A fost pus la punct regulamentul centrelor de permanență. Cine poate lucra, ce pregătire trebuie să dețină și care e tariful orar

A fost pus la punct regulamentul centrelor de permanență. Cine poate lucra, ce pregătire trebuie să dețină și care e tariful orar

Medicii și asistentele care vor asigura garda în centrele de permanență trebuie să dețină un curs de formare în resuscitare cardio-pulmonară, iar absențele din ture vor fi sancționate drastic. Aceste prevederi au fost incluse în proiectul de regulament pentru funcționarea centrelor de permanență, supus dezbaterii publice de Ministerul Sănătății. 

În primul rând, a fost reglementat programul de gardă din aceste unități, nu trebuie să se suprapună cu cel al medicilor aflați în contract cu casele de asigurări de sănătate pentru furnizarea de servicii medicale. Iar în zilele lucrătoare, garda este instituită în centrul de permanență între orele 15:00 și 8:00, „după terminarea programului stabilit pentru activitatea curentă a medicilor de familie în cadrul cabinetelor de medicină de familie”. Însă în weekend și în sărbătorile legale, programul este permanent, iar garda de 24 de ore se poate împărți în ture de câte 12 ore. 

Citește și Sancțiuni pentru medici, și în Codul Rutier. Ce le poate aduce amendă de peste 1.300 lei

Cine lucrează în centrele de permanență

În aceste centre, echipele de gardă sunt formate din medici de familie, medici de medicină generală și asistenți medicali (este vorba despre minimum 7 posturi de medici și minimum 5 posturi de asistenți). Potrivit proiectului de ordin, aceștia trebuie să facă dovada absolvirii unui curs de formare în resuscitarea cardio-pulmonară de bază. 

În ce privește asistenții medicali, ei pot lucra cu următoarele tipuri de contract: 

a) asistenţii medicali angajaţi ai cabinetelor medicale care intră în contractul de furnizare de servicii medicale în asistenţa medicală primară, derulat cu casele de asigurări de sănătate; 

b) asistenţii medicali angajaţi pe bază de contract numai pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale în regim de gardă în centrele de permanenţă. 

c) asistenți  medicali  organizați  ca persoane fizice independente, în baza contractului de prestări servicii pentru asigurarea continuității asistenței medicale prin centrele de permanență..

Tot ca un element de noutate, în proiectul de ordin mai este subliniat că se vor întocmi rapoarte de activitate (zilnice, lunare și fișe de consum al medicamentelor), iar de îngrijiri medicale poate beneficia orice persoană care solicită astfel de servicii. 

Iar pentru absențe, sancțiunile sunt drastice: „Constatarea repetată a nerespectării programului de gardă, respectiv 2 absențe nemotivate într-un interval de 12 luni, de către medici și asistenți medicali, se sancționează prin excluderea medicului sau asistentului medical, după caz, din cadrul echipei de gardă care asigură continuitatea asistenței medicale la centrul de permanență”.

Te-ar putea interesa și Medicii din școli, incluși în proiectul de Legi ale educației. Cum va fi reglementată prezența lor

Cu ce sume vor fi plătite cadrele medicale din centrele de permanență 

Tariful pentru medicul de familie sau de medicină generală este de 40 lei pe oră. Pentru medicii care sunt și coordonatori a centrului de permanență, suma este majorată cu 15%, iar cei care constituie un centru de permanență în cabinetul propriu, tariful este majorat cu 50%. 

„Tariful orar pentru asistenţii medicali care desfăşoară serviciul în regim de gardă în cadrul centrelor de permanenţă se determină în funcţie de salariul negociat, care cuprinde toate sporurile şi contribuţiile aferente şi nu poate fi mai mic de 20 lei/oră şi mai mare de 22,5 lei/oră”, mai arată proiectul. 

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment