Eliberarea antibioticelor fără prescripție medicală: Ce arată Ordinul și cum explică Ministerul Sănătății

Eliberarea antibioticelor fără prescripție medicală: Ce arată Ordinul și cum explică Ministerul Sănătății

Un ordin publicat de Ministerul Sănătății recent a stârnit controverse în spațiul public și în sistemul sanitar. Este vorba despre o metodologie nouă de monitorizare a prescrierii medicamentelor antibiotice, care arată, de asemenea, în ce condiții farmacistul ar putea elibera antibiotice fără prescripție medicală. 

Potrivit unei informări transmise de Ministerul Sănătății, ordinul arată că farmaciile vor avea obligaţia să raporteze zilnic toate medicamentele din categoria antibiotice şi antifungice de uz sistemic eliberate, iar prescripţiile medicale se vor reţine în farmacie şi, la nevoie, se vor putea elibera fracţionat doar în cadrul aceleiaşi unităţi, fără a depăşi cantitatea totală prescrisă. 

În paralel, același ordin mai prevede că în situații de urgență medicală, farmaciștii pot elibera anumite antibiotice și antifungice în lipsa unei rețete medicale, în cantitatea maximă aferentă unei doze de urgență, care este calculată în acord cu modul de administrare prevăzut în Rezumatul caracteristicilor produsului. 

„Acestea au fost selectate în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și sunt marcate în anexa la Ordin cu semnul. Doza de urgență poate fi eliberată o singură dată în cursul unui tratament, în baza unei declarații pe proprie răspundere a pacientului”, arată Ministerul Sănătății.

Ulterior, după 60 de zile de la intrarea în vigoare a Ordinului (până ce vor fi puse la punct sisteme informatice), farmaciile vor avea obligația să raporteze zilnic toate medicamentele din categoria antibiotice și antifungice de uz sistemic eliberate. 

„Astfel, în baza datelor colectate în timp real, se vor lua cele mai bune măsuri pentru reducerea consumului excesiv de antibiotice și antifungice de uz sistemic”, subliniază ministerul. 

Citește și: Plan pentru integrarea inteligenței artificiale în reglementarea din domeniul medicamentului, publicat de EMA

La scurt timp după emiterea ordinului, instituția condusă de Alexandru Rafila a venit cu o nouă precizare, având în vedere comentariile din spațiul public. Farmaciștii au fost informați, de data aceasta, că informațiile minime care trebuie să fie cuprinse în prescripție nu impun niciun model special de formular, iar antibioticele se vor elibera în baza unei rețete reținute în farmacie. 

În informare, se menționează că doar în situații de urgență se pot elibera anumite antibiotice care acoperă doza pentru 48 de ore, fără prescripție, în baza unei declarații pe propria răspundere. Antibioticele pentru copii (siropuri, forme pediatrice în soluție) sunt eliberate de farmacist în ambalajul cel mai mic disponibil, care să poată acoperi doza necesară de urgență.

„Pentru limitarea eliberării antibioticelor fără rețetă, Ministerul Sănătății a redus termenul pentru situațiile de urgență de la 72 la 48 de ore. Eliberarea dozei de urgență trebuie urmată de prezentarea ulterioară a pacientului la medic pentru consult și obținerea unei prescripții adaptate afecțiunii sale”, mai punctează instituția. 

Ce spun farmaciștii 

În replică reprezentanții Colegiului Farmaciștilor din București precizează, într-o poziție publică intitulată „Antibioticul: prieten sau dușman?”, că revenirile Ministerului arată o preocupare „cel puțin efervescentă” a autorităților pe seama subiectului.

„În imaginea de ansamblu, intenția Ministerul Sănătății privind limitarea rezistenței la antibiotice și chimioterapice antimicrobiene în România este cel puțin binevenită. Totuși, avântul Ordinului MS nr. 63/2024 privind reglementarea metodologiei de monitorizare a prescrierii și eliberării la nivel național a medicamentelor din categoria antibiotice și antifungice de uz sistemic, a reușit doar să bulverseze și mai mult pacienții alături de cei care tratează o infecție”, subliniază Simona Negreș, președintele Colegiului Farmaciștilor din București, în poziția publică. 

Simona Negreș mai subliniază că pentru aplanarea fenomenului privind consumul de antibiotice este nevoie de informare și înțelegere la nivelul populației. De asemenea, Ordinului îi lipsește o prevedere cheie, respectiv, faptul că farmacistul este cel care poate și trebuie să decidă dacă un pacient se confruntă sau nu cu o situație de urgență. Președintele Colegiului Farmaciștilor din București mai arată că ordinul este incorect conceput și deficitar mediatizat, care duce la o nemulțumire a pacientului, pentru că devine „o victimă a acestui document”.

„Pe seama acestor abordări, vă rog să îmi îngăduiți opinia că acest ordin referitor la eliberarea antibioticelor din farmacii nu doar că nu va stopa rezistența la antimicrobiene, dar ar trebui retras integral și rediscutat după o consultare cu toți profesioniștii din domeniul sănătății! Experiența colegilor noștri care lucrează în farmaciile de comunitate și care pot evalua necesitatea administrării sau nu a unui medicament antiinfecțios, precum și cunoștințele dobândite în 5 ani de facultate (la care se adaugă uneori și 2 sau 3 ani de specializare prin rezidențiat) nu sunt menționate în ordin”, mai arată Simona Negreș. 

Revenirea Ministerului Sănătății

Într-o conferință de presă organizată joi, 25 ianuarie, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Adriana Pistol, a precizat că dintre cele 82 de antibiotice incluse în anexa ordinului, doar 20 vor putea fi eliberate în farmacii, în regim de urgență, pentru 48 de ore. Concret, cele 20 nu sunt susceptibile de a provoca rezistență la antimicrobiene. Reprezentantul Ministerului a punctat că se impune o limitare a consumului de antibiotice deoarece, la nivel european, România s-a aflat pe locul al doilea în această privință, după Grecia. 

„România are un indicator de 26/1.000 de locuitori pe zi, ceea ce înseamnă că dintr-o mie de locuitori 26 iau zilnic un antibiotic, ceea ce în Uniunea Europeană se întâmplă numai în 16 cazuri din 1.000 de locuitori. Deci, consumul de antibiotice este foarte mare. (…) În România, utilizarea antibioticelor de primă linie (…) a scăzut şi a crescut consumul antibioticelor din alte clase care pot să producă rezistenţa la antimicrobiene”, a explicat Adriana Pistol în conferința de presă. 

Cum se va implementa sistemul 

În prezent, la nivelul farmaciilor din România, există un sistem folosit din 2016, care va fi actualizat pentru a pune în aplicare normele noului ordin al Ministerului. Această actualizare este în sarcina Serviciului de Telecomunicații Speciale. 

„O să avem nişte date şi vom analiza consumul. (…) Pe de altă parte, încercăm să dezvoltăm, în perioada următoare, un sistem de eliberare electronică a medicamentelor. Când se va dezvolta sistemul de prescripţie electronică şi în afara sistemului de compensare, atunci, vom vedea în timp real CNP care a ridicat din altă farmacie acel medicament. Nu există încă un termen pentru acest sistem. De aceea, există declaraţia pe propria răspundere. Ne bazăm pe responsabilitatea pacientului că, în cazul unui episod acut (…) se prezintă la farmacie şi nu a ridicat din altă farmacie”, a spus, la rândul ei, Monica Negovan, directorul Direcției Farmaceutice din Minister.

Ești farmacist și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment