Cum arată profilul unui lider de succes în domeniul medical

Cum arată profilul unui lider de succes în domeniul medical

Este foarte clar că domeniul medical este unul complex, dinamic, parte unui mediu într-o continuă schimbare. Liderii de succes din acest sector vor fi cei care se vor conforma acestui specific și care vor dicta acele schimbări.

Liderii de azi se confruntă cu probleme noi, pentru care nu exista rețete clasice pe care să le urmeze. De aceea ei trebuie sa fie capabili să livreze soluții inovatoare dacă vor să supraviețuiască în acest sector extrem de competitiv.

Una din responsabilitățile lor este să identifice tendințele din domeniu și să adapteze atât organizația, cât și oamenii care fac parte din ea la acestea, în timp ce se confruntă cu inovații tehnologice în aproape toate procedurile, fluctuații de personal aproape fără precedent, o nevoie urgentă de a umple acele poziții în contextul unei lipse acute de personal medical cu experiență și așteptări din ce in ce mai mari ale pacienților în ceea ce privește calitatea serviciilor.

Drept urmare, liderii din sănătate au nevoie de o serie de calități specifice pentru a conduce clinca sau spitalul către succes în această eră dominată de incertitudine:

    1. Liderii de mâine sunt vizionari. Ei au capacitatea de a vedea piața medicală așa cum va fi în câțiva ani, nu modul în care e acum. Ei vin astfel cu soluții inovatoare la problemele care apar, adună informații din surse multiple și evită intrarea în rutină, pentru că înțeleg că soluțiile de ieri nu vor funcționa în cazul problemelor de mâine.

    2. Liderii de mâine vor fi ei înșiși agenți de schimbare în organizație. Atunci când liderul observă trenduri, poate iniția schimbările necesare cu mult timp înainte, acționând proactiv. Alternativa, deloc preferabilă, este să reacționezi la aceste modificări și să fii nevoit să te adaptezi din mers, mereu în contratimp, lucru predestinat eșecului.

    3. Liderii de mâine trebuie să vadă schimbarea ca pe o oportunitate. Este confortabil să rămâi blocat în anumite șabloane în care îți desfășori activitatea și să vezi orice schimbare de la această rutină ca fiind un obstacol sau o amenințare. Dar în sectorul medical modern, această mentalitate este periculoasă pentru că limtează dezvoltarea profesională. Liderii de succes din domeniul medical sunt suficient de flexibili să recunoască și să maximizeze oportunitățile care apar în orice perioadă de schimbare, fără a uita însă de viziunea generală a organizației.

    4. Liderii de mâine au abilitatea de a-i motiva și inspira pe cei din jurul lor. În momente de schimbare, nivelul de stres în cadrul echipei va crește. Răspunsul lor natural va fi de a se opune acestor schimbări. Liderul trebuie să fie capabil să identifice elementele care îi motivează, astfel încât toate acțiunile întreprinse să fie aliniate cu interesele organizației. Acesta va împărtăși cu echipa lui viziunea asupra companiei pe termen lung și cum poate ajunge acolo. 

    5. Liderii de mâine comunică eficient. Comunicarea bună este cheia motivării și inspirării oamenilor din echipă. De asemenea, abilitățile de comunicare îți permit să transmiți mesaje evidențiind beneficiile pentru oamenii implicați, și acesta este de cele mai multe ori cel mai scurt drum catre succes.

Ești de o altă parere? Scrie-ne pe [email protected] și vom trata subiectul pe forumul MEDIjobs. 

Citește și: Profilul Unui Lider De Succes În Domeniul Medical

Despre Autor

Catrinel Hagivreta

Facebook Comment