Cum deschizi un cabinet medical individual ca medic?

Cum deschizi un cabinet medical individual ca medic?

532 de spitale și peste 12 mii de cabinete medicale independente de specialitate au funcționat în România în anul 2019. Mulți medici aleg să se desprindă de sistemul clasic și să își deschidă propriile afaceri. Decizia presupune numeroase avantaje, mai ales din punct de vedere al performanțelor realizate. Cadrele medicale au șansa de a evolua armonios, tocmai pentru că nu se mai află sub presiunea unui mediu de lucru agitat.  

Totuși, lucrurile sună mereu bine în teorie. În ciuda numărului crescut de cabinete medicale, definitivarea unei unități sanitare nu este deloc o misiune ușoară. Organizarea minuțioasă a activităților reprezintă elementul principal care te va ajuta să obții rezultatele dorite. De asemenea, seriozitatea, profesionalismul și responsabilitatea nu au cum să lipsească. În caz contrar, nu vei reuși să ajungi la așteptările pacienților, ceea ca va atrage numeroase consecințe negative.

Totuși, ce presupune mai exact deschiderea unui cabinet individual și cum impactează o asemenea decizie parcursul profesional?

Cabinet medical individual: Caracteristici și documente necesare pentru înființare

Primul lucru pe care ar trebui să îl iei în calcul înainte de a-ți deschide propriul cabinet este legislația. Respectarea aspectelor juridice este mai mult decât necesară pentru a eficientiza procesul de înființare. Înainte de toate, e necesar să deții toate documentele care să ateste specializarea profesională în domeniul medical.

Mai apoi, medicul titular va avea nevoie de următoarele documente:

  • Dovada care să ateste deținerea spațiului în care se vor derula activitățile. În funcție de caz, actul poate lua forma unui contract de închiriere, a unei donații sau a unui document de vânzare-cumpărare.
  • O schiță a locului care să includă amplasarea și numerotarea fiecărei încăperi.
  • Acordul primit din partea asociației de proprietari, în cazul în care ai decis să îți deschizi cabinetul într-un bloc. Vei avea nevoie, de asemenea, de acordul persoanelor juridice sau fizice care își desfășoară activitatea în vecinătatea spațiului ales.
  • Autorizaţia care să ateste libera practică a medicului titular;
  • Dovada achitării taxei de avizare specifice pentru fiecare specialitate în parte, dacă este cazul. Într-un cabinet medical poți realiza activități din mai multe ramuri ale medicinei.
  • Dovada achitării cotizaţiei la zi către Colegiul Medicilor.
  • Cerere tip adăugată în momentul în care se depun toate actele. 

Citește și: Cum deschizi un cabinet stomatologic: avize necesare și noi condiții de funcționare în pandemie

Mai apoi, Colegiul Medicilor va delega o comisie responsabilă pentru inspectarea și evaluarea cabinetului. Se va desemna o zi împreună cu medicul titular. Gradul de respectare al dispozițiilor legale în vigoare este un element definitoriu pentru obținerea certificatului de avizare a înfiinţării cabinetului medical individual. Imediat ce a dobândit actul, medicul va trebui să se prezinte cu el la Direcţia de sănătate publică județeană sau a municipiului București. Urmează, așadar, etapa de înscriere în Registrul unic al cabinetelor medicale.

Pe lista documentelor necesare se numără:

  • Certificatul de membru eliberat de Colegiul Medicilor/Colegiul Medicilor Dentişti conform Legii 95/2006
  • Certificatul de avizare a cabinetului medical individual eliberat de Colegiul Medicilor.
  • Dovada îndeplinirii condiţiilor minime de spaţiu şi a integrării echipamentelor necesare serviciilor medicale derulate.
  • Dovada care să ateste deținerea legală a spațiului.
  • Schiţa cabinetului medical.
  • Adeverință cod parafă.
  • Certificatele de garanție a aparatelor utilizate sau acolo unde este cazul contractul de întreținere.
  • Contract de evacuare a deșeurilor.
  • Cod fiscal.

Te-ar putea interesa și: Deschiderea unui cabinet de kinetoterapie: condiții și avize

Tot ce trebuie să știi pentru a deschide un cabinet medical de succes

Dacă vrei să excelezi în ceea ce faci e important să te dedici 100% afacerii tale.

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta cu siguranță să te bucuri din prima de rezultate de succes:

Deschiderea unui cabinet medical nu este o decizie de moment – Una dintre principalele probleme care stă la baza eșecului este timpul insuficient alocat pentru definitivarea unei strategii pe termen lung. Realizează, așadar, un plan de afaceri detaliat sau gândește modalitatea eficientă de obținere a finanțării dorite.

–  Alege cu atenție spațiul – Încearcă să te orientezi către variantele facile, amplasate în zonele de interes. Totul este influențat bineînțeles de publicul țintă căruia i te adresezi. În cazul cabinetelor poziționate în blocuri încearcă să vorbești pe îndelete cu locatarii pentru a evita din start posibilele situații neplăcute.

–  Creează un ambient familiar – Poate părea greu de crezut, dar realizarea greșită a etapelor de amenajarea îți poate crea numeroase probleme. Pacienții nu se vor simți în largul lor și nici nu vor dori să revină pentru alte tratamente sau intervenții. Privește în ansamblu și alege să ieși din tipare. Optează pentru nuanțe calde, care să inspire siguranță și bun gust. Alege un mobilier minimalist, de impact și încearcă să adaugi elemente care să te definească.

Citește și: Medic ori farmacist, dar și antreprenor? Cum creezi un business plan pentru o afacere mică

–  Apelează la cele mai bune echipamente – Bunăstarea pacienților ar trebui să devină prioritatea ta numărul unu. Investește, așadar, în tehnologii moderne, de ultimă generație. Astfel de variante îți vor ușura semnificativ munca și vor conferi locului un suflu fresh și confortabil.

–  Construiește-ți un colectiv format din oameni la fel de pasionați ca tine – Munca în echipă ar trebui să devină un prilej de relaxare și să sporească productivitatea. O platformă de recrutare reprezintă una dintre cele mai avantajoase variante în asemenea situații. MEDIjobs îți pune la dispoziție posibilitatea de a găsi candidații ideali pentru numeroase specializări. Aici vei găsi medici specialiști, de familie, infirmieri, asistenți dentari, farmaciști sau personal administrativ. De asemenea, ai la dispoziție oferte din diverse orașe ale țării, ceea ce te va ajuta să economisești timp și resurse materiale. Angajezi specialiști medicali? Creează un cont de companie, spune-ne ce posturi libere ai, iar noi te conectăm cu candidați calificați.

Concluzii

Dacă te-ai hotărât să îți deschizi un cabinet medical individual ar trebui să gândești cu atenție un plan de afaceri. Respectarea dispozițiilor legale, dar și definitivarea unui mediu de lucru plăcut sunt elemente mai mult decât necesare. De asemenea, e important să îți alegi cu atenție colegii pentru a livra servicii de calitate, dar și pentru a spori productivitatea. MEDIjobs îți oferă candidați cu experiență în domeniu și dornici să exceleze în ceea ce fac. Cu ajutorul lor, cabinetul tău va căpăta cu siguranță o reputație pozitivă.

Bucură-te de rezultate de succes și alege platforma de recrutare MEDIjobs!

Despre Autor

REDSEM

Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.

Facebook Comment