Medicii de familie cer ca toate formularele, inclusiv rețetele, să fie eliberate exclusiv în format electronic

Medicii de familie cer ca toate formularele, inclusiv rețetele, să fie eliberate exclusiv în format electronic

Medicii de familie solicită ca formularele tipizate din cabinete, inclusiv toate tipurile de rețete, să fie eliberate doar în format electronic, fără a fi nevoie ca acestea să fie tipărite. 

Solicitarea a fost lansată de reprezentanții Societății Naționale de Medicina Familiei/Medicina Generală, care atrag atenția că sunt „solidari” cu pacienții și cu medicii în această perioadă în care Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) întâmpină mai multe disfuncționalități. 

„Solicităm de urgenţă asumarea nefuncţionării sistemului informatic pus la dispoziţie de CNAS, introducerea formularelor electronice în locul tipizatelor pe suport de hârtie, precum și prevederea ca toate formularele, inclusiv toate tipurile de rețete, să fie doar în format electronic fără să mai fie necesară tipărirea lor în cabinete”, au transmis medicii de familie, într-un comunicat de presă. Reprezentanții Societății cer ca medicii și pacienții „să fie tratați cu respect” și să fie remediată platforma informatică. 

Citește și Medicii vor fi obligați să comunice zilnic cu familiile pacienților. Dacă nu se conformează, sunt aplicate amenzi

„De o lungă perioadă de timp, acest sistem informatic este nefuncţional şi blochează inadmisibil activitatea medicală din medicina primară şi nu numai. Este practic blocat accesul pacienţilor la servicii medicale printr-un serviciu informatic depăşit din punct de vedere al scopului pentru care a fost creat. Mai mult, acest sistem informatic perimat pune în pericol activitatea medicală la nivel naţional”, se mai arată în comunicatul de presă menționat. 

În paralel, din această cauză, timpii de așteptare au crescut din cauza blocajelor, iar categoriile de asigurat transmise în mod eronat de către sistem prejudiciază pacienții. Societatea mai atrage atenția că și medicii au de suferit, deoarece nu pot valida serviciile efectuate și nici nu pot raporta activitatea pe care au desfășurat-o în cabinete, în lunile anterioare. 

„Aceste disfuncţii majore în verificarea categoriei de asigurat şi în eliberarea tuturor documentelor medicale din cadrul consultaţiilor predispun medicii la erori ce le vor fi imputate ulterior chiar de către CNAS deși responsabilitatea nefuncționării SIUI nu le aparține”, mai punctează sursa citată. 

Ești medic și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment