În peste 40 de spitale publice din România vor fi reorganizate centrele de sănătate mintală pentru a se transforma în unități pentru prevenirea adicțiilor și vor funcționa sub coordonarea unei agenții specializate. Această agenție nouă va prelua personalul și bunurile de la Agenția Națională Antidrog, instituție ce urmează să se desființeze.
Concret, este vorba despre un proiect de Ordonanță de Urgență adoptată recent de Guvern, pentru înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Politici și Coordonare în Domeniul Drogurilor și al Adicțiilor. Această Agenție va prelua personalul și patrimoniul de la Agenția Națională Antidrog, instituție care se va desființa în termen de 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a acestei OUG.
Un astfel de demers se impune deoarece, potrivit notei de fundamentare, Strategia Națională în Domeniul Drogurilor 2022 – 2026 arată că în România, consumul de droguri a înregistrat o creștere în ultimul deceniu, atât pentru consumul experimental, pentru consumul recent cât și pentru consumul actual.
„Nenumărați adolescenți și tineri sunt expuși riscului de consum și chiar dependență, iar răspunsul oferit de statul român pentru a diminua consumul și riscurile asociate este insuficient, problemele medicale și psihosociale rămânând în continuare fără un răspuns intervențional adecvat. Consecința tragică a acestei situații este excluziunea socială și o degradare a stării de sănătate a mii de adolescenți și tineri, ale căror șanse la o viață normală sunt semnificativ reduse”, mai spune documentul.
Vezi cum arată Statisticile din ultimele două decade referitoare la consumul de alcool și droguri de către tineri
În cadrul noii Agenții înființate, vor fi organizate mai multe centre de sănătate mintală și prevenirea adicțiilor (CSMPA) pentru a răspunde nevoilor de prevenire a consumului de droguri, precum și nevoilor de acordare a serviciilor medicale și tratamentului pentru bolnavii cu toxicodependențe.
Aceste noi centre sunt, potrivit notei de fundamentare, compartimente funcționale, fără personalitate juridică, organizate în cadrul unităților sanitare cu paturi, finanțate integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății. Cu alte cuvinte, centrele (CSMPA) vor funcționa în spitalele de stat.
Există, într-adevăr, centre de sănătate mintală, care funcționează în cadrul unor spitale publice, însă ele oferă o gamă largă de servicii medicale de diagnostic și tratament pentru diferite afecțiuni care se înscriu în domeniul psihiatriei, neuropsihiatriei pediatrice, psihologiei, logopediei, recuperării medicale în vederea reinserției socio-profesionale a bolnavilor. Acestea vor fi, însă, reorganizate pentru a trata pacienții cu toxicodependențe.
Lista celor 44 de spitale unde vor funcționa centrele a fost adoptată recent de Ministerul Sănătății și cuprinde spitale de stat din județe precum Alba, Arad, Bacău, Galați, Hunedoara, Suceava, dar și București (trei spitale). Lista completă poate fi consultată aici.
Citește și articolul despre: Droguri notorii – tratamentul intoxicației cu metamfetamină
„Noile CSMPA, care se vor organiza, au atribuții în domeniul asistenței medicale curative, al asigurării serviciilor conexe actului medical, precum și al asigurării tratamentului specializat cu agonişti/antagonişti de opiacee pentru bolnavii cu toxicodependență”, arată nota de fundamentare.
În prezent, asigurarea tratamentului de substituţie cu agonişti şi antagonişti de opiacee pentru persoane cu toxicodependenţă se realizează prin Programul naţional de sănătate mintală și se suportă din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.
Proiectul de ordonanță de urgență mai spune că această nouă Agenție poate organiza strângeri de fonduri numite „fundraising”, în baza unei „proceduri clare, precise și transparente, aprobate prin ordin al președintelui Agenției”. Sumele obținute prin strângerile de fonduri nu pot fi folosite pentru cheltuielile de personal, ci pentru programe de prevenire și tratamentul pacienților.
„Este necesar să punem un accent mai mare în politicile anti-drog pe partea de prevenție și asistență integrată a consumatorilor, în special a minorilor consumatori care au nevoie de un sprijin special. (…) România are încă șansa să învețe din experiența țărilor care s-au confruntat înaintea sa cu fenomenul drogurilor, implementând bunele practici dovedite”, mai subliniază proiectul de ordonanță.
Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.