Ministerul Sănătății lansează planul de acțiuni pentru resursa umană din sistem. Ce probleme vrea să rezolve

Ministerul Sănătății lansează planul de acțiuni pentru resursa umană din sistem. Ce probleme vrea să rezolve

Ministerul Sănătății își propune să dezvolte segmentul de angajați din sistemul sanitar din România și are în vedere mai multe acțiuni. Toate măsurile se află în Planul de acțiune pentru dezvoltarea resurselor umane în sănătate 2023 – 2030, dezvoltat în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății. Acest plan a fost publicat de Minister pe site-ul oficial, în transparență decizională. 

În primă fază, pentru a afla concret situația la nivelul resursei umane, a fost efectuată o evaluare, care a arătat că există, în prezent, provocări legate de colectarea datelor privind forța de muncă din sistemul de sănătate. Potrivit Planului publicat de Ministerul Sănătății, o evidență a forței de muncă este necesară pentru a planifica, dezvolta și recompensa resursa umană. 

Totodată, în ce privește cererea și oferta pe piața muncii, documentul subliniază că „există o incertitudine considerabilă în ceea ce privește oportunitățile de muncă la finalul rezidențiatului, ceea ce afectează în mod negativ traseul profesional al tinerilor medici”. 

Citește și 1 din 2 medici rezidenți români își caută un job încă din primul an de rezidențiat

Pentru a rezolva aceste lacune informaționale, va fi efectuată o cartografiere a datelor privind resursa umană din sistem. O acțiune care răspunde acestor nevoi este implementarea Registrului național al profesioniștilor din sănătate. 

Acesta are în vedere următoarele: 

  • elaborarea și inițierea testării Registrului național al profesioniștilor din sistemul de sănătate (faza de testare ALPHA);
  • începerea implementării în vederea validării de către utilizatorii finali (faza de testare BETA);
  • implementarea pe scară largă a Registrului național al profesioniștilor din sistemul de sănătate.

În paralel, se are în vedere o planificare a procedurilor de recrutare a personalului, care va cuprinde mai mulți pași: 

  • un grup de lucru interministerial, care va propune politici și va monitoriza angajații;
  • vor fi estimate costurile;
  • sunt prevăzute cursuri de formare;
  • vor fi simplificate procedurile de recrutare;
  • vor fi simplificate procedurile de transfer de personal între specialități (cu condica respectării standardului ocupațional);

O altă problemă inclusă în documentul realizat cu OMS este deficitul de personal din anumite specialități. Pentru a acoperi specialitățile deficitare, vor fi promovate mai multe oportunități de carieră (precum un pachet de beneficii diferit) sau ajustarea cadrului de reglementare. 

Și deficitul din mediul rural este abordat de specialiști. Aici au fost incluse, pentru a aduce mai mulți medici în zonele deficitare: stimulente financiare și sprijinirea tuturor categoriilor profesionale din domeniul medical (medici, asistenți medicali, moașe etc.), pentru a intra pe piața muncii în zonele rurale (prin adoptarea unor stimulente precum cele financiare, îmbunătățirea condițiilor de muncă și de viață și oferirea de oportunități pentru programe de educație medicală continuă și de dezvoltare profesională continuă). 

Te-ar putea interesa și A fost pus la punct regulamentul centrelor de permanență. Cine poate lucra, ce pregătire trebuie să dețină și care e tariful orar

O altă măsură avută în calcul pentru această situație este chiar introducerea unor sisteme de plată diferite, în funcție de zone, pentru a menține furnizarea de servicii medicale în zone insuficient deservite.

În privința profesionalizării, se dorește introducerea de noi competențe pentru medicii de familie și elaborarea unui plan de carieră. 

„În ceea ce privește alinierea educației la cerințele europene prin intermediul formării bazate pe competențe și îmbunătățirea cadrului pentru educația medicală continuă și formarea postuniversitară adecvată a personalului medical, acțiunile recomandate se referă la dezvoltarea și profesionalizarea resurselor umane în domeniul asistenței medicale primare și comunitare”, mai este subliniat în documentul citat. 

La capitolul mediul de lucru din spital, Planul propus de Ministerul Sănătății arată că este nevoie ca angajații să aibă siguranța locului de muncă, să existe un statut al personalului și să fie îmbunătățit serviciul de gardă. Tot aici, este menționată și dotarea unităților sanitare (în mediul rural și în cel urban).

Pentru a atinge aceste deziderate sunt propuse următoarele: 

  • revizuirea standardelor de la locul de muncă și a fișelor de post principale pentru toate funcțiile și calificările aprobate;
  • simplificarea mecanismelor de transfer al personalului între specialități;
  • stabilirea unor mecanisme de sprijin pentru creșterea rezilienței la locul de muncă (de ex. se poate avea în vedere înființarea postului de psiholog pentru acele instituții cu specialități cu risc ridicat de epuizare [burnout];
  • crearea de rețele de colaborare între profesioniștii din domeniul sănătății;
  • atragerea de fonduri și prioritizarea accesului profesioniștilor din domeniul sanitar la echipamente moderne și la noile tehnologii;
  • asigurarea cursurilor de utilizare a noilor echipamente pentru profesioniștii din domeniul sanitar.

Mai este propusă și introducerea unor condiții de lucru mai flexibile pentru personalul spitalicesc (de exemplu: transformarea contractelor de muncă pe secții în contracte de muncă pe spital), pe baza nevoilor, astfel încât să se îmbunătățească managementul personalului, dar și calitatea actului medical.

Învățământul medical oferă un program în mare parte tehnic, fără a include un cadru de educație interprofesională, pentru ca studenții cu diverse specializări să învețe împreună (dar și unii de la ceilalți).

„Există o colaborare limitată între organizațiile cheie și se constată o neconcordanță între capacitatea de pregătire a universităților și numărul de locuri și posturi de rezidențiat, ceea ce afectează calitatea educației pe care o primesc rezidenții. Lipsesc stimulentele care să determine universitățile să investească resurse în cursurile de rezidențiat și, în prezent, guvernanța rezidenților este împărțită între instituții”, mai precizează documentul. 

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment