Sondaj Colegiul Farmaciștilor: Care sunt problemele și nemulțumirile farmaciștilor

Sondaj Colegiul Farmaciștilor: Care sunt problemele și nemulțumirile farmaciștilor

Colegiul Farmaciștilor din București a realizat un sondaj pe bază de chestionar pentru a identifica factorii care influențează negativ activitatea farmaciștilor din farmaciile de circuit deschis și care îi determină să facă diverse compromisuri sub aspect profesional. Sondajul a fost realizat pe un număr de 748 respondenți și a cuprins 14 întrebări. 

Rezultatele chestionarului au arătat că:

63,9% dintre respondenți au considerat că delegarea către farmacist a unor sarcini și atribuții fără legătură cu profesia sa este considerată un factor perturbator al activității curente.

62,7% dintre respondenți au considerat că nerespectarea în unele cazuri a regulilor de eliberare a medicamentelor exclusiv de către farmaciști reprezintă un factor care influențează negativ activitatea.

62, 3% dintre respondenți au răspuns că impunerea recomandării unui anumit medicament original sau generic de pe rețete în defavoarea altuia, pe criterii comerciale afectează nefavorabil activitatea.

52% dintre respondenți au considerat că relaționarea cu șeful ierarhic superior influențează negativ activitatea.

26.6% dintre respondenți au menționat faptul că relaționarea cu alți colegi farmaciști influențează negativ activitatea.

34,4% dintre respondenți au spus că relaționarea cu alți angajați ai farmaciei subordonați ierarhic influențează negativ activitatea.

76,9% dintre respondenți sunt nemulțumiți de nivelul salariului în raport cu efortul depus și cu pregătirea profesională.

79,3% dintre respondenți sunt nemulțumiți de existența „target-ului” care condiționează nivelul venitului lunar.

76,3 % dintre respondenți sunt nemulțumiți de programul de lucru extins (week-end, sărbători legale).

86,5% dintre respondenți au răspuns că implicarea limitată în trecut a Colegiului privind propuneri legislative care să apere farmacistul constituie un element de nemulțumire. 

Lipsa unor medicamente uzuale din farmacii perturbă activitatea a 73,4% dintre respondenți.

68,2% dintre respondeți consideră că direcționarea pacienților către anumite farmacii de către unii medici influențează negativ activitatea.

Renunțarea la activitatea tradițională de receptură influențează negativ activitatea a 61,8% dintre respondenți.

87% dintre respondenți sunt de părere că reclamele agresive în mass-media la farmacii sau medicamente perturbă activitatea.

De asemenea, cele mai frecvente comentarii consemnate la categoria „Alte mențiuni” fac referire la:

  • Introducerea unui element distinctiv care să permită deosebirea vizuală dintre farmacist și asistentul de farmacie;
  • Interzicerea prin lege a reclamelor la OTC-uri, suplimente și farmacii;
  • Introducerea prin lege a consilierii pacienților ca serviciu farmaceutic distinct;
  • Impunerea unei distanțe minime între farmacii;
  • Încurajarea farmaciilor să reia activitatea de receptură;
  • Introducerea obligatorie în toate farmaciile a geamurilor sau parapeților din plexiglass care să delimiteze spațiul destinat exclusiv personalului de cel în care au acces pacienții;
  • Adaptarea sistemului de învățământ de specialitate la realitatea actuală pentru a genera farmaciști mai bine pregătiți;
  • Creșterea gradului de implicare a Colegiului Farmaciștilor în apărarea intereselor membrilor săi și la îmbunătățirea imaginii farmaciștilor.

Informațiile acestui sondaj aparțin Colegiului Farmaciștilor din București. Sursă articol aici 

Ești farmacist și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment