Rafila: Politica de prețuri la medicamente trebuie revizuită / Ce spun patronatele

Rafila: Politica de prețuri la medicamente trebuie revizuită / Ce spun patronatele

Politica de prețuri a Ministerului Sănătății în legătură cu medicamentele ar trebui reanalizată, consideră ministrul Alexandru Rafila. Acesta a precizat că cele 20 de fabrici de medicamente din țară contribuie cu 1,5% din Produsul Intern Brut (PIB). În același timp, reprezentanții Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România spun că e nevoie de măsuri urgente în acest sector. 

Astfel, potrivit ministrului, este clar că actualul mecanism de natură economică nu funcționează în așa fel încât să facă atractivă această zonă a medicamentelor generice. 

Citește și: MEDIC | Ce faci dacă ești acuzat de malpraxis?

„Să nu uităm că 1,5% din PIB-ul României revine din cele 20 de fabrici de medicamente generice care există în ţara noastră. Una singură mai avem şi noi în proprietate, statul român. Celelalte sunt private. Sunt acţionari români şi străini. Nu are niciun fel de importanţă. Funcţionează în România şi asta este bine, dar în mod evident, noi trebuie să asigurăm funcţionarea acestei industrii care oferă un procent semnificativ din PIB. Politica de preţuri la nivelul Ministerului Sănătăţii cred că ar trebui puţin revizuită, pentru că noi ne găsim într-o situaţie paradoxală: vrând să facem economii, plătim mai mulţi bani. Într-un mod foarte simplu: tot scădem preţul la nişte medicamente care dispar de pe piaţă care sunt cele mai ieftine, ele nu mai sunt distribuite şi imediat intră în utilizare următorul care este mult mai scump”, a spus Alexandru Rafila, într-o conferință de presă. 

În aceste condiții, trebuie identificat un nou mecanism deoarece, așa cum a mai explicat ministrul, „la finalul zilei plătim mai mulți bani decât mai puțini”. 

În același timp, ar trebui găsită și o soluție care să asigure un acces facil pentru pacienți la medicamentele generice. Iar acest lucru ar trebui să aibă loc într-un cadru care să evite descurajarea utilizarea acestor medicamente generice. 

„Ca să ai spaţiu să introduci mai rapid medicamentele inovative trebuie şi o politică de preţ rezonabilă, inclusiv de taxe, că este taxa clawback în zona de medicamente generice. Sper că în perioada următoare să putem să avem o discuţie aplicată, sinceră care să ducă la un rezultat inclusiv cu cealaltă parte, cu Asociaţia Producătorilor de Medicamente Inovative din România”, a mai punctat Rafila.

Te-ar putea interesa și Medicii de familie nu vor să distribuie pastile de iodură de potasiu: Nu suntem furnizori de medicamente

PRIMER: Trebuie trecut la acțiuni reale

Cu privire la aceste declarații s-au exprimat reprezentanții Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER). Aceștia au subliniat că Alexandru Rafila este primul ministru al Sănătății care aduce în discursul public rolul strategic al fabricilor de medicamente din țara noastră. 

„Niciun ministru al Sănătății nu a călcat în fabricile de medicamente din țară aflate în proprietate privată”, a menționat într-un comunicat de presă dr. Dragoș Damian, director executiv PRIMER.

Companiile din România care produc medicamente sunt verificate de cele mai prestigioase autorități din lume. Iar pe medicamentele care ajung la pacienți din 90 de țări scrie „Made în România”, a mai adăugat Damian. 

„În fabricile din ţară lucrează 5.000 de specialişti de prim rang şi echipamentele de lucru sunt tehnologie şi digitalizare de ultima generaţie. Industria farmaceutică din România ajută la crearea unui număr de peste 60.000 de joburi de orizontală şi verticală”, a explicat sursa citată. 

În aceste condiții, Sănătății trebuie să modifice urgent metodologia de calcul a prețurilor la medicamente și trebuie depășită etapa declarațiilor „apreciative” și trecut la „acțiuni reale”. 

Citește și Câți bani primește medicina de familie în 2022?

„Sunt zeci de medicamente ieftine în pericol de a fi scoase din fabricaţie, sunt solicitări care zac la Minister şi de trei ani. Ministerul de Finanţe trebuie să schimbe taxa clawback şi să scutească de această plată companiile care fac în România investiţii în fabrici noi. Consiliul Concurenţei trebuie să verifice blocajele de pe anumite canale comerciale, sunt jucători care nu vor să achiziţioneze medicamentele fabricate în România pe motiv că sunt prea ieftine”, a mai punctat acesta. 

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment