giganți geriatrici. Pe lista dezechilibrelor care se pot dezvolta ulterior în cazul vârstnicilor se numără: imobilitatea, probleme ale sistemului nervos central și instabilitatea. În cazul copiilor, metodele de tratare au la bază mai mult importanța prevenției. Cu ajutorul medicilor, cei mici se pot bucura de o evoluție armonioasă, lipsită de boli și afecțiuni cu repercusiuni numeroase asupra organismului.
Care sunt similaritățile dintre cele două specializări?
Cele două specializări sunt două extreme care se resping, dar care pot avea câteva lucruri în comun.
Geriatria și pediatria reușesc, astfel, să se asemene din mai multe puncte de vedere. Printre cele mai pregnante similarități se numără:
- Conduita etică – În ambele domenii e nevoie de o gestionare adecvată a principiilor etice. Respectarea drepturilor pacienților și informarea lor cu privire la evoluția afecțiunilor de care suferă este mai mult decât necesară. Comunicarea deschisă, transparentă, bazată pe importanța empatiei și a profesionalismului sunt imperative. Atât copiii, cât și vârstnicii au nevoie să fie ghidați în așa fel încât să nu experimenteze momente de agitație sau frică. În plus, medicul trebuie să știe să vorbească pe limba fiecăruia.
Te-ar putea interesa și: Asistent medical pe sectia de geriatrie – ce provocari poti intampina
- Atenția la detalii – Fiecare activitate ar trebui derulată cu multă responsabilitate, tocmai pentru că implică două generații extrem de diferite. Personalul medical trebuie să îmbine utilul cu plăcutul și să deruleze cu simț de răspundere fiecare etapă de tratare. Nu-i deloc ușor să lucrezi cu persoane vulnerabile sau cu pacienți care abia și-au început drumul în viață. Trebuie să mixezi strategiile adecvate și să iei în calcul toate riscurile care pot apărea pe parcurs. Echipamentele de ultimă generație, recunoscute pentru reducerea disconfortului și a durerii devin alegerile inspirate în ambele cazuri.
- Abordări calitative – În ambele cazuri, e nevoie de o cunoaștere aprofundată a nevoilor pe care le prezintă organismul fiecărui pacient. Medicii care au ales să practice în asemenea domenii trebuie să înțeleagă că ceea ce au de făcut necesită numeroase cunoștințe teoretice și practice. De asemneea, devine mai mult decât necesar ca personalul medical să fie la curent cu noile tendințe în materie de tratare. Astfel, pacienții se vor bucura de experiențe de neuitat, indiferent de situație. Eficiența soluțiilor personalizate nu poate fi contestată niciodată.
Citește și: Cum este sa lucrezi ca asistent medical intr-o sectie de pediatrie
Concluzii
Geriatria și pediatria sunt două specializări care abordează problemele aferente a două perioade destul de dificile – copilăria și bătrânețea. Copiii, care se află în plin proces de evoluție, au nevoie de tratamente și soluții adecvate de prevenție. În schimb, bătrânii trebuie să apeleze la servicii constante de supraveghere și control, pentru a reduce intensitatea durerilor atât de specifice vârstei.
Chiar dacă par două domenii care nu au cum să se asemenea vreodată, sunt destul de similare din anumite puncte de vedere. Atât medicii pediatrii, cât și cei geriatrii trebuie să acționeze cu răbdare, profesionalism și mai ales atenție la detalii. Copiii și vârstnicii care suferă de afecțiuni neurologice nu pot lua decizii pe cont propriu. Tocmai de aceea, e nevoie de o abordare care să aibă în vedere importanța comunicării deschise și a transparenței. Indiferent de vârstă, pacienții au nevoie să se simtă în siguranță și să se bucure de experiențe unice în instituția medico-sanitară. Ca medic, trebuie să iei în calcul toate riscurile care pot apărea și să gestionezi totul ca un adevărat profesionist.
Opusele se atrag întotdeauna, tocmai de aceea, ca medic, trebuie să fii pregătit pentru orice situație!
Ești specialist medical și vrei să schimbi locul de muncă? Creează-ți acum un profil pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.