Ministerul Sănătății majorează de 20 de ori amenzile pentru cabinetele medicale, în prezent la nivelul din 1998

Ministerul Sănătății majorează de 20 de ori amenzile pentru cabinetele medicale, în prezent la nivelul din 1998

Ministerul Sănătății propune noi modificări pentru înființarea cabinetelor medicale în România, printre măsuri se numără posibilitatea ca aceste unități să ofere și servicii secundare, cum ar fi cele din sfera învățământului. De asemenea, sunt incluse și reguli care vizează cabinetele înființate de lăcașele de cult, dar și amenzi mai mari, având în vedere că acestea încă sunt la nivelul din 1998. 

Concret, este vorba despre modificări aduse Ordonanței 124/1998 privind organizarea și funcționarea cabinetelor medicale, puse în transparență decizională de Ministerul Sănătății. 

Așadar, dacă aceste modificări vor intra în vigoare, cabinetele medicale vor putea fi înființate după următoarele mari criterii: 

  • să aibă obiect unic de activitate: acte medicale.
  • să aibă obiect principal de activitate (servicii medicale) și, dacă vor alege, obiect secundar de activitate (servicii conexe actului medical sau/și învățământ, cercetare). 

Iar pentru această modificare, avem și explicația în nota de fundamentare a acestui proiect de ordonanță: „Pentru dezvoltarea ofertelor de servicii medicale furnizate populației se propune includerea obiectului de activitate al cabinetelor medicale și activitățile conexe actului medical, precum și învățământ, cercetare, dezvoltare în domeniul medical, care contribuie la sporirea calității actului medical”. 

Află mai multe despre: Cercetarea medicală: cât de apreciată este în România și cât este de importantă într-o societate dezvoltată?

De asemenea, administratorul sau cel puțin o treime din numărul membrilor consiliului de administrație trebuie să fie medici. 

„Cultele  religioase şi lăcaşele de cult religios, legal constituite,  pot înfiinţa şi organiza în structura lor, pe baza hotărârii organelor de conducere, cabinete medicale furnizoare de servicii medicale în regim ambulatoriu cu obligația ca serviciile medicale să fie furnizate exclusiv de personal cu drept de liberă practică”, se mai arată în proiectul de ordonanță

Potrivit notei de fundamentare, aceste propuneri noi sunt necesare pentru „adaptarea cerințelor de înființare, organizare și funcționare a cabinetelor medicale la nevoile reale ale populației precum și ale profesioniștilor din sistemul de sănătate”. 

În același timp, documentul mai înlătură orice dubiu cu privire la cine desfășoară activitatea într-o astfel de structură: „Cabinetul medical individual este forma de exercitare a profesiei de medic, în cadrul căruia îşi desfăşoară activitatea medicul titular care poate avea salariați sau colaboratori medici și / sau orice altă categorie de personal”. 

Amenzile, de 20 de ori mai mari decât în prezent

Amenzile pentru abateri sunt usturătoare. Cu alte cuvinte, cabinetele care funcționează fără certificat de înregistrare sunt sancționate cu amendă cuprinsă între 20.000 lei și 40.000 lei. Având în vedere faptul că actualele amenzi pentru această abatere sunt cuprinse între 1.000 și 2.000 lei, putem spune că sancțiunea maximă este de 20 de ori mai mare. 

Medicii sunt obligați să transmită Ministerului Sănătății datele statistice care arată activitățile epidemiologice. La prima abatere, vor primi doar un proces verbal care îi obligă la remedierea situației. Cu toate acestea, dacă fapta se repetă, cabinetul este amendat cu sumă cuprinsă între 10.000 și 20.000 lei. Amenda din prezent pentru o astfel de abatere este cuprinsă între 300 și 1.000 lei. 

„De asemenea, proiectul de act normativ contribuie la dezvoltarea, eficiența și calitatea serviciilor acordate în domeniul sănătății, cu consecințe pozitive asupra beneficiului public cu privire la asigurarea unui nivel înalt de protecție a sănătății și siguranței pacienților prin crearea cadrului legal pentru implementarea unor standarde înalte de calitate și siguranță în diagnosticare, cu efect imediat asupra interesului public general”, explică inițiatorii.

Angajezi specialiști medicali? Creează un cont de companie, spune-ne ce posturi libere ai, iar noi te conectăm cu candidați calificați.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment