Decontarea medicamentelor expirate în spitalele publice și private, conform normelor MS

Decontarea medicamentelor expirate în spitalele publice și private, conform normelor MS

Un proiect de ordin publicat de Ministerul Sănătății stabilește modul în care sunt finanțate spitalele publice și private care colectează medicamente nefolosite de la pacienți. În același document, este stabilit un cost maxim pentru decontarea cheltuielilor de eliminare finală a acestor medicamente: 10 lei pentru fiecare kilogram de deșeu farmaceutic.

Concret, Ministerul Sănătății anunță în proiectul de ordin că decontează cheltuielile pe care le suportă unitățile medicale din țară (private sau publice) în procesul de eliminare finală a medicamentelor expirate sau nefolosite. Eliminarea acestor produse farmaceutice se face cu operatori autorizați special în acest scop. 

Potrivit referatului Ordinului, pentru decontarea cheltuielilor mai sus menționate s-a stabilit un prag valoric, în urma analizării datelor referitoare la costurile cantităților deșeurilor de medicamente generate de unitățile sanitare în anul 2023 (informații deja transmise de Institutul Național de Sănătate Publică). Așadar, decontarea cheltuielilor se face la un cost care nu poate depăși valoarea de 10 RON/kg.

Află cum a pornit acest proiect de lege care reglementează colectarea medicamentelor expirate

„Decontarea cheltuielilor rezultate din activitățile de eliminare a medicamentelor expirate și/sau neutilizate provenite de la populație se va face pe bază de factură fiscală, ce va conține exclusiv serviciul de preluare și distrugere a medicamentelor expirate și/sau neutilizate colectate de la populație”, se arată în proiectul de ordin. 

Spitalele publice sau private care au contract cu casele de asigurări de sănătate trebuie să încheie acte adiționale pentru a putea deconta cheltuielile pentru eliminarea medicamentelor. Modelul acestor acte adiționale va fi aproba ulterior prin ordin al ministrului sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Spitalele publice sau private vor transmite lunar caselor de asigurări de sănătate facturile până la data de 5 a lunii următoare celei pentru care se face decontarea. Ulterior, Casa Națională de Asigurări de Sănătate trimite lunar Ministerului Sănătății solicitările de sume, până la data de 15 a fiecărei luni. Ministerul Sănătății alocă din bugetul propriu sumele necesare acoperirii cheltuielilor.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment