Raport privind activitatea rețelei sanitare în 2021: A crescut numărul medicilor, dar și numărul pacienților

Raport privind activitatea rețelei sanitare în 2021: A crescut numărul medicilor, dar și numărul pacienților

Activitatea spitalelor și a medicilor din România a fost, anul trecut, marcată de pandemia de Covid19, ceea ce a adus o reorganizare a serviciilor de îngrijire și a angajaților. Peste 65.000 de spitale au funcționat anul trecut, iar unui medic i-au revenit, în medie, 279 de locuitori. Datele mai arată că unitățile sanitare au tratat 2,7 milioane de pacienți, cu 35.000 de cazuri mai multe față de anul precedent, arată Raportul privind activitatea Rețelei Sanitare și de Ocrotire a Sănătății în anul 2021, realizat de Institutul Național de Statistică. 

Institutul de Statistică a realizat raportul în baza informațiilor obținute din surse administrative sau direct de la unitățile sanitare. Informațiile se referă la situația existentă la finele anului trecut și au fost colectate în primele două luni ale anului 2022. 

Citește și Ministerul Sănătății înăsprește condițiile pentru cei care vor să devină manageri de spital sau de DSP

Situația generală a anului 2021 în sănătate

Întreaga activitate a spitalelor și a personalului medical a fost marcată, anul trecut, de evoluția pandemiei Covid-19 și de încercările autorităților de a preveni răspândirea virusului. Iar în același timp, a fost organizată o amplă campanie de vaccinare împotriva virusului SarsCov2 (ceea ce a presupus asigurarea resurselor umane, financiare și demararea etapelor pentru campania de imunizare).

Astfel, după modificările intervenite în sistemul de sănătate este observată o scădere a serviciilor medicale acordate pacienților în regim ambulator, o scădere a pacienților internați și a duratei medii de spitalizare. În același timp, a fost schimbată și structura specialităților medicale pentru medici. 

„Schimbările în infrastructura sistemului sanitar și în structura personalului implicat în asigurarea serviciilor de sănătate poartă amprenta dezvoltării serviciilor de sănătate și a diversificării categoriilor de unități care furnizează serviciile medicale”, arată Raportul INS.

Situația medicilor în anul 2021

Cifrele arată că anul trecut, sistemul românesc de sănătate a avut 68.800 de medici, număr mai mare cu 3.000 față de 2020. 

De asemenea, în 2021, România a înregistrat 20.000 de medici stomatologi (mai mulți cu 1.500 față de 2020), 21.500 de Farmaciști (mai mulți cu 2.000 față de 2020), 155.600 de angajați cu pregătire sanitară medie (mai mulți cu 2.900 față de 2020) și 76.100 angajați ca personal sanitar auxiliar (creștere cu 2.100 față de 2020). 

Iar anul trecut, în spitalele publice au lucrat 2.400 de fiziokinetoterapeuți (cu 200 mai mulți față de 2020) și 18.000 de asistenți medicali cu studii superioare (cu 1.200 mai mulți față de 2020). 

„Structura personalului sanitar este preponderent feminină, ponderea femeilor în rândul medicilor și al medicilor stomatologi fiind de 70,6%, respectiv 66,2%, iar în rândul farmaciștilor de 89,8%”, au punctat specialiștii INS în raport. 

Este observat faptul că în 2021, față de anul precedent, numărul de medici (exclusiv stomatologi) a fost mai mare cu 3.020 (2.080 erau rezidenți), iar cele mai evidente creșteri sunt direct legate de pandemia de Covid19. 

Specialitățile medicale care au avut un rol important în limitarea răspândirii virusului și în gestionarea pandemiei au avut și mai mulți medici, iar aceste domenii sunt: boli infecțioase (creștere de 14,3%), pneumologie (creștere de 11,9%), anestezie și terapie intensivă (creștere de 8,6%), epidemiologie (creștere de 8,6%), specialitățile sănătate publică și management (creștere de 14,6%), igienă (creștere de 19%). 

Te-ar putea interesa și S-au modificat instrucțiunile pentru evaluarea unităților sanitare cu paturi

Situația medicilor de familie

Și Institutul de Statistică subliniază că medicina primară, asigurată prin rețeaua de cabinete medicale de familie, este primul contact al populației cu sistemul sanitar, pentru diagnosticarea și tratarea unor boli, dar și pentru unele examene medicale preventive. 

Anul trecut, cele mai multe cabinete de medicină de familie au funcționat în mediul urban (6.300 de cabinete, comparativ cu 4.100 de cabinete în mediul rural). 

„În mediul rural, unui cabinet de medicină de familie i-au revenit de 1,3 ori mai mulţi locuitori (aparținând populaţiei rezidente) comparativ cu un cabinet din mediul urban”, punctează sursa citată. 

Distribuția personalului sanitar

În ce privește distribuția personalului sanitar pe medii de rezidență, care a fost determinată de repartizarea teritorială a spitalelor publice, s-au  păstrat discrepanțele majore deja existente. 

Din totalul medicilor din România, aproximativ o cincime au fost medici de familie, iar două treimi dintre aceștia au lucrat în mediul urban.

„În anul 2021, la fel ca în anul precedent, discrepanţele pe medii de rezidenţă privind asigurarea populaţiei cu personal medical sunt evidențiate de numărul mai mare de locuitori (aparținând populației rezidente) care au revenit unui cadru medico-sanitar, astfel: în mediul rural au revenit de 10 ori mai mulți locuitori unui medic (de 1,7 ori mai mulți locuitori unui medic de familie), de 7 ori mai mulţi locuitori unui medic stomatolog și de 4 ori mai mulți locuitori unui farmacist, față de mediul urban”, se mai arată în sursa citată. 

De exemplu, unui medic stomatolog i-a revenit  o medie de 279 de locuitori. 

Situația spitalelor din România

Așa cum am menționat anterior, anul trecut măsurile autorităților au fost canalizate asupra pandemiei de Covid19.  Activitatea din sistemul sanitar (public și privat) s-a desfășurat în peste 65.000 de unități sanitare. Cifra este mai mare cu aproximativ 2.000 de unități decât în anul 2020. 

Pe principalele categorii, rețeaua sanitară a dispus, în anul 2021, de următoarele: 543 spitale (față de 535 spitale în anul 2020); 160 unități asimilate spitalelor care oferă numai servicii de internare de zi sau servicii ambulatorii (mai mult cu 10 unități față de 2020); aproximativ 14.000 de cabinete medicale independente de specialitate, (cu 1276 unități mai multe decât în anul 2020); peste 16.000 de cabinete stomatologice independente (cu 527 unități mai multe decât în anul precedent); peste 10.000 de cabinete de medicină de familie (în scădere cu 182 cabinete față de anul 2020). 

Dintre cele 703 de spitale, centre de sănătate cu paturi de spital, numai 350 sunt unități medicale mari (cu peste 100 de paturi), iar 272 sunt unități medicale mici (cu mai puțin de 50 de paturi).

Vezi și Noi reguli pentru centrele de permanență: sancțiuni pentru cadrele medicale care nu respectă programul și modificarea activității

Situația farmaciilor în anul 2021

Rețeaua farmaceutică din țara noastră a furnizat servicii printr-un număr de 9.900 de farmacii, drogherii și puncte farmaceutice. Cifra a fost în creștere cu 97 de unități față de anul 2020.

Situația asistenței medicale ambulatorii

Acest tip de asistență medicală este asigurată prin mai multe unități precum centre medicale și stomatologice, policlinici, centre de diagnostic și tratament etc., cele mai multe fiind situate la oraș.

Dacă în 2021, în mediul urban au funcționat 12.900 de cabinete medicale independente, numărul lor a fost de 20 de ori mai mic în mediul rural (646). Asta înseamnă că numărul mediu de locuitori care a revenit unui cabinet a fost de 17 ori mai mare la țară decât la oraș. 

Situația asistenței medicale cu internare

Peste 135.000 de paturi au fost disponibile anul trecut în cele 703 spitale din România. Aceste unități au îngrijit și internat 2,7 milioane de pacienți. De asemenea, servicii de internare de zi au fost acordate unui număr de 3,6 milioane de pacienți, cu 0,5 milioane mai mulți față de 2020. 

Cele mai multe paturi de spital (133.000) au fost disponibile pentru pacienți în spitalele mari. 

„În anul 2021, prin Ordinul ministrului sănătății 434 din 26 martie 2021 privind aprobarea Planului de măsuri privind organizarea spitalelor și a unităților de dializă în contextul pandemiei de COVID-19, a fost reorganizată o rețea de unități care să asigure asistența medicală pacienților confirmați pozitiv sau suspecți cu COVID-19. În funcție de evoluția numărului de cazuri a fost necesară redimensionarea numărului de paturi atât pentru internarea continuă cât și pentru secțiile de ATI”, mai arată raportul. 

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment