Cum să poziționezi corect un pacient imobilizat la pat

Cum să poziționezi corect un pacient imobilizat la pat

A aranja corect pe cineva în pat nu numai că va face ca persoana respectivă să stea mai confortabil, dar previne și apariția ulcerelor de presiune, așa că iată cum să poziționezi pe cineva astfel încât să vă fie bine amândurora. 

Fă patul cum trebuie

Dacă pui un cearceaf sub pacient, îți va fi mai ușor să-l miști și cel mai bine este să folosești un așternut special conceput pentru așa ceva, deoarece este confecționat dintr-un material care alunecă mai ușor, însă dacă nu ai unul la îndemână, te poți folosi și de unul normal. Tot ce trebuie să faci este să împăturești în două un cearceaf de pilotă dublă, iar pentru a-l poziționa, trebuie să faci următorii pași:

  1. Folosește telecomanda sau maneta patului pentru a-l ridica la un nivel unde să trebuiască să te apleci cât mai puțin.
  2. Acolo, întinde toate segmentele la orizontală.
  3. Întoarce pacientul pe o parte, apoi pune-i la spate cearceaful rulat.
  4. Întoarce pacientul spre cearceaf și întinde așternutul sub persoana respectivă.
  5. Asigură-te că atât capul și umerii cât și șoldurile stau pe pat. 

Citește și: Pacient internat versus ambulatoriu: cum diferă cele două tipuri de îngrijire medicală?

Cheamă pe cineva să te ajute

Pentru a muta un pacient în siguranță, vei avea nevoie de o persoană capabilă să te ajute să-l ridici. Persoana respectivă poate fi partenerul de viață al acestuia, copilul (dacă acesta este adult) sau orice altă rudă, însă asigură-te că este suficient de puternică pentru a duce la îndeplinire sarcina.

Cum tragi pacientul pe pat

Scopul este să-l tragi, nu neapărat să-l ridici către capătul patului. Pentru a-ți fi mai ușor, tu trebuie să stai într-o parte a patului și persoana care te ajută în cealaltă, în felul următor:

  1. Apucă cearceaful din spatele pacientului de partea cea mai apropiată de tine.
  2. Pune un picior în fața celuilalt pe măsură ce te pregătești și lasă-ți greutatea pe piciorul din spate. 
  3. Numără până la 3 apoi mută pacientul mutându-ți totodată greutatea pe piciorul din față. S-ar putea să ai nevoie de mai multe încercări pentru a pune omul din fața ta în poziția corectă.
  4. Dacă pacientul va rămâne pe spate, ridică partea de jos a patului încât să-i îndoi genunchii. Ca alternativă, îi poți plasa o pernă sub genunchi, astfel încât să nu alunece, pentru că altfel ar căpăta dureri.
  5. Pune-i o altă pernă sub glezne, în așa fel încât degetele să fie către capătul pernii, pentru a îndepărta presiunea din călcâie. 
  6. Folosește cât de multe perne îți trebuie, mai ales la cap și mâini, pentru ca pacientul să se simtă bine. Dacă ceva pare a nu fi în regulă, atunci probabil că nu este și trebuie să ajustezi totul până când persoana respectivă pare să se simtă bine.

Nota bene: Niciodată nu mișca un pacient apucându-l de axile și trăgând, deoarece acest lucru poate provoca dureri de articulații și accidentări.

Citește și: 10 lecții importante de la asistenții medicali cu experientă către asistenții debutanți

Întoarcerea pacientului pe o parte

Pentru a evita rănile cauzate de imobilitate, este important să schimbi des poziția pacientului și iată cum o poți face:

  1. Stai într-o laterală a patului.
  2. Apleacă-te peste persoana respectivă și trage ușor cearceaful de dedesubt către tine, în timp ce persoana care te ajută împinge spre tine șoldurile și umerii pacientului.
  3. Pune o pernă sau o bucată de poliester sub cearceaf, la spatele pacientului, pentru a-i susține acestuia coloana.
  4. Mai pune o pernă special concepută pentru așa ceva între genunchii persoanei de pe pat, pentru a-i oferi extra suport și a-i alinia coloana. 
  5. Folosește o altă pernă pentru a sprijini mâinile pacientului, deoarece s-a dovedit prin practică repetată că cei mai mulți pacienți se simt mai bine cu mâinile pe partea pe care stau, fiindcă acest lucru îi ajută să nu se afunde în saltea. 
  6. Schimbă această poziție la fiecare două ore.

Citește și: Riscurile meseriei | Evitarea pericolelor si riscurilor in profesia medicala

Cere ajutor

Ideal ar fi să primești ajutor din partea unui coleg medic, a unei asistente sau a unui brancardier mai experimentat, ca în același timp să capeți și indicații despre cele mai bune manevre. Dacă ai îndoieli despre cum se face corect acest lucru sau observi orice fel de rană pe corpul pacientului, ia legătura cu personalul specializat, pentru a reduce riscurile și a îndepărta disconfortul pacientului.

Ești asistent medical sau infirmier și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Ioana Roșca

Pasionată de călătorii și lectură, urmează o carieră în jurnalism deoarece își dorește ca în fiecare zi să îmbine utilul cu plăcutul. Iubește provocările, noutățile și vede întotdeauna partea bună a oamenilor, încercând să fie prietenă cu toată lumea și să învețe mereu câte ceva de la oricine.

Facebook Comment