Statistici din ultimele două decade referitoare la consumul de alcool și droguri de către tineri

Statistici din ultimele două decade referitoare la consumul de alcool și droguri de către tineri

Ratele dependenței de alcool au scăzut din 2002 până în 2013. În anul 2013, 17.3 milioane de americani (6.6% din populație) erau dependenți de alcool sau aveau probleme legate de consumul de alcool (abuz). Aceasta este o scădere de la 18.1 milioane (echivalent a 7.7 %) în 2002.

După alcool, marijuana înregistrează cea mai mare rată de dependență sau abuz dintre toate drogurile. În anul 2013, 4.2 milioane de americani au îndeplinit criteriile clinice pentru dependența sau abuzul de marijuana în ultimul an, ceea ce reprezintă mai mult decât de două ori numărul de persoane dependente de opioide (1.9 milioane) și de aproape cinci ori numărul persoanelor dependente de cocaină ( 855000).

În anul 2013, se estimează că 22.7 milioane de americani (8.6%) au avut nevoie de tratament pentru o problemă legată de consumul de droguri sau alcool, însă doar aproximativ 2.5 milioane de persoane (0.9%) au primit tratament într-o unitate de specialitate.

Statistici referitoare la utilizarea abuzivă a marijuanei

În SUA, pe parcursul lunii decembrie a anului 2019 și pe parcursul anului 2019, consumul de marijuana a rămas constant în rândul elevilor din clasele a VIII-a, a X-a și a XII-a. În anul 2019, 6.6 % dintre elevii de clasa a VIII-a, 18.4 % dintre elevii de clasa a X-a și 22.3 % dintre elevii de clasa a XII-a au raportat consumul de marijuana pe parcursul lunii decembrie a anului 2019, în timp ce 11.8, 28.8 și 35.7 % dintre respectivii elevi de clasele a VIII-a, a X-a și a XII-a au raportat utilizarea acestui drog pe tot parcusrul anului 2019. Când au fost întrebați acești adolescenți care este modul în care consumă marijuana, 86.4 % au spus că o fumează.

Cu toate acestea, consumul zilnic de marijuana a crescut în rândul elevilor de clasele a VIII-a și a X-a. Utilizarea zilnică este definită ca fiind utilizarea de 20 sau mai multe ori în ultimele 30 de zile și a fost raportată de 1.3 % dintre elevii a VIII-a, 4.8 % dintre cei de clasa a X-a și 6.4 % dintre cei de clasa a XII-a. În timp ce aceste procente pot părea scăzute, acestea reprezintă o creștere de 85.7 % în rândul elevilor clasei a VIII-a și de 41.2 % în rândul elevilor clasei a X-a, față de anul 2018. Procentul adolescenților care cred că utilizarea regulată de marijuana este riscantă a fost în tendință de scădere de la mijlocul anilor 2000. În anul 2019, 52.3 % dintre elevii de clasa a VIII-a, 39.6 % dintre elevii de clasa a X-a și la 30.3 % dintre elevii de clasa a XII-a au perceput reacții adverse provocate de fumatul frecvent de marijuana. În ciuda modificării legilor SUA privind utilizarea în scop medical de marijuana, percepția disponibilității nu s-a schimbat în ultimul an, iar tendințele pe termen lung sugerează o scădere treptată a procentului de adolescenți care spun că marijuana este ușor de obținut.

Statistici referitoare la utilizarea abuzivă a alcoolului

Consumul de alcool pe termen lung, de-a lungul anului trecut și lunii trecute, a continuat să înregistreze scăderi semnificative în ultimii cinci ani în cazul elevilor de clasele a X-a și a XII-a. În ultimele luni ale anului 2019, consumul de alcool a fost raportat în cazul a 7.9 %, 18.4% și 29.3 % dintre elevii claselor a VIII-a, respectiv, claselor a X-a și a XII-a. În rândul elevilor claselor a X-a și a XII-a, aceasta reflectă o scădere de la 23.5 % în 2014 la 37.4 % în 2019. Consumul de băuturi alcoolice (definit ca fiind consumul de cinci sau mai multe băuturi la rând în ultimele două săptămâni) a scăzut în mod semnificativ în rândul elevilor de clasele a X-a și a XII-a, în perioada 2014 – 2019. În urma sondajului din anul 2019 s-a constatat că 3.8 % dintre elevii clasei a VIII-a, 8.5 % dintre elevii clasei a X-a și 14.4 % dintre elevii clasei a XII-a, au raportat consumul a cel puțin unei băuturi alcoolice.

Procentul elevilor de liceu care au raportat consumul constant de alcool a scăzut în comparație cu anii în care s-au întregistrat maxime. Utilizarea constantă a fost raportată de 24.5 % dintre elevii de clasa a VIII-a, o scădere de 56.1 % de la un maxim de 55.8 % în anul 1994. În rândul elevilor de clasa a X-a, utilizarea constantă a băuturilor alcoolice a scăzut cu 40.2 %, de la un maxim de 72 % în anul 1997 la 43.1 % în anul 2019. În rândul elevilor de clasa a XII-a, 58.5 % au raportat utilizarea constantă în sondajul din anul 2019, o scădere de 28.4 % comparativ cu maximul de 81.7 % din anul 1997.

Consumul de băuturi alcoolice de către persoanele minore a scăzut. Consumul constant de alcool în această categorie de vârstă a scăzut de la 28.8 la 22.7 % în perioada 2002-2013, în timp ce consumul ocazional de alcool în cantitate mare a scăzut de la 19.3 la 14.2%, iar rata consumului frecvent de alcool în cantiate mare a scăzut de la 6.2 la 3.7%.

Consumul ocazional, respectiv foarte frecvent de alcool în cantitate mare, este mai răspândit în rândul bărbaților decât în rândul ​​femeilor. În anul 2013, 30.2 % dintre persoanele de sex masculin și 16.0 % dintre persoanele de sex feminin în vârstă de 12 ani și mai mari, au raportat că au consumat cel puțin o băutură alcoolică în ultima lună. 9.5 % dintre bărbații intervievați și 3.3 % dintre femeile care au participat la sondaj au raportat consumul de băuturi alcoolice în cantitate mare în ultima lună.

Conducerea vehiculelor sub influența alcoolului a scăzut în mică măsură. În anul 2013, aproximativ 28.7 milioane de persoane, respectiv 10.9 % dintre persoanele cu vârsta peste 12 ani, au condus sub influența alcoolului cel puțin o dată în ultimul an, în scădere de la 14.2 % în anul 2002. Deși acest declin este încurajator, orice conducere sub influența alcoolului rămâne un motiv de îngrijorare.

Statistici referitoare la utilizarea abuzivă a opioidelor

Utilizarea necorespunzătoare a opioidelor care se eliberează doar pe bază de prescripție medicală (raportată în sondaj ca „narcotice, altele decât heroina”) a continuat o scădere semnificativă în rândul elevilor de clasa a XII-a, cu 2.7 %, raportarea fiind din 2019. Un declin semnificativ în ultimii cinci ani a fost raportat pentru asocierea hidrocodonă/paracetamol în rândul elevilor din clasa a X-a și a XII-a și pentru oxicodonă în rândul elevilor din clasele a XII-a. Utilizarea abuzivă a asocierii hidrocodonă/paracetamol a scăzut de la 3.4 % în anul 2014 la 1.1 % în anul 2019 în rândul elevilor de clasa a X-a și de la 4.8 % la 1.1 % în aceeași perioadă în rândul elevilor de clasa a XII-a. Utilizarea abuzivă a oxicodonei a fost raportată de 1.7 % dintre elevii de clasa a XII-a în anul 2019, o scădere de aproape 50 % comparativ cu 3.3 % în anul 2014. Procentele de utilizare necorespunzătoare a opioidelor sunt acum la cele mai scăzute niveluri de când au fost înregistrate pentru prima dată în sondaj. În plus, consumul de heroină rămâne scăzut, cu scăderi în ultimii cinci ani în consumul de anul trecut, de la 0.5 % în anul 2014 la 0.3 % în anul 2019, în rândul elevilor de clasa a X-a și de la 0.6 % la 0.4 %, în aceeași perioadă, în rândul elevilor de clasa a XII-a.

Statistici referitoare la utilizarea abuzivă a altor droguri

Rezultatele sondajelor reflectă rate constante ale consumului ilegal de alte droguri/substanțe active în afara celor expuse anterior, în cadrul acestei populații de elevi, inclusiv cocaină, metamfetamină și substanțe active din medicamente pentru ameliorarea simptomatologiei tusei și răcelii, eliberate fără prescripție medicală. În ultimul an, consumul de cocaină a fost raportat de 0.7 % dintre elevii de clasa a VIII-a, de 1.5 % dintre elevii de clasa a X-a și de 2.2 % dintre elevii de clasa a XII-a. În timp ce utilizarea abuzivă a acestor substanțe active a rămas la niveluri scăzute, a existat o scădere treptată a utilizării abuzive a acestora în rândul elevilor de clasa a XII-a, care percep un mare risc în a încerca cocaina o dată sau de două ori, de la 54.4 % în anul 2013 la 48.0 % în anul 2019. Utilizarea de metamfetamină a rămas scăzută și constantă, în cadrul tuturor perioadelor de prevalență, la mai puțin de 1 % în cazul elevilor din cele trei clase.

Bibliografie:

Monitoring the Future (MTF) Survey

Drugabuse.gov

Citeste si: Droguri stimulante notorii – efectele metamfetaminei

Despre Autor

Piperea Alice

Mă numesc Alice Piperea, sunt absolventă șef de promoție a Facultății de Farmacie a UMF Carol Davila cu media 10.00, sunt fostă olimpică națională la chimie, farmacist primar în laborator farmaceutic și doctor în farmacie. Am o mare pasiune pentru domeniul farmaceutic, chimie și profesia didactică și mă consider o norocoasă pentru că fac exact ceea ce îmi place: sunt Lector universitar la Facultatea de Farmacie a UTM și le predau studenților disciplina pe care am îndrăgit-o cel mai mult în anii studenției: Toxicologia.

Facebook Comment