Spitalele vor primi peste 150 de milioane euro pentru a reduce riscul infecțiilor nosocomiale

Spitalele vor primi peste 150 de milioane euro pentru a reduce riscul infecțiilor nosocomiale

Spitalele, clinicile sau unitățile sanitare care dețin secții de chirurgie sau bloc operator pot depune proiecte de finanțare pentru dotări menite să reducă riscul de infecții asociate asistenței medicale (IAAM).

Ministerul Sănătății a lansat recent Ghidul solicitantului pentru investiții în dotarea spitalelor publice cu echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții asociate asistenței medicale (este vorba despre „Componenta 12 – Sănătate, Investiția I2. Dezvoltarea infrastructurii spitalicești publice, Investiția specifică: I2.4. Echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale”). Finanțarea este în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și vizează combaterea infecțiilor din spitalele de stat. 

Citește și 25 de spitale vor fi construite de la zero sau reabilitate prin PNRR

Detalii despre finanțări

Cel puțin 25 de unități medicale publice vor putea fi finanțate, în urma selecției proiectelor depuse. Valoarea totală a fondurilor alocate este de 150.380.000 de euro, iar valoarea maximă nerambursabilă a sumei alocate per proiect este de 6.015.200 de euro.

Potrivit unui anunț publicat pe site-ul Ministerului Sănătății, vor fi finanțate lucrări de reabilitare, modernizare sau extindere a infrastructurii spitalelor, pentru organizarea unor unități în care să fie izolați, grupați sau tratați pacienții cu infecții nosocomiale. 

„De asemenea, se pot primi fonduri pentru dezvoltarea laboratoarelor de referință și a celor cu capacitate de investigații și analize de microbiologie specializate, precum și pentru achiziționarea de echipamente și sisteme destinate reducerii infecțiilor nosocomiale”, se mai arată în anunțul Ministerului Sănătății, 

Cine poate depune proiecte

Poate aplica orice entitate publică în cadrul căreia se află o unitate sanitară ce are laboratoare de microbiologie, bloc operator, secții de Terapie Intensivă, secții de chirurgie, obstetrică ginecologie, gastroenterologie, secții de arși sau boli infecțioase. Data lansării apelului de proiecte este 30 Septembrie 2022. 

Te-ar putea interesa și Ghidul Beneficiarului: Cum pot obține cabinetele de planificare familială echipamente și renovare gratuite

Ultimul raport privind infecțiile nosocomiale în România a fost publicat în septembrie 2021 de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor. Raportul vorbește despre date din 2019, când au fost raportate peste 23.000 de infecții nosocomiale, cifrele crescând de la an la an. 

„Cu toate că s-au înregistrat creșteri ale numărului de infecții raportate, atât în privința ICD, cât și a IAAM (număr total, pneumonii, infecții de părți moi), fenomenul subraportării rămâne unul important, ceea ce împiedică recunoașterea dimensiunilor acestor situații clinice, stabilirea unui răspuns adecvat și evaluarea eficienței măsurilor de prevenire și control”, este una dintre concluziile raportului. 

Angajezi specialiști medicali? Creează un profil de companie aici, spune-ne ce posturi libere ai, iar noi te conectăm cu candidați calificați.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment