De profesie medic rezident în cadrul specialității medicină de familie, iubesc domeniul sănătății și sunt entuziasmată de a-i inspira și pe alții. Fire creativă și curioasă, sunt pasionată de lectură, călătorii și natură.
Potrivit legislației în vigoare, privitor la această formă de învățământ, aflăm următoarele detalii:
Art. 1:
1) Rezidenţiatul reprezintă forma specifică de învăţământ postuniversitar pentru absolvenţii licenţiaţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie, care asigură pregătirea necesară obţinerii uneia dintre specialităţile cuprinse în Nomenclatorul specialităţilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală.
(2) Specialităţile şi durata pregătirii prin rezidenţiat se stabilesc prin ordin al ministrului sănătăţii.
Art. 2:
1) Rezidenţiatul se organizează în următoarele forme: pe locuri, pe posturi.
(2) Pregătirea în rezidenţiat reprezintă un proces continuu de pregătire teoretică şi practică, fiind normată ca activitate didactică doar activitatea de pregătire în rezidenţiat efectuată de către cadrele didactice universitare, în conformitate cu numărul orelor de curs şi de aplicaţii din curriculumul aprobat.
(3) Cifra de şcolarizare a rezidenţilor se aprobă anual prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului educaţiei, cercetării şi inovării.
Rolul farmacistului este o componentă cheie într-un sistem sanitar aflat într-o continuă dezvoltare și în mod special, se așteaptă din partea generațiilor de tineri farmaciști șă fie adevărați experți în sănătate, să creeze un mediu profesional sănătos, să producă schimbări pozitive și să ridice astfel la înălțime acuratețea actului medical pe care îl prestează. Iar unul din mijloacele de a evolua profesional este rezidențiatul.
Așa precum deja știm cu toții, facultatea de farmacie durează 5 ani, după care ești licențiat în farmacie, deci farmacist cu acte în regulă, cu drept de liberă practică, având fie posibilitatea de te angaja într-o farmacie, fie de a-ți crea propria afacere. În domeniul farmaciei, ca și în stomatologie, rezidențiatul este o opțiune, nu condiționează în niciun fel statutul tău de liber practician specialist, pe când, în medicină generală, după cum probabil vă este deja bine cunoscut, rezidențiatul este obligatoriu pentru a deveni medic specialist.
Pentru a parcurge această formă de studii postuniversitare, singura condiție este să fii licențiat în farmacie. În rest, nu există alte condiții. Așadar, fie dacă termini farmacia anul acesta, fie ai terminat-o acum un an sau zece ani, în momentul în care îți dorești să urmezi un rezidențiat în farmacie, ești liber să începi pregătirea și să te prezinți la examen.
Citește și: Profesia de farmacist – avizul de liberă practică și apartenența la Colegiul Farmaciștilor din România
La prima vedere tematica examenului pare destul de stufoasă, dar asta mai ales datorită faptului că sunt extrase capitole din mai multe referințe bibliografice, însă materia nu cuprinde nimic nou față de ceea ce ați studiat deja în timpul celor cinci ani de facultate.
Mai jos voi enumera cele 10 referințe bibliografice valabile pentru sesiunea noiembrie 2022, urmând ca aici să consultați voi în detaliu capitolele selectate din fiecare carte:
1. Cristea AN. Farmacologie generală, Ed. Didactică și Pedagogică, București, ediția a II-a (revăzută și adăugită), 2009 (cu tiraj prelungit în 2011).
2. Manual de farmacoterapie / Barbara G. Wells, Terry L. Schwinghammer, Joseph T. DiPiro, Cecily V. DiPiro; Adina Popa (coord. ed. în lb. română) – București: Prior, 2019. ISBN 978-973-88039-3-0.
3. Tehnologie farmaceutică, Editura Polirom, Iași, Vol. 1 ediția IV, 2017; Tehnologie farmaceutică, Editura Polirom, Iași, Vol. 2 ediția II, 2017; Tehnologie farmaceutică, Editura Polirom, Iași, Vol. 3 ediția II, 2017. Autori: Popovici Iuliana, Lupulieasa Dumitru, UMF Grigore T. Popa Iași, UMF Carol Davila București.
4. *** Farmacopeea Română, Ed. X-a, Ed. Medicală, București, 1993; Farmacopeea Română, Ed. X-a, Supliment 2004, Ed. Medicală, București, 2004.
5. European Pharmacopoeia, ed.10 online.
6. Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, Republicată, Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 652/2015, cu modificările și completările ulterioare, Titlul XIV: Exercitarea profesiei de farmacist. Organizarea și funcționarea Colegiului Farmaciștilor din România.
7. Decizia Colegiului Farmaciștilor din România nr. 2/2009 privind aprobarea Statutului Colegiului Farmaciștilor din România și a Codului deontologic al farmacistului, Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 490/2009.
8. Bojita M., Roman L., Săndulescu R., Oprean R. Analiza și controlul medicamentelor, vol. 2, Ed. Intelcredo, Cluj-Napoca, 2003.
9. Profire L., Tauser R.G., Lupșcu D. Aspecte chimico-farmaceutice în unele clase terapeutice: anestezice locale și medicamente cu acțiune asupra sistemului nervos vegetativ, Editura Junimea, Iași, 2006.
10. Stănescu U. (editor), Hăncianu M., Gîrd C. E. Farmacognozie. Produse vegetale cu substanțe bioactive, Editura Polirom, 2020.
Te-ar putea interesa și: Ghid pentru farmaciști: cum să sprijine pacienții în autoîngrijirea în mod responsabil
Cât privește momentul în care să începi să înveți, cât să petreci în fiecare zi învățând sau cât timp ia pregătire per total, nu aș putea oferi o rețetă a succesului, acesta fiind un aspect particular fiecărei persoane în parte și adaptabil la ritmul de viață al fiecăruia. După cum am menționat deja mai sus, materia pentru admitere în rezidențiat nu cuprinde noțiuni noi față de cele învățate deja în facultate, deci nu e motiv de spaimă. În plus, e necesar să dezvoltați o atitudine pozitivă și de încredere în sine. Creierul nostru e capabil de a-și reaminti informații sedimentate acum mai mult timp în urmă, practic materia asta este deja învățată, tu doar o reîmprospătezi și o fixezi acum.
Așadar având în spate cinci ani în care ați învățat aceste lucruri încercați să nu vă lăsați copleșiți de volumul materiei sau de timpul scurt rămas până la examen. Timpul scurt poate fi chiar și un avantaj, deoarece reușești să fii mai focusat pe învățat și nu te vei lăsat ușor distras de alte activități.
Fixarea și verificarea materiei se realizează cel mai simplu prin rezolvarea grilelor, sau cel puțin acest mijloc a funcționat eficient la mine și la mulți colegi cu care am discutat. Există și o carte de grile creată de catedra de Controlul Medicamentelor din carul Facultății de Farmacie din București din care vă puteți testa cunoștințele aferente acestei părți de materie. În plus, unii colegi farmaciști și rezidenți mai mari, au avut bunăvoința de a aduna grilele care s-au dat la examenul de admitere în rezidențiat la farmacie în ultimii zece ani , cumulând astfel un număr impresionant de 2000 de grile pe care le puteți avea la dispoziție adunate toate într-un singur loc, mulțumită lor.
O altă sursă de grile o găsiți pe site-ul grilerezidențiat.ro, unde prin crearea unui cont și achiziționarea unui abonament aveți acces la un număr mare de grile, teste și simulări.
În cadrul rezidențiatului în domeniul farmacie există disponibile 4 specializări, dintre care voi puteți alege, în funcție de punctaj, pe cea pe care o doriți.
Mai jos voi prezenta succint curricula de pregătire pentru fiecare, pentru a vă putea contura o idee în privința modulelor și stagiilor pe care le veți parcurge:
1. Etapa de angajare, luare în evidență, rezolvare a problemelor social-administrative, prezentare la unitatea repartizată, alegerea îndrumătorului și fixarea planului de activitate – ½ lună
2. Stagiul de tehnologie farmaceutică – 4 luni
3. Stagiul de fitoterapie – 1 lună
4. Stagiul de dispozitive medicale și suplimente nutritive – 1 lună
5. Stagiul de controlul medicamentului – 1 lună
6. Stagiul de management în farmacie – 1 lună
7. Stagiul de informatică aplicată – 1 lună
8. Stagiul de farmacoterapie și interacțiuni medicamentoase – 2 luni
9. Stagiul de farmacie clinică – 1 lună
10. Stagiul de biofarmacie – 1 lună
11. Stagiul de farmacie veterinară – 1 lună
12. Stagiul de homeopatie – 1 lună
13. Stagiul de marketing și piață farmaceutică – 1 lună
14. Stagiul de urgențe medicale – 1 lună
15. Stagiul de sănătate publică și politica medicamentului – 1 lună
16. Stagiul de practică de farmacie publică – 3 luni
17. Stagiul de afaceri reglementare farmaceutice – 1 lună
18. Stagiul de managementul calității, standardizare și logistică – 1 lună
19. Stagiul de farmacovigilență – 1 lună
20. Stagiul de comunicare și consiliere a pacientului – 1 lună
21. Stagiul de farmacoeconomie – ½ lună
22. Stagiul de nutriție enterală și parenterală – 1 lună
23. Stagiul de radiofarmacie – 1 lună
24. Stagiul de farmacie oncologică – 2 luni
25. Stagiul practic în farmacia de spital – 3 luni
Citește și: Ești farmacist? Iată ce taxe și cotizații trebuie să plătești
1. Etapa de angajare, luare în evidență, rezolvare a problemelor social administrative, prezentare la unitatea repartizată, alegerea îndrumătorului și fixarea planului de activitate: ½ lună
2. Stagiul de tehnologie farmaceutică: 4 luni
3. Stagiul de biotehnologie: 2 luni
4. Stagiul de biofarmacie: 2 luni
5. Stagiul de procese tehnologice și utilaje industriale utilizate în industria farmaceutică și cosmetică: 2 luni
6. Stagiul de cercetare și dezvoltare farmaceutică și cosmetică: 2 luni
7. Stagiul de informatică și biostatistică: 1 lună
8. Stagiul de proiectarea și planificarea activității de cercetare: 2 luni
9. Stagiul de transfer tehnologic și validare: 4 luni
10. Stagiul de fabricație și planificare industrială: 1 lună
11. Stagiul de afaceri reglementare farmaceutice: 2 luni
12. Stagiul de marketing și piața farmaceutică și a cosmeticelor: 1 lună
13. Stagiul de managementul și asigurarea calității (controlul medicamentului): 2 luni
a) Controlul calității (CC)
b) Asigurarea calității (AC)
14. Stagiul de proprietate intelectuală în cercetare-dezvoltare în domeniul farmaceutic și cosmetic: 1 lună
15. Stagiul de toxicologie industrială și ecotoxicologie: 1 lună
16. Stagiul de farmacoeconomie: ½ lună
17. Stagiul practic într-o unitate farmaceutică sau cosmetică: 6 luni
Te-ar putea interesa și: Pacienții din România au încredere în farmaciști și consideră sfaturile la fel de sigure ca în cabinetul medicilor
1. Metodologia cercetării ştiinţifice medicale şi farmaceutice – 1 lună
2. Elemente de matematică în analiza de laborator. biostatistică – 1 lună
3. Legislaţie şi management în laboratorul farmaceutic – 1 lună
4. Biochimie – 1 lună
5. Evaluarea efectelor terapeutice, analiza şi controlul produselor vegetale – 1 lună
6. Farmacologie experimentală – 2 luni
7. Elemente de informatică în laboratorul farmaceutic – 1 lună
8. Igiena alimentaţiei – 1 lună
9. Toxicologie – 3 luni
10. Imunologie – microbiologie – 1 lună
11. Controlul medicamentului – 2 luni
12. Expertiza toxicologică – 1 lună
13. Laborator clinic – 2 luni
14. Biofarmacie – 2 luni
15. Analiza chimico-clinică în toxicologia de urgenţă – 1 lună
16. Analize de laborator – 3 luni
1. Controlul medicamentului: 3 luni
2. Toxicologie: 3 luni
3. Farmacologie experimentală – 1 lună
4. Laborator clinic: 2 luni
5. Igiena alimentaţiei: 2 luni
6. Analize chimico-toxicologice în laboratoroarele de control al abuzului şi substanţelor de abuz – 1 lună
Scopul este formarea farmaciştilor specialişti având cunoştinţe teoretice şi aptitudini practice care să le permită furnizarea de servicii specializate de farmacie clinică şi asistenţă farmaceutică modernă de calitate, menite să asigure utilizarea ştiinţifică şi raţională a medicamentelor pentru pacient şi societate.
Printre obiectivele pe care le veți urma în cadrul acestei acestei specializări, menționăm: colaborarea cu medicul, la instituirea farmacoterapiei individualizate şi la optimizarea farmacoterapiei fundamentată pe mecanismul de feed-back al supravegherii terapeutice, monitorizarea farmacoterapeutică, fundamentată pe criteriul farmacocinetic (dozarea concentraţiei plasmatice a medicamentului), activitate de farmacoeconomie și participarea în echipa de cercetare a medicamentului.
Durata studiilor este de 3 ani, iar structura stagiilor cuprinde:
Pregătirea practică prin asistenţă şi practică supravegheată, va fi desfăşurata în afara facultăţii, 4 zile/săptămână. Farmacistul rezident va desfăşura activitate practică zilnică, cu excepţia zilei în care se vor desfăşura cursuri şi seminarii la facultate. Acesta va avea responsabilităţi precise, stabilite în funcţie de locul de desfăşurare a stagiului practic. Îndeplinirea acestora va fi îndrumată de un farmacist clinician specialist instructor de practică (trainer) şi urmărită de către responsabilul (coordonatorul) de stagiu, cadru didactică disciplina de Farmacie clinică a centrului universitar.
Potrivit legislației aflată în vigoare în prezent. Farmaciștii rezidenți au următoarele salarii brute:
Ce beneficii poate aduce unui farmacist rezidențiatul?
Avantajele obținute în urma parcurgerii rezidențiatului la farmacie nu sunt deloc de neglijat: în primul rând după finalizare statutul tău se schimbă, devenind farmacist specialist, ceea ce presupune cunoștințe noi dobândite, posibilități noi de a profesa, dar și în plan economic va avea răsunet, un farmacist specialist având salariul brut de 5315 ron.
De câte ori pot da la rezidențiat?
Rezidențiatul îl poți da ori de câte ori dorești. Poți parcurge toate rezidențiatele pe rând, cu mențiunea, că de al doilea rezidențiat înainte se percepe și o taxă.
În timpul rezidențiatului pot avea și un al doilea job?
Sigur că da, dar asta depinde doar de tine, de timpul de care dispui, de energia pe care o ai sau de prioritățile pe care ți le-ai stabilit. Sunt, desigur, multe persoane care sunt angajate la o farmacie privată și în paralel urmează și rezidențiatul, primind așadar 2 salarii. Sincer, părerea mea personală este că aici e și avantajul pentru cei care dispun de timp în privința asta.
Și, întrucât anul universitar tocmai s-a încheiat, ne apropiem cu pași repezi de următoarea sesiune de admitere la rezidențiat, vă urez succes și putere pentru învățat.
Ești farmacist și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
De profesie medic rezident în cadrul specialității medicină de familie, iubesc domeniul sănătății și sunt entuziasmată de a-i inspira și pe alții. Fire creativă și curioasă, sunt pasionată de lectură, călătorii și natură.