Profesia de farmacist | Ar putea reuși bărbații într-un domeniu preponderent feminin?

Profesia de farmacist | Ar putea reuși bărbații într-un domeniu preponderent feminin?

Contrar așteptărilor, domeniul farmaceutic încă este ținta stereotipurilor și prejudecăților de gen. Spre exemplu, majoritatea persoanelor consideră că profesia de farmacist este dedicată exclusiv femeilor. 

Conform unui studiu publicat în mai 2020, Federația Farmaceutică Internațională apreciază că până în anul 2030 aproximativ 70% din forța de muncă globală va fi formată din femei. Pe de cealaltă parte, funcțiile de conducere sunt deținute preponderent de bărbați. Femeile se confruntă cu obstacole în ceea ce privește evoluția profesională, tocmai din cauza îndatoririlor familiale. Există, așadar, diferențe notabile din punct de vedere al echitabilității la locul de muncă. Părerea generală este influențată într-o mare măsură de percepțiile asupra rolului pe care îl prezintă femeile în societate. Reprezentantele sexului feminin oferă imaginea farmacistului ideal – o persoană caldă, familiară și atentă la detalii. Pacienții sunt mai dispuși să asculte sfaturile primite de la o farmacistă, tocmai datorită stereotipurilor culturale pe care le-au acumulat de-a lungul timpului. Bărbații, în schimb, sunt percepuți ca persoane competente, dar în același timp detașate de nevoile pacienților.

Care sunt caracteristicile unui farmacist profesionist?

În ciuda discriminărilor de gen specifice domeniului adevărul este că nu există linii clare care să prevadă cine este mai potrivit pentru rolul de farmacist. Bărbații sunt la fel de buni și pricepuți ca femeile, dacă sunt pasionați cu adevărat de ceea ce fac. Ei sunt capabili să:

Ofere recomandări pertinente despre diverse afecțiuni sau probleme considerate a fi specific feminine – Există mitul conform căreia doar femeile pot oferi sfaturi prețioase despre rutina de îngrijire a pielii sau despre problemele care apar în timpul sarcinii. Nimic mai fals. Bărbații urmează aceleași cursuri pe care le urmează femeile, fie că este vorba de o facultate de farmacie sau o postliceală. La final, calificarea pe care o dobândesc demonstrează competența și profesionalismul în domeniu. Tocmai de aceea, sunt capabili să ofere informații pertinente și sfaturi relevante pacienților, indiferent de situație. Recomandările pe care le primești din partea farmaciștilor te vor ajuta să rezolvi cu ușurință orice problemă.

Citește și: Când doi colaborează, al treilea câștigă (sănătate): De ce este vital ca medicul și farmacistul să lucreze în echipă pentru binele pacientului?

Dea dovadă de empatie și transparență – Pasiunea pentru domeniu se vede imediat, indiferent dacă funcția este ocupată de femei sau de bărbați. Totul este influențat de caracteristicile și afinitățile pe care le prezintă farmacistul. Astfel, vei întâlni farmaciști dornici să te ajute și să îți ofere cele mai bune alternative de tratament.

Prezinte soluții personalizate în funcție de caracteristicile fiecărui caz în parte – Un farmacist profesionist știe să se adapteze în funcție de situație, indiferent de complexitatea pe care o prezintă. Fie că este vorba de informații suplimentare despre medicamente sau etapele de realizare ale unui tratament, rezultatul va fi același: impecabil. Știe să ofere, așadar, rețete și recomandări care să se plieze pe nevoile pacientului. În plus, răspunde cu promptitudine și profesionalism eventualelor întrebări pe care le primește din partea pacienților.

Care sunt avantajele pe care le prezintă profesia de farmacist?

Dacă îți place să ajuți oamenii și ești pasionat/ă de domeniul farmaceutic meseria de farmacist ți se va potrivi de minune. Jobul presupune numeroase responsabilități, însă prezintă o gamă diversificată de avantaje:

Este un domeniu care nu îți va permite niciodată să te plictisești – Un lucru este clar. Meseria de farmacist este un cumul de activități și experiențe plăcute. Tocmai de aceea, nu te vei plictisi niciodată. De asemenea, întotdeauna vei avea șansa de a învăța ceva nou, indiferent de vechimea pe care o ai. Întotdeauna este loc de mai bine, mai ales în domeniul farmaceutic, acolo unde eficiența și profesionalismul ar trebui să vorbească de la sine.

Te-ar putea interesa și: Ești farmacist? Iată ce taxe și cotizații trebuie să plătești

Recompensele financiare sunt pe măsură – Remunerația este destul de avantajoasă în cazul unei asemenea profesii, mai ales dacă ai căpătat suficientă experiență pentru a ocupa un post de conducere. Dacă ai ales o firmă de recrutare în domeniul medical, avantajele financiare sunt și mai pregnante. Specialiștii care se ocupă de angajare te vor ajuta să câștigi salariul la care ai visat dintotdeauna. De asemenea, în căutarea locului de muncă potrivit pentru tine vor trasa și alte beneficii materiale și posibilități de evoluție.

Vei face parte dintr-o echipă de specialiști – Te vei bucura, așadar de un mediu de lucru plăcut, confortabil și funcțional. Chiar dacă ești la început de drum, colegii mai experimentați îți vor oferi sfaturi prețioase despre felul în care poți gestiona activitățile de la muncă.

Vei întâlni numeroase tipologii umane – Dacă ai ales să urmezi o asemenea carieră profesională, fiecare zi te va surprinde. Vei întâlni persoane cu diverse experiențe de viață și așteptări, ceea ce îți va permite să te dezvolți din punct de vedere personal. Conversațiile deschise cu pacienții pot deveni de cele mai multe ori metode eficiente de a uita, măcar pentru puțin, de stresul și problemele zilnice. Micile bucurii sunt cele care contează în cele din urmă.

Citește și: Pacienții din România au încredere în farmaciști și consideră sfaturile la fel de sigure ca în cabinetul medicilor

Ai un rol important în educarea maselor – Poate părea greu de crezut, dar farmacistul poate fi considerat un adevărat mentor. Este o persoană instruită și capabilă să ofere recomandări certificate, care au la bază numeroase studii și informații teoretice. Tocmai de aceea, poate îmbunătăți percepția persoanelor despre sistemul medical, dar și despre administrarea anumitor medicamente. Majoritatea persoanelor aleg să se trateze după ureche, fără a consulta în prealabil părerea unui specialist. Criza pandemică a demonstrat cel mai bine că oamenii se lasă adesea conduși de frică și iau decizii pe repede-înainte. Tocmai de aceea, situația poate degenera și se pot instala rapid afecțiuni serioase. Farmacistul este cel care le recomandă pacienților diverse tratamente. Însă în cele mai multe cazuri îi sfătuiesc să viziteze cabinetul medical pentru a primi o rețetă completă, adaptată în funcție de nevoi.

Concluzii

Profesia de farmacist oferă, așadar, numeroase beneficii, atât din punct de vedere financiar, dar și personal. Este un domeniu care îți va permite să te descoperi și să oferi ajutor persoanelor care au nevoie de sfaturi specializate. În ciuda stereotipurilor de gen propagate de-a lungul timpului, bărbații și femeile pot reuși în egală măsură când vine vorba de ocuparea funcțiilor în domeniul farmaceutic. Singurul lucru care contează este să iubești ceea ce faci și să privești fiecare zi de lucru ca pe o nouă șansă de evoluție. Profesionalismul și seriozitatea sunt, de asemenea, două aspecte extrem de importante pentru a obține rezultate de succes. 

Prejudecățile sau stereotipurile de gen nu ar trebui să mai dicteze felul în care este construită societatea, mai ales când vine vorba de industria farmaceutică. 

Ești farmacist și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

REDSEM

Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.

Facebook Comment