Ministerul Sănătății a început instruirea personalului sanitar pentru a preveni corupția

Ministerul Sănătății a început instruirea personalului sanitar pentru a preveni corupția

Ministerul Sănătății a început o serie de acțiuni de informare pentru a preveni corupția din sistemul sanitar, la care vor participa angajații din spitale. Personalul va fi instruit de specialiști din instituții-cheie în lupta împotriva corupției, precum Ministerul de Interne sau Ministerul Justiției. În primă fază, au fost instruiți managerii structurilor din Sănătate. 

Reprezentanții instituției au anunțat că acțiunile, care au debutat în urmă cu câteva săptămâni, vizează prevenirea corupției din spitale și prevenirea încălcării eticii profesionale și a integrității. 

Astfel, potrivit unei informări transmise de Minister, specialiștii din Serviciul de Integritate și Politici Publice (de la Corpul de Control al instituției) au organizat activitățile la care au participat managerii din următoarele structuri: unitățile din subordinea Ministerului Sănătății, direcțiile de sănătate publică (județene și din București) și Serviciile de Ambulanță Publică. 

Citește și Ministerul Sănătății lansează planul de acțiuni pentru resursa umană din sistem. Ce probleme vrea să rezolve

„În cadrul întâlnirilor au fost prezentate informații legate de modalitățile de prevenire a actelor de corupție, de încălcare a eticii profesionale și a integrității, reducerea vulnerabilităților și riscurilor de corupție. Au fost abordate teme care au vizat consolidarea cunoștințelor privind starea de incompatibilitate și a conflictelor de interese a personalului din sistemul sanitar”, se arată în informarea Ministerului. 

Toate informațiile transmise la seminarii au fost susținute de angajați din Agenția Națională de Integritate, Direcția Generală Anticorupție (din cadrul Ministerului Afacerilor Interne) și din Ministerul Justiției. Potrivit ministrului Alexandru Rafila, corupția nu dispare „dintr-o dată”, însă este nevoie de pași mici.

„Este încă o problemă la care trebuie să lucrăm toți, cea legată de mentalități vechi. Obiceiurile acestea nu dispar dintr-o dată, dar se pot reduce treptat prin informare și educare. Pacienții trebuie să înțeleagă că nu trebuie să ofere niciun fel de beneficii materiale personalului medical ca să obțină serviciile medicale de care au nevoie”, a declarat ministrul Sănătății, în aceeași informare.

Te-ar putea interesa și CNAS modifică mai multe prevederi privind acordarea concediilor medicale. Ce arată proiectul

Toți managerii instituțiilor trebuie să transmită informațiile personalului sanitar din subordinea lor. Însă, astfel de sesiuni de informare vor avea caracter permanent, deoarece vor participa și alte categorii de personal sanitar din sistem. 

„Solicitarea sau oferirea de bani, bunuri sau alte foloase pentru un act medical constituie o faptă de natură penală”, mai arată sursa citată. 

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment