Rețete electronice: o etapă necesară pentru modernizarea sistemului sanitar românesc

Rețete electronice: o etapă necesară pentru modernizarea sistemului sanitar românesc

Importanța eliberării de rețete electronice a fost dezbătută în nenumărate rânduri, atât la nivel european, cât și național. Prescripțiile online au devenit obligatorii încă din ianuarie 2013, ceea ce a venit cu avantaje atât pentru medici, cât și pentru pacienți. Scopul a fost de a îmbunătăți calitatea actului medical, dar și de a oferi tratamente personalizate. 

Sistemul informatic funcționează pe baza unui algoritm complex, care oferă specialistului mai multe detalii despre diagnosticul potrivit. Oferă inclusiv sugestii despre interferența medicamentelor și eventualele contraindicații în funcție de istoricul medical.

Nu mai încape îndoiala că modernizarea sistemului medical românesc este una dintre cele mai mari provocări ale autorităților românești. Implementarea soluțiilor digitale vine ca o rezolvare de moment pentru că nu există suficiente resurse pentru a le gestiona corespunzător. Abordarea rețetelor online este așadar o măsură îndrăzneață, dar nu a fost atât de eficientă precum s-a crezut inițial. Au apărut diverse erori tehnice, dar și probleme administrative în privința formatului. Modificările au apărut inevitabil, ceea ce a venit la pachet cu noi obligații pentru medici. 

Totuși, inițiativele care vin în sprijinul digitalizării contează, mai ales în sistemul românesc, care încă prezintă cutume. Ce recomandări există în asemenea cazuri, dar și cum poate urca România în fruntea clasamentului european în ceea ce privește eficiența serviciilor medicale, afli de mai jos. 

Rețete electronice – de ce sunt atât de recomandate?

Procesul de eliberare reteta electronica este cât se poate de fiabil. Avantajele se resimt din multe puncte de vedere, nu numai în ceea ce privește timpul de lucru alocat pentru completarea fișei. 

Iată doar câteva dintre cele mai importante beneficii cu care vine la pachet:

  • Reduce din start erorile medicale și implicit problemele în gestionarea comunicării cu pacienții. Sunt eliminate și greșelile aferente interpretării eronate a rețetelor clasice pe hârtie. Se spune că medicii își recunosc scrisul între ei, dar chiar vrei să riști? 
  • Dacă lucrezi într-o farmacie, poți consulta rapid istoricul rețetelor prescrise pacientului pentru a recomanda cele mai bune produse. Poți verifica dacă există contraindicații specifice sau dacă pacientul răspunde mai bine la un anumit medicament. 
  • Poate fi monitorizat dozajul folosit, dar și frecvența cu care sunt utilizate rețetele electronice. Platforma electronică vine ca un răspuns pentru cei care fac abuz de substanțe eliberate doar pe bază de prescripție. 
  • Rețetele fizice pot fi pierdute cu ușurință, ceea ce presupune mai multă muncă pentru medici. În cazul platformei online, rețetele sunt transmise automat, ceea ce vine și în ajutorul pacienților, care nu mai sunt nevoiți să păstreze rețeta. 
  • Respectarea datelor confidențiale. În cazul rețetei online, afecțiunea nu mai este înscrisă direct pe hârtie, ci apare ca un cod, care este introdus ulterior în sistem. Este o strategie care facilitează implicit îmbunătățirea gestionării securității medicale.

Un alt avantaj semnificativ, mai ales pentru farmaciști, este timpul redus petrecut în farmacii. Nu va mai trebui să aloci timp pentru a verifica rețeta și nici pentru a descifra scrisul ilizibil. Eliminarea supraaglomerării, dar și a tensiunilor de la nivelul echipei se numără printre beneficiile extinse ale implementării rețetei online. 

Citește și: Profesia de farmacist | Ar putea reuși bărbații într-un domeniu preponderent feminin?

Cele mai frecvente probleme în prescrierea de rețete electronice

De la prima inițiativă de integrare a rețetelor online și până în prezent, au existat multe probleme în ceea ce privește procesul de prescriere. Iată doar câteva dintre cele mai întâlnite: 

  • Lipsa unei structuri IT de ultimă generație. În ciuda eficienței de care dau dovadă noile rețete, încă există șansa ca farmaciștii să întâmpine erori de conectare sau transmitere a informațiilor. De asemenea, dispozitivele electronice se pot bloca, ceea ce nu face decât să întârzie procesul.
  • Completarea greșită a rețetei. Se poate întâmpla ca medicul să uite să completeze anumite rubrici, ceea ce îngreunează inevitabil munca farmacistului. De cele mai multe ori, greșelile sunt facilitate de interfața neprietenoasă a platformei sau de timpii crescuți de așteptare pentru completarea secțiunilor. 
  • Inexistența unei infrastructuri digitale dezvoltate în zonele rurale. Întrebarea este: ce fac pacienții care locuiesc departe de oraș? Cum se descurcă ei pentru a accesa rețete online? Destul de greu, mai ales că inclusiv la nivelul personalului există o lipsă acută de cunoștințe în gestionarea tehnologiei. 

Te-ar putea interesa și: Profil de farmacist: sarcini, responsabilități și calități pe care orice profesionist trebuie să le aibă

Soluții pentru gestionarea de rețete electronice – ce e de făcut?

Modernizarea sistemului medical românesc este așteptată nu numai de pacienți, ci și de profesioniștii medicali. Să lucrezi într-un mediu lipsit de cutumele birocrației este un scenariu la care mulți visează.

Totuși, programul E-sănătate are încă o rată de performanță foarte scăzută. S-au înregistrat multe întârzieri în cazul implementării formularelor electronice și ale dosarelor pacienților, conform strategiei naționale de sănătate pentru 2023-2030.

Există, totuși, câteva idei care pot veni atât în susținerea specialiștilor, cât și a pacienților: 

  • Campanii de informare în rândul publicului. Mai multă conștientizare asupra subiectului, mai multe beneficii pe termen lung. Propune organizarea unor astfel de campanii în unitatea unde lucrezi. Vârstnicii și cei care locuiesc în mediul rural sunt cei mai vulnerabili. 
  • Instruirea adecvată a personalului medical. Dacă ești manager sau faci parte din departamentul de conducere al unei instituții medicale, ia inițiativă acum. Oferă traininguri specializate și ia măsuri în ceea ce privește înțelegerea soluțiilor digitale. 
  • Strategii de retenție a personalului. Ca să poți avea un sistem foarte bine pus la punct, trebuie să ai resursele adecvate. Nu e vorba doar de implementarea măsurilor de ultimă generație, ci și de reducerea erorilor umane. 

Citește și: Eliberarea antibioticelor fără prescripție medicală: Ce arată Ordinul și cum explică Ministerul Sănătății

Noul proiect pentru eliberarea rețetelor medicale

În martie 2024, a fost propus un proiect de lege pentru a eficientiza funcționarea sistemului de eliberare a prescripțiilor. USR a venit cu inițiativa și vrea să rezolve toate inadvertențele cu care se confruntă actualul cadru legislativ. 

Din 2013 până acum, forma rețelelor s-a schimbat de mai multe ori, ceea ce nu a făcut decât să creeze confuzii. Dacă este aprobată, legea va obliga Ministerul Sănătății să creeze o platformă unică pentru prescripții medicale. 

Funcționarea va fi integrată cu Dosarul electronic al pacientului (DES), cât şi cu Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI). Utilizarea se va face în mod gradual, dar obiectivul principal este să devină obligatorie.  

De asemenea, se vrea ca noul sistem să ofere pacienților informații actualizate despre starea stocurilor din farmacii. Ar înseamna ca drumurile făcute la mai multe farmacii pentru a achiziționa toate medicamentele să nu mai fie necesare. Este o propunere care vine și în sprijinul farmaciilor. 

Concluzii 

Rețetele electronice au fost de mult propuse în România – încă din 2013. Avantajele pe care le oferă sunt cât se poate de evidente: reducerea timpului petrecut în farmacii, monitorizarea exactă a istoricului medical și prescrierea unui tratament personalizat. 

Însă chiar și în 2024, sistemul prezintă disfuncționalități și probleme tehnice, care nu au făcut decât să faciliteze folosirea alternativelor clasice, scrise pe hârtie. Autoritățile sunt de părere că este inacceptabil ce se întâmplă, mai ales că la nivel european lucrurile stau complet diferit. 

Tocmai de aceea, a fost propusă deja o alternativă mult mai eficientă din punct de vedere al experienței medicale. Eforturile trebuie făcute și la nivel de instituție. Personalul necesită instruire în consecință. 

Sistemul medical românesc este deja supus schimbării, dar nu toate inițiativele au efectul scontat. Implică-te și tu în procesul de modernizare privind eliberarea de rețete electronice – cuvântul specialiștilor contează în final!

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

REDSEM

Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.

Facebook Comment