Ghidul Beneficiarului: Cum pot obține cabinetele de planificare familială echipamente și renovare gratuite

Ghidul Beneficiarului: Cum pot obține cabinetele de planificare familială echipamente și renovare gratuite

Ghidul Beneficiarului care vizează dotarea cu echipamente a cabinetelor de planificare familială a fost lansat în consultare publică de Ministerul Sănătății. Finanțarea pentru dotările unităților va fi acordată în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). De menționat este că în cadrul PNRR sunt 2,45 de miliarde de euro pentru dezvoltarea și modernizarea infrastructurii spitalelor din sistemul sanitar.

Ce cuprinde Ghidul Beneficiarului

Potrivit Ghidului Beneficiarului, în cadrul obiectivului „Cabinete de planificare familială” vor fi dotate sau reabilitate 119 de astfel de unități deja existente. 

Aceste cabinete vor avea, dacă este cazul, intervenții de reabilitare și reamenajare, dar vor primi, de asemenea, și dotări de aparatură medicală de laborator și imagistică (de exemplu: dispozitive de tip point-of-care plus analizor pentru detecția infecțiilor cu transmitere sexuală, ecograf cu ultrasunete echipat cu sonde ginecologice ultraportabil, microscop, echipamente IT, frigider, mijloace de transport biciclete). 

Investiția are un buget total de 10.000.000 de euro și va fi realizată prin patru metode: 

  • O alocare de 8.500.000 de euro (85% din alocarea totală) pentru un apel competitiv de proiecte, pentru a fi selectată lista celor 119 de cabinete de planificare familială beneficiare. 
  • O alocare de 1.000.000 de euro: Ministerul Sănătății va derula o campanie de educație pentru sănătate, în special educație pentru sănătatea reproducerii, care va fi implementată la nivel național cu prioritate în regiuni vulnerabile (cu un număr mare de sarcini în adolescență și un număr mare de boli transmitere sexuală).
  • O alocare de 250.000 de euro: Ministerul Sănătății va derula o campanie de perfecționare și actualizare a cunoștințelor pentru angajații celor 119 de centre beneficiare.
  • O alocare de 250.000 de euro: Ministerul Sănătății va achiziționa 8 automobile electrice pe care le va distribui câte 1 pentru fiecare regiune prin Ordin al ministrului sănătății. Automobilele se vor utiliza „doar în scopul realizării activității specifice”, însă nu este precizat ce presupun aceste activități. 

Rata de finanțare este în proporție de 100%, asta înseamnă că nu este necesară contribuția proprie din partea aplicantului.

Citește și Raport privind activitatea rețelei sanitare în 2021: A crescut numărul medicilor, dar și numărul pacienților

Componentele proiectului

Investiția presupune atât renovări, cât și dotări pentru cabinetele de planificare familială. 

Astfel, un proiect poate conține:

  • Componenta „echipamente”: presupune selectarea, dintr-o listă de echipamente, a tuturor obiectelor care prezintă interes pentru cabinet, cu o valoare estimată la 65.630 de euro (dotarea minimă și obligatorie pentru fiecare cabinet de planificare familială). Achiziția echipamentelor va fi realizată centralizat, de Ministerul Sănătății. Astfel, beneficiarul nu va primi alocare financiară sub formă de grant, ci doar echipamentele. „Excepția de la această achiziție centralizată sunt reprezentate de achiziția de mobilier (birou, scaun medic etc), pentru care se alocă suma maximă de 7.384 lei reprezentând 1500 de euro și care va fi justificată în raportul final al proiectului”, este subliniat în Ghid. 
  • Componenta „renovare”: aceasta este acordată sub forma unui grant financiar, în valoare de maximum 10.000 de euro. Aici sunt acceptate doar lucrările de renovare care nu implică obținerea unei autorizații de construcție, precum: amenajări interioare, instalații, reparații (electricitate, termice, sanitare, canalizare), amenajări exterioare (zugrăveli, vopsitorii, reparații tencuieli), eficiența energetică, reparații la învelitoare, energie regenerabilă. 

În același timp, există și o listă de cheltuieli care nu vor fi acoperite de investiție, de exemplu: cheltuieli cu închirierea, comisioane, taxe, amenzi, penalități, obținerea avizelor și autorizațiilor, publicitate, informare, audit etc.)

Pot aplica toți reprezentanții unei entități publice care deține o unitate sanitară în cadrul căreia există cabinet de planificare familială. Important este faptul că „sunt eligibile și entitățile publice care dețin o unitate sanitară în cadrul căreia există cabinet de ginecologie și pentru care conducătorul unității completează o declarație pe propria răspundere prin care își asumă că va derula și activități specifice planificării familiale prin cabinetul de ginecologie”. 

Proiectele vor fi implementate de la data semnării contractelor de finanțare, dar după data de 1 octombrie 2022. Iar termenul limită până la care sunt finalizate obiectivele este 30 martie 2025. 

Te-ar putea interesa și Ministerul Sănătății înăsprește condițiile pentru cei care vor să devină manageri de spital sau de DSP

Dosarele de finanțare în cadrul acestei Investiții se încarcă pe platforma PNRR și vor include: cererea de finanțare, echipamente, declarația de eligibilitate, declarația privind prelucrarea datelor cu caracter personal, atestate de studii complementare sau adeverințe care atestă faptul că solicitantul este în curs de finalizare a cursurilor (dacă sunt solicitate echipamente pentru care sunt necesare competențe), devizul de lucrări și oferta aferentă acestuia care a stat la baza fundamentării bugetului (pentru „Componenta Renovare”), RLV-ul spațiului în care se desfășoară activitatea (pentru „Componenta Renovare”), documente referitoare la statutul solicitantului și reprezentantul legal.

Persoanele interesate de finanțare pot trimite întrebări cu privire la Ghidul Beneficiarului utilizând următoarea adresă: [email protected], iar răspunsurile la întrebări vor fi comunicate de Ministerul Sănătății în maximum 5 zile lucrătoare.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment