Sfaturi pentru angajatori: cum susții interviul de recrutare

Sfaturi pentru angajatori: cum susții interviul de recrutare

Chiar dacă în cadrul unui interviu, candidaţii au cele mai mari emoţii, nici cei care conduc discuţia din partea angajatorului nu sunt scutiţi de trac. Despre cum să susţii interviul de recrutare nu există foarte multe şabloane, fiecare fiind liber să-şi definitiveze singur schema conversaţiei pe care o va purta cu candidaţii. 

Mai jos, redăm o parte din ideile general acceptate și frecvent întâlnite despre cum susții interviul de recrutare.

Cum susții interviul de recrutare – 9 sfaturi pentru angajatori

1. Începe interviul de recrutare încet, într-un mod personal și precaut.

Începe interviul cu întrebări ușoare și mai personale, pentru a ajuta candidatul să se relaxeze. Astfel, discuția va curge mai lin, mai natural, iar candidatul va fi mai deschis. În plus, o astfel de atmosferă ajută la evaluarea compatibilității candidatului cu jobul, pentru ambele părți implicate.

2. Fii cât se poate de convingător.

Păstrează un ton cald și convingător pe parcursul interviului. Dacă începi să ridici tonul sau să te răstești, candidatul se va simți inconfortabil și va deveni mai retras. Astfel, va fi mai dificil să obții informațiile dorite cu privire la experiența sa și plus-valoarea pe care ar putea să o aducă în cadrul companiei.

3. Evită întrebările cu răspuns fix.

Pune întrebări deschise, care-i permit candidatului să-și arate gândirea. Întrebările cu răspuns fix limitează conversația, pe când cele deschise oferă mai mult spațiu pentru dialog și pot dezvălui informații importante despre candidatul respectiv.

4. Întreabă și ce nu se vede.

Nu te baza doar pe CV și scrisoarea de recomandare. Pune-i candidatului și câteva întrebări neașteptate, pentru a-i evalua gândirea critică și spontaneitatea. Câteva exemple ar fi: „Povestește-mi despre o greșeală pe care ai făcut-o la un loc de muncă și ce ai învățat din ea?” sau „Povestește-mi o situație în care ai gestionat un feedback negativ”.

Citește și: Cum să desfășori un interviu de recrutare eficient în 5 pași simpli

5. Oferă-i candidatului libertatea să preia inițiativa în interviul de recrutare.

Chiar dacă reprezinți interesele angajatorului și ești în măsură să conduci discuția, este bine să-i oferi și candidatului posibilitatea să adreseze întrebări sau să dezvolte un subiect de interes din partea lui. Asta te va ajuta să evaluezi spiritul de inițiativă.

6. Nu-i trimite întrebările în avans.

Este bine să-ți stabilești dinainte temele de discuție pentru interviul de recrutare, dar nu este indicat să i le transmiți și candidatului. Astfel, vei putea observa modul în care gândește și răspunde la provocări pe loc. Vei avea o idee mai clară asupra capacității sale de a gestiona situații neprevăzute.

7. Studiază candidatul.

Înainte ca acesta să ajungă la interviu în fața ta, îți recomandăm să te informezi despre experiența sa anterioară și personalitatea sa, prin intermediul rețelelor de socializare. Astfel, vei putea formula întrebări mai relevante sau identifica eventuale discrepanțe între informațiile din CV și cele făcute publice.

8. Ascultă activ.

Observă atât modul în care răspunde la întrebările tale directe, cât și completările sau inițiativele candidatului de a adăuga informații pe marginea subiectelor abordate.

9. Evită repetițiile.

Evită să-i ceri informații despre experiența sa deja prezentate în CV. În schimb, pune întrebări care să aprofundeze realizările candidatului și modul în care a gestionat anumite situații. Astfel, vei obține informații relevante și vei demonstra că ai citit cu atenție candidatura sa.

Dacă ai reținut sfaturile de mai sus despre cum să gestionezi interviul de recrutare și le vei pune în aplicare, selectarea candidaților potriviți pentru rolurile disponibile va fi un succes.

Angajezi specialiști medicali? Creează un profil de companie aici, spune-ne ce posturi libere ai, iar noi te conectăm cu candidați calificați.

Despre Autor

Catrinel Hagivreta

Facebook Comment