Avertismentul sindicaliștilor: Este imposibil ca spitalele să ducă la îndeplinire contractul cu Casa de Asigurări

Avertismentul sindicaliștilor: Este imposibil ca spitalele să ducă la îndeplinire contractul cu Casa de Asigurări

Contractul cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate ar putea să nu fie îndeplinit, atrag atenția sindicaliștii din sistemul sanitar, subliniind că acest lucru ar dăuna atât cadrelor medicale, cât și pacienților. Precizările vin după mai multe zile de proteste organizate de Sindicatul Sanitas, care a pichetat sediile autorităților și ale partidelor din București. 

Potrivit liderului sindicatului, care a discutat cu reprezentanți ai Guvernului în urma marșului organizat la începutul săptămânii, sistemul este în criză. 

„Discutând cu toți colegii mei din țară, mi-au spus că este imposibil ca spitalele să ducă la îndeplinire contractul cu Casa de Asigurări, iar în condițiile acestea ar suferi și corpul medical, și pacienții. Pentru că, dacă nu ai bani nici pentru salarii, nici pentru utilități sau medicamente, e o problemă. De fapt, e problema de calcul. Adică, tarifele au rămas ca acum zece ani și totul s-a scumpit dupa pandemie, inclusiv unele medicamente chiar de zece ori”, a spus președintele Sanitas, Viorel Hușanu, potrivit formaremedicala.ro.

Acesta a mai subliniat că, în continuare, există domenii subfinanțate în sistemul sanitar din România, dând exemplul asistenței sociale: un asistent poate avea, lunar, un venit cuprins între 2.500 și 5.000 lei în funcție de zilele suplimentare pe care le-a lucrat. 

Citește și Ministerul Sănătății, apel pentru cadrele medicale pentru a ajuta ca voluntari în Turcia

„La momentul actual, noi, în sistemul medical și de asistență socială, câștigăm puțin mai mult decât alți bugetari, dar de ce? Pentru că la salariu se adaugă faptul că noi avem 6, 7, 8 nopți pe lună, sâmbete și duminici, și atunci venitul poate fi între 2.500 și 5.000 de lei, în funcție de câte sâmbete și duminici sunt. Dacă nu ai nicio noapte sau nicio tură de sâmbătă și duminică, venitul poate fi undeva la 2.500 de lei”, a mai explicat reprezentantul sindicatului. 

Protestele din Capitală s-au desfășurat pe parcursul a câtorva zile. Potrivit unui anunț public al sindicatului, la discuțiile purtate cu ministrul Muncii, Marius Budăi, acesta s-a angajat să pună în aplicare o serie de măsuri pentru personalul medical, precum: 

  • vor fi consultați partenerii sociali pentru redactarea proiectului legii salarizării din domeniul sănătății;
  • niciun salariat din sănătate nu va avea pierderi de venituri;
  • legea va avea în vedere corectarea inechităților apărute după aplicarea Legii 153/2017;
  • noua lege a salarizării va fi scrisă în așa fel încât toți salariații să înregistreze majorări de venituri. 

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment