Ministerul Sănătății publică lista de medicamente pentru care se aplică taxa clawback

Ministerul Sănătății publică lista de medicamente pentru care se aplică taxa clawback

Ministerul Sănătății a pus în transparență decizională lista care conține clasificarea medicamentelor de uz uman autorizate pentru punere pe piață, suportate de bugetul instituției și din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Este vorba despre ordinul pentru aplicarea, în trimestrul IV 2023, a prevederilor dintr-o ordonanță din 2011, care stabilește contribuțiile pentru finanțarea unor cheltuieli în domeniul sănătății.

Potrivit referatului de aprobare publicat pe șite-ul Ministerului Sănătății, în 2011 a fost reglementată taxa clawback (OUG nr. 77/2011), o contribuție financiară pusă în sarcina producătorilor de medicamente. 

„Instituirea acestei contribuții a fost motivată de mărirea permanentă a numărului de pacienți care beneficiază de serviciile oferite de sistemul public de sănătate, care a condus la creșterea consumului de medicamente şi implicit la creșterea cheltuielilor suportate din fonduri publice, depășindu-se plafonul alocat medicamentelor. Scopul acestei taxe este ca producătorii de medicamente să suporte contravaloarea medicamentelor al căror consum nu poate fi controlat, depășindu-se fondurile pe care statul le poate aloca”, este subliniat în documentul citat.

În aceste condiții, având în vedere consumul mare de medicamente și pentru ca pacienții să aibă acces neîntrerupt la aceste substanțe (cu și fără contribuție personală acordate în ambulatoriu), s-a aprobat un sistem de contribuții pentru suplimentarea surselor de finanțare a sistemului public de sănătate. 

Citește și: Eliberarea antibioticelor fără prescripție medicală: Ce arată Ordinul și cum explică Ministerul Sănătății

Astfel, a fost stabilit faptul că începând cu trimestrul III al anului 2023, contribuția trimestrială se calculează și se datorează diferențiat pentru medicamente de tip I și tip II, așa cum acestea sunt definite în OUG nr. 77/2011: 

  1. prin medicament de tip I se înţelege: medicament autorizat potrivit prevederilor art. 704, 706 şi 710 din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi medicamentul pentru care s-a acordat o autorizaţie de uz pediatric (PUMA), pentru care, în ultima lună din fiecare trimestru, nu există cel puţin un medicament generic sau biosimilar care să îndeplinească condiţiile de comercializare pe teritoriul României;
  2. prin medicament de tip II se înţelege: medicamentul definit potrivit prevederilor art. 708 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. În scopul aplicării prezentei ordonanţe de urgenţă, medicamentele autorizate potrivit prevederilor art. 708 alin. (3), art. 709 şi 710 – cu indicaţie de substituţie, art. 711, 715 şi 718 din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi oricare alte medicamente care nu se încadrează în definiţia prevăzută la lit. a) sunt considerate medicamente de tip II.

„Precizăm faptul că setul de date primare, constând în lista medicamentelor raportate de furnizorii de servicii medicale și de medicamente la casele de asigurări de sănătate și validate de acestea (listă care include drept informații exclusiv CIM unice) aferente trimestrului IV 2023, a fost remis Agenției Naționale a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale din România de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) în data de 25.01.2024”, se mai punctează în referatul de aprobare. 

Totodată, la elaborarea listei ce conține clasificarea medicamentelor de uz uman nu s-au avut în vedere medicamentele autorizate pentru nevoi speciale, cele autorizate pentru motive de sănătate publică, precum și cele pentru care încadrare acordată de către ANMDMR este cea de „derivate din sânge uman sau plasmă umană”. Lista de medicamente poate fi consultată aici

Ești farmacist și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment