CNAS modifică mai multe prevederi privind acordarea concediilor medicale. Ce arată proiectul

CNAS modifică mai multe prevederi privind acordarea concediilor medicale. Ce arată proiectul

Mai multe prevederile legale care vizează concediile medicale și indemnizațiile de asigurări sociale vor fi modificate, se arată în proiectul supus dezbaterii publice de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Proiectul publicat pe site-ul instituției modifică, de fapt, Ordinul ministrului Sănătății nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate. 

Potrivit documentului, este introdusă o situație nouă, care permite ca medicii să poată elibera certificate de concediu medical și la o dată ulterioară celei la care se acordă consultația. 

Un alt element de noutate inclus în proiectul CNAS arată că, pe lângă situațiile de sarcină sau lăuzie, pentru perioada internării în spital sau pentru pacienții cu afecțiuni oncologice, certificatele medicale vor putea fi eliberate și la o dată ulterioară (dar numai pentru luna în curs sau luna anterioară). Iar în ce privește plata indemnizațiilor, aceasta va înceta și în situația în care pacientul cu afecțiuni oncologice decedează. În prezent, în lege nu este prevăzută în mod specific o astfel de situație. 

Citește și Ministerul Sănătății lansează planul de acțiuni pentru resursa umană din sistem. Ce probleme vrea să rezolve

Totodată, proiectul mai cuprinde și reguli generale ce se aplică concediilor medicale și indemnizațiilor pacienților care lucrează la mai mulți angajatori. În această situație, „indemnizaţiile se calculează şi se plătesc, după caz, de fiecare angajator la care este îndeplinit stagiul minim de asigurare de 6 luni”. 

„Baza de calcul pentru fiecare indemnizaţie o constituie numai venitul obţinut pe fiecare loc de realizare. În aceste cazuri, primele două exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintă spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celălalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezintă cele două exemplare în copii certificate de către medicul care a eliberat certificatul”, se arată în proiectul menționat. 

Aici există și excepții: pentru cadrele didactice care lucrează la mai multe școli, pentru completarea normei didactice, „perioadele de stagiu de asigurare realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical se utilizează de către toţi angajatorii, iar indemnizaţiile se calculează şi se plătesc de fiecare angajator”.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment