Președintele Colegiului Medicilor: Nu avem deficit de medici, problema e că sunt concentrați în câteva județe

Președintele Colegiului Medicilor: Nu avem deficit de medici, problema e că sunt concentrați în câteva județe

Țara noastră nu are un deficit de medici, așa cum se credea până acum, problema fiind, de fapt, împărțirea lor pe întreg teritoriul României. Cei mai mulți medici, adică peste jumătate din cei 55.000 care dețin aviz de liberă practică, lucrează în București, Cluj, Dolj, Timișoara, Târgu Mureș și Iași. Asta înseamnă că ceilalți specialiști sunt împărțiți în restul țării.

Informația vine de la președintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, care a spus la o conferință de presă din Tulcea că, de fapt, deficitul de medici este înregistrat în rândul medicilor de familie: ar mai fi nevoie de circa 1.400 de specialiști. 

Citește și Rafila le atrage atenția medicilor: Comportamentul uman lipsește, tratăm pacienții într-un mod distant

„Practic, noi, în ansamblu, nu avem un deficit de medici. Poate că ar mai fi nevoie de câteva mii. Dar faptul că ei sunt concentrați doar în câteva județe, acest dezechilibru, repartiția medicilor este marea problemă. Nu avem un deficit foarte mare de medici, poate doar la nivelul medicilor de familie – de 1.400 și ceva. Dar în rest, nu avem un deficit foarte mare. Noi putem să îl compensăm cumva, dar acest dezechilibru este dramatic”, a spus Daniel Coriu.

Cei mai mulți medici preferă să lucreze în centrele din orașele mari și evită restul țării, pentru că lipsesc condițiile optime de practicare în siguranță a actului medical. Iar acest aspect este extrem de important, deoarece medicul, care este asimilat sistemului sanitar, este cel blamat pentru lipsurile din spitale. 

„Pentru că medicul va dori un loc de muncă atractiv. Dorește să aibă la îndemână echipamente performante, dorește să practice așa cum a învățat în rezidențiat. Dacă nu reușește să rămână la București sau la Craiova sau într-un centru mare, probabil va emigra. Vorbim despre două Românii aici. În a doua parte a României, a doua Românie, nu există, din nefericire, condițiile practicării unui act medical în siguranță”, a mai explicat președintele Colegiului Medicilor din România (CMR). Dezvoltarea infrastructurii este cheia, astfel încât pacienții să fie îngrijiți eficient și în mod egal în toată țara, mai atrage atenția Coriu. 

„Noi trebuie să oferim condiții pentru ca medicul să lucreze la fel și în București, și în Slobozia, și în Galați, și în Brăila, oriunde, pentru ca el să vrea să meargă acolo, să se simtă în siguranță, iar pacientul să fie la fel de bine îngrijit, indiferent de loc. Aceasta este cea mai mare problemă – infrastructura. Când se va rezolva problema infrastucturii, atunci se va rezolva automat și acest dezechilibru”, a mai punctat sursa citată.

Acesta a continuat, subliniind că soluția nu este una „miraculoasă”: „Soluția este dezvoltarea României, nu există o soluție miraculoasă. În momentul în care tu ai creat un centru puternic, cu tehnologie, cu autostradă, cu infrastructură, cu școli, vom avea și medici, se vor găsi medici tineri care vor dori să meargă acolo. Salariile medicilor în România, în acest moment, sunt onorabile. Mă refer la sectorul bugetar, nu vorbesc despre medicina de familie, pentru că este o problemă separată. Dar ar trebui să găsim un mecanism prin care să îi departajăm pe cei care muncesc mai mult”.

Te-ar putea interesa și Românii consideră că medicii sunt mai corupți decât politicienii. Secretar de stat: Cadrele medicale trebuie să participe la schimbarea mentalității

Tot mai mulți medici se angajează în sistemul privat 

Cifrele ultimilor ani arată că în România, tot mai multe cadre medicale aleg să se angajeze în sistemul de sănătate privat. Concret, în ultimii 25 de ani, numărul medicilor de la privat a crescut de aproape 25 de ori și este tot mai aproape de numărul medicilor din sistemul public, arată datele unui infografic realizat de Panorama

„Între 2014 și 2015, statul a pierdut peste 5.000 de medici, deși până atunci fluctuațiile nu au fost semnificative. În același an, numărul medicilor din sistemul privat a crescut accelerat, de la 14.000 la peste 21.000”, se arată în material. 

În infografic se observă nota pe care a subliniat-o și președintele Colegiului Medicilor, aceea că sunt mai mulți medici angajați în spitalele de stat, însă cei mai mulți sunt concentrați în marile orașe ale țării. Iar în ce privește medicii din sectorul privat, distribuția acestora în teritoriu este mai variată. Asta înseamnă că în fiecare localitate din țară este cel puțin un medic (de cele mai multe ori, sunt medici de familie). Puține zone nu sunt acoperite de un cadru medical care lucrează în sistemul privat. 

Cifrele infograficului mai arată că în 2020, la privat activau aproximativ 25.000 de medici, iar în sectorul public erau în jur de 40.000, iar în județele Argeș și Ilfov, numărul medicilor din privat este mai mare decât cel din spitalele publice. 

Ești medic și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment